| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z instalacją COREL Draw X6 na Win8
ojciec89 - 13 Marzec 2013, 18:23 Temat postu: Problem z instalacją COREL Draw X6 na Win8 Witam,
Podczas instalacji próbnej wersji oprogramowania (pobrane z corel.com, ver pod win8 x64), po przewinięciu do końca regulaminu EULA , nie uaktywnia się przycisk akceptacji regulaminu, w wyniku czego nie można kontynuować procesu instalacji (przycisk "anuluj" jest aktywny). (załącznik)
Proszę o pomoc.
Dzięki.
bidon184 - 13 Marzec 2013, 18:46
Anuluj będzie aktywne bo to jest zamknięcie okna,a akceptuj jest podlinkiem,no i teraz jesli w przeglądarce masz zablokowane wtyczki tudzież wyskakujące okna to moze nie odblokowywać,włącz te funkcje chwilowo w przeglądarce
ojciec89 - 13 Marzec 2013, 19:14
Czy zaakceptowanie zawartości aktywnej już w samym procesie instalacji (gdzie takowy komunikat się ukazuje) nie powinno załatwić tego typu przyczyny? Po odblokowaniu wyskakujacych okienek w operze (domyślna) oraz IE, brak widocznych rezultatów.
Co dalej?
bidon184 - 13 Marzec 2013, 19:40
aaa czekaj zmyliła mnie ta strona sieci web,to ty to juz masz na kompie tak???aaa no to zapore wyłącz
ojciec89 - 13 Marzec 2013, 19:53
Tak, tak. Pobralem instalator - ok. 500MB - ze strony jak wyżej i podczas instalacji dzieje się j.w. opisano :) sprawdzę jutro z zaporą i dam znać.
Btw. Habemus papam :)
Cysorz - 13 Marzec 2013, 20:56
Już tak bywało. Sprawdź, czy gdziekolwiek pojawi się podświetlony przycisk po wciskaniu tabulatora - wtedy "Enter".
ojciec89 - 14 Marzec 2013, 07:17
Więc tak:
@bidon184: wyłączyłem zaporę Windows, cały pakiet eset - zero rezultatów. ( pasek z info o zablokowanej zawartości wciąż się pojawiał)
@malutki: aktywują się 3 pozycje przy naciskaniu Tab( i tak na okrągło):
a. podświetla się przycisk anuluj
b. podświetla się okienko z treścią regulaminu EULA - można przewijac "strzalkami"
c. wędruje "gdzieś" w bliżej nieokreślone miejsce ( podejrzewam, ze aktywuje się po prostu cale okno instalatora). Po naciśnięciu enter, nie dzieje się nic.
Jakieś dalsze pomysły?
bidon184 - 14 Marzec 2013, 09:28
oczywiście że pomysły są
Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Centrum akcji po lewej stronie klikasz Zmień ustawienia funkcji kontrola funkcji konta użytkownika,pojawi sie okno pop-up i tą belke na sam dół daj i kliknij ok,możesz tez dodatkowo uruchomić instalatora jako administrator czyli PPM-uruchom jako administrator
ojciec89 - 14 Marzec 2013, 16:21
Niestety nic nowego. W dalszym ciągu bez zmian, pojawia się pasek zablokowanej zawartości itd...
bidon184 - 14 Marzec 2013, 17:09
no to ja już zielonego pojęcie nie mam czemu ci blokuje,coś z windą8 jest,nie wiem naprawde
ojciec89 - 14 Marzec 2013, 17:43
Najprawdopodobniej coś dot. Win8 ponieważ instalowalem ten sam program na win7 i działa bez zarzutu...
Cysorz - 14 Marzec 2013, 17:46
Pobierz aktualny NET Framework i zainstaluj o ile w "ósemce" coś takiego jeszcze występuje.
Nie wiem czy w dalszym ciągu pokutuje konto tam administratora - jeżeli tak to spróbuj uruchomić setup z menu PPM.
bidon184 - 14 Marzec 2013, 18:03
aaa,no własnie w8 trza włączyć net 3,5 bo orginalnie jest włączony net 4 ,tera mi się przypomniało że taki temat już był ,tutaj jest prawie na samym dole odpowiedź http://corel.wodip.opole....opic.php?t=6651
ojciec89 - 15 Marzec 2013, 16:07
Net frame work 3,5 uaktywniłem (w panelu sterowania)... i nic (temat dotyczył wersji x4, gdzie nie obsługiwała ona najnowszego framework'a 4.x, więc pomogło włączenie niższej wersji środowiska - tak wnioskuję. Ja próbuję instalować najnowszą wersję x6 ze strony corela, która wg opisu jest kompatybilna z win8 oraz x64.
Na forach natomiast znalazłem kolejne wskazówki i tak:
1. w rejestrze Current user.../.../.../...zones, znajdować miał się plik z wartością zerową; po jego usunięciu jeden z użytkowników "poszedł dalej" jeśli chodzi o instalację - u mnie brak wpisów o wartości zerowej...
2. utworzenie dodatkowego konta administratora i tam instalacja - również brak poprawy...
Ręce opadają.... (dosłownie)
bidon184 - 15 Marzec 2013, 17:39
no ręce opadaja ,możw weż instalotar uruchom w trybie zgodności z w7?? no wiesz na instalatora PPM i tryb zgodności,może to coś da??mi taki sposob pomaga jak insaluje pakiet sterów do telefonów,może pomoże sytuacja podobna i tu i tu chodzi o instalatora,no sam już nie wiem
ojciec89 - 15 Marzec 2013, 18:03
win8 ustawił zgodność z xp sp3. Niestety, to też nie pomogło...
edit: wersja pod x32 (również pobrana z corel.com) nie wyrzuca już komunikatu o blokowaniu zawartości. ale problem jest ten sam - przycisk akceptacji regulaminu nie jest aktywny po przewinięciu regulaminu.
Cysorz - 15 Marzec 2013, 20:10
No to zostaje jeszcze jedno (poza formatem): wyczyszczenie rejestru.
Uruchom "msconfig", włącz szukanie frazy "corel" i ręcznie, linijka po linijce przejrzyj wszystkie wyniki, kasując je wszystkie oczywiście. Zrób oczywiście wcześniej kopie rejestru!
restauro - 15 Marzec 2013, 20:53
Usuń w rejestrze wszystkie foldery z napisem Corel, nawet te puste
ojciec89 - 16 Marzec 2013, 08:54
Usunąłem wpisy/foldery z rejestru, uruchomiłem instalator - przycisk akceptuj wciąż nieaktywny.
restauro - 16 Marzec 2013, 10:45
Zainstaluj miesięczną wersję próbna http://www.tuneup.pl/download/. (dostępna jest instrukcja programu w PDF ) Wyczyść dokładnie tym programem wszystkie śmieci nieaktywne skróty , zdefragmentuj rejestr itp.
restauro - 16 Marzec 2013, 11:13
Znalazłem ciekawa informację odnośnie win8 64
Obecne produkty firmy Corel zgodne z systemem Windows 8*:
http://www.corel.com/core...p?pgid=13400255
**Systemy 64-bitowe tylko w przypadku programu Painter
ojciec89 - 16 Marzec 2013, 11:36
@restauro: czytałem, ale jakoś nie padło mi to w oczy - czy to znaczy, że systemy 64bitowe obsługuje wyłącznie program Painter, więc mogę zapomnieć o coreldraw na win 8 64bit póki co ?
restauro - 16 Marzec 2013, 11:40
| Cytat: | - czy to znaczy, że systemy 64bitowe obsługuje wyłącznie program Painter, więc mogę zapomnieć o coreldraw na win 8 64bit póki co ?
_________________ |
Tak to zrozumiałem , choć nigdzie w innym miejscu nie widziałem wzmianki o tym ograniczeniu.Zaraz poszukam info na ten temat w necie. na stronie Corela tego nie potwierdzają.
http://www.corel.com/core...2oaJyyTB+WrBr2Q**.prd-atg-commerce4?&skuId=ESDCDGSX6PL&trkid=PLsemKWS&1=1&storeKey=pl&mapcounter=1&pid=prod4260069#tab6
restauro - 16 Marzec 2013, 11:52
Spróbuj pobrać jeszcze raz plik z programem .Może jest uszkodzony?
ojciec89 - 16 Marzec 2013, 11:53
Wymagania systemowe
Microsoft® Windows® 8 (wersja 32-bitowa lub 64-bitowa)
http://www.corel.com/core...r16_120412#tab6
A więc to nie kwestia zgodności.
Załączyłem konfigurację sprzętową, może tutaj coś nie tak ??
edit:
Instalkę pobierałem 2x oraz dodatkowo wersję 32bit. I jak wyżej już pisałem, na ver. pod 32bit nie blokuje zawartości aktywnej, ale problem nieaktywnego przycisku akceptacji pozostaje...
Ps.
Czyszczenie oraz defragmentacja rejestru za pomocą TuneUp, też nie pomaga. btw, dzięki za przypomnienie o tym programie :)
restauro - 16 Marzec 2013, 11:58
Szukam jakiś info na
https://coreldraw.com/forums/704.aspx?PageIndex=2&forumoptions=0:1:9::
i coś znalazłem muszę się wczytać
https://coreldraw.com/forums/t/37337.aspx
restauro - 16 Marzec 2013, 12:26
Jakiej używasz przeglądarki , radzą spróbować z inną niż IE jako domyślną . Może blokować komunikacje programu z serwerem Corela(zapory o ile zdążyłem się zorientować masz wyłączone podczas instalacji programu).
ojciec89 - 16 Marzec 2013, 12:35
| restauro napisał/a: | | Jakiej używasz przeglądarki , radzą spróbować z inną niż IE jako domyślną . Może blokować komunikacje programu z serwerem Corela(zapory o ile zdążyłem się zorientować masz wyłączone podczas instalacji programu). |
Domyślna Opera. Zapora wyłączona.
Po przeczytaniu kilku już artykułów na forum coreldraw.com, niestety nie widzę, aby ktoś z expertów corela znalazł na ten problem jednoznaczne rozwiązanie.
Wrzucę to "expertom" corela i cierpliwie poczekam na ich recenzje
restauro - 16 Marzec 2013, 12:41
Zalecają Google lub Firefox .
Może spróbuj uruchomić w trybie - Rozwiąż problemy ze zgodnością .
Mam 7 wiec nie wiem dokładnie jak jest w 8 ale podobna opcja powinna być.
ojciec89 - 16 Marzec 2013, 12:51
Opcja zgodności jest i próbowałem z xp sp3 oraz win7 - bez rezultatów. Jeśli program jest zgodny z win8 to nie powinna to być kwestia zgodności moim zdaniem.
restauro - 16 Marzec 2013, 13:42
Problem istnieje i chyba nie jest rozwiązany ,przynajmniej wynika tak z linku który podałem i o ile dobrze przetłumaczyłem.
bidon184 - 16 Marzec 2013, 15:35
niom,z tego linku co podałeś faktycznie problem znany ale nierozwiązany narazie,mistrzostwo świata poprostu,ale z tego co skumałem chodzi o wersje demonstracyjną -próbną,czyli instalatora mają zwalonego,pewnie przesadzili z zabezpieczeniami,no cóz jest tylko jeden sposob przynajmniej narazie żeby obadać jak x6,działa na w8,no ale sama firma corel doprowadza do takiej sytuacji,no naprawde pościk gdzie corel pisze że to może być jawa,aczkolwiek może to też być przeglądarka albo rejestr itd ,doprowadzają do rozpaczy,to co oni nie sprawdzili czy ten instalator działa na w8,sprawdzili tylko program,przecież to ręce opadaja
tegraf - 16 Marzec 2013, 16:43
ojciec89, sprawdzałeś może, jak to wygląda z angielską wersją programu?
ojciec89 - 16 Marzec 2013, 17:17
| tegraf napisał/a: | | ojciec89, sprawdzałeś może, jak to wygląda z angielską wersją programu? |
Angielska wersja tak samo. Po prostu nie ma mocnych...
restauro - 16 Marzec 2013, 17:22
[quote="ojciec89"] | tegraf napisał/a: | | ojciec89, sprawdzałeś może, jak to wygląda z angielską wersją programu? |
Angielska wersja tak samo. Po prostu nie ma mocnych...[/quote
Link dotyczy wersji amerykańskiej i jest z przed kilku dni wiec trzeba go śledzić .Boję się tylko ze jak problem już zostanie rozwiązany program uzna że był już zainstalowany.
hanulkaw - 12 Czerwiec 2013, 16:42
Witam i mam pytanko czy ktoś rozwiązał problem z instalacją corel draw x6? Bo próbuje różnych sposobów i nic
Bogumila M. - 12 Czerwiec 2013, 18:15
Podoba mi się to. Moje spojrzenie co prawda Corel zmienił już dawno, ale cieszy że nie ustaje w wysiłkach i zmienia kolejnym użytkownikom. Windows 8 wyznacza nowe standardy na rynku aplikacji, a firma Corel z dumą uczestniczy w rozwoju tych zupełnie nowych technologii. Nasze nowe aplikacje dla systemu Windows 8 zmienią Twoje spojrzenie na pracę i rozrywkę, ułatwiając korzystanie z komputerów PC, tabletów, mediów społecznościowych i chmury.
Tutaj z kolei napisane jest, że Corel Draw! X6 jest w pełni zgodny z Windows 8. Co dobrze widać na zrzucie.
tegraf - 12 Czerwiec 2013, 21:20
Trzeba przyznać, że agencja obsługująca stronę Corela (lub sam Corel) tzw. "gadane" ma niezłe: "W dzisiejszym szybko zmieniającym się świecie firma Corel jest pionierem, oferując oprogramowanie [...] umożliwia pracę na komputerach stacjonarnych [...].
Dowiedz się, w jaki sposób firmie Corel udaje się osiągnąć to, co wydaje się niemożliwe."
pawel1919 - 20 Październik 2013, 18:27
Co slychac w tym temacie? U mnie Windows 7 64bit. Instalacja zawiesza sie przed ekranem z warunkami licencji. Probowalem juz wszelkich wskazowek z tego forum i innych. Na probe sciagnalem inne instalacje ze strony Corela. I ZAWSZE TO SAMO. Problem lezy po stronie Corela - moim zdaniem. Moze ktos juz znalazl rozwiazanie.
jacepaw - 21 Październik 2013, 08:46
Od miesiąca mam windows 8 Pro 64 bit i oczywiście kosmiczne problemy z CorelDraw 11. W związku z tym przymierzam się do kupna CorelDraw X6. Ściągnąłem, zainstalowałem ze strony Corela wersję próbną 64 bit i jak na razie żadnych problemów nie zauważyłem. Samo ściągnięcie i zainstalowanie przebiegło również bezproblemowo. Oczywiście nie sposób od razu wyłapać i sprawdzić wszystkiego, a z drugiej strony najnowszy win 8 stwarza olbrzymie problemy z oprogramowaniem innych firm. Przynajmniej po zainstalowaniu systemu w wersji 8.1 nie daje się w ogóle uruchomić Autodesk Product Design Suite Ultimate 2012 oraz Kaspersky Endpoint Security 8. Z samym Corelem X6 win 8.1 jak na razie nie stwarza problemów.
P.S.
Przy okazji pytanie. Warto teraz kupować wersję Corela X6, została ona już trochę dawno wydana czy czekać na nowszą i wtedy kupić? Tylko kiedy ona będzie, ma Ktoś jakieś info?
Artur Miernik - 21 Październik 2013, 09:12
| jacepaw napisał/a: | | Od miesiąca mam windows 8 Pro 64 bit i oczywiście kosmiczne problemy z CorelDraw 11. (…) |
Nie dziwota. Można zrobić eksperyment — przez wirtualizację, ale to dla fascynatów. Chyba lepiej kupić CDR16. Chyba, bo nie mam Windows 8.
| jacepaw napisał/a: |
Przy okazji pytanie. Warto teraz kupować wersję Corela X6, została ona już trochę dawno wydana czy czekać na nowszą i wtedy kupić? Tylko kiedy ona będzie, ma Ktoś jakieś info? |
Może i dawno, ale Szesnastka miała sporo uaktualnień. To jest pytanie na osobny wątek. Załóż go, jeśli łaska. Chętnie bym tu odpowiedział, ale zrobi nam się offtopic.
Bogumila M. - 21 Październik 2013, 11:21
| jacepaw napisał/a: | P.S.
Przy okazji pytanie. Warto teraz kupować wersję Corela X6, została ona już trochę dawno wydana czy czekać na nowszą i wtedy kupić? Tylko kiedy ona będzie, ma Ktoś jakieś info? | To zależy od upodobań. Jeśli komuś zależy na codziennej dawce adrenalinki powinien koniecznie zakupić nową wersję zaraz po wydaniu jej. Choć lektura poprawek dodawanych do każdej wersji powinna nauczyć, że nowej wersji zdarza się nie otworzyć we wtorek pliku zapisanego w poniedziałek, wywracać się podczas określonych czynności i robić wiele innych ciekawych i śmiesznych zarazem rzeczy.
Poszperaj na forum. Była mowa o niedoróbkach x6. Jeśli Ci nie przeszkadzają kup sobie, jeśli przeszkadzają, poczekaj na X7 co najmniej SP1. Na przykład Corel X6 po zainstalowaniu SP1 już nie przestaje odpowiadać podczas otwierania plików następującego rodzaju: zawierających numery stron i zapisanych we wcześniejszej wersji programu oraz zawierających określone czcionki.
X6 ma schrzanioną obsługę tekstu wielokolumnowego i jak donosi Bidon184 nie zostało to dotąd poprawione.
Artur Miernik - 21 Październik 2013, 12:35
I mamy offtopic.
Bogumila M. - 21 Październik 2013, 13:50
I mamy dwa offtopice.
Artur Miernik - 21 Październik 2013, 17:34
Oj, moja Droga, a przypadkiem nie tyś prowodyrką obu?
Bogumila M. - 21 Październik 2013, 17:53
Doprawdy? I dałeś się za nos wodzić babie? A może uważasz, że jeśli nie ostrzeżesz w porę, to nikt nie zauważy, że to offtopic? Swoją drogą nie rozumiem logiki w informowaniu, że coś jest offtopicem, skoro ta informacja też jest offtopicem. Bo to oznacza, że są offtopice słuszne, godne pochwały i niesłuszne, godne potępienia.
I żeby już nie było żadnych niejasności — czy oftopicem jest pytanie, czy odpowiedź na nie?
Artur Miernik - 25 Październik 2013, 09:58
Dać się wodzić babie za nos, to niekiedy bywa przyjemne. Co do reszty Twoich wywodów: Ty… Babo.
Bogumila M. - 25 Październik 2013, 23:28
Tak się zastanawiam, myślę, główkuję i nie wiem, czy Ty przypadkiem nie chcesz mnie obrazić, a wraz ze mną miliardów kobiet na całym świecie. Zwłaszcza, że na żadne pytanie nie odpowiedziałeś.
Artur Miernik - 29 Październik 2013, 02:20
Ludzie, (…), miliardy kobiet nie mogą się mylić!
Jak demokracja, to demokracja.
Ależ odpowiedziałem wyczerpująco na każde z nich, pozwól, że przytoczę: Ty… Babo.
Bogumila M. - 29 Październik 2013, 13:50
Aha. Uspokoiłeś mnie, bo obawiałam się że chcesz mnie obrazić, a wraz ze mną wszystkie pozostałe z poczętymi włącznie.
|
|