Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy ktoś odpalił coreldraw x4 na windows 8 pro
Autor Wiadomość
vxam
Bywalec

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 17:31   Czy ktoś odpalił coreldraw x4 na windows 8 pro

Witam wszystkich,
zakupiłem nowego windows'a 8 pro 64 bit i od razu wtopa bo mój corel x4 nie działa w tym systemie:(
Dzwoniłem na infolinie w Polsce i powiedzieli ze na ósemce nie pójdzie a na windows 7 tylko 32 bitowej.

Sprawdziłem, że na windows 7 64 bit, corel x4 działa bez problemu, tak więc coś sami do końca chyba nie wiedzą...

No i tak się zastanawiam czy komus sie udało odpalić x4 na windowsie 8 pro 64 bit, zna ktoś może jakiś sposób?

s-p-i-n 

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 18:44   

Oficjalnie kompatybilny z Windows 8 jest tylko CorelDraw X6 więc może być ciężko z X4. Proponuję zainstalować wirtualną maszynę XP i z niej odpalać Corela.

vxam
Bywalec

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 20:00   

ok brzmi dobrze, mógłbyś coś więcej napisać jak się to robi? Instalowałem pare miesięcy temu właśnie windows 8 na masyznie wirtualnej, czy to o to chodzi?

s-p-i-n 

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 20:16   

Tak, tylko ze zainstaluj sobie Windows 7 lub XP.

vxam
Bywalec

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 21:30   

a na 8 nie można?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 21:55   

no ale weż tak się zastanów ,jakby można na 8 to po grzyba by było instalować na virtualu????

vxam
Bywalec

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 22:01   

ok dopiero teraz dotarło... Rozumiem żeby postawić system 7 lub xp na maszynie wirtualnej i tam zainsatolwać x4?
Jeśli tak to mnie nie urządza to już lepiej 7 na czysto postawić...sęk w tym że kupiłem tę nieszczęsną 8.:(

Jakieś inne pomysły?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 22:06   

Kup X6.

Cysorz 

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 22:10   

Bogumila M. napisał/a:
Kup X6.

??? Już nie odradzasz X6? ;)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 22:17   

Odradzam. Ale Win 8 odradzałam jeszcze bardziej gdy ktoś mnie pytał. Skoro więc kupił system pod którym nic jeszcze nie działa, do którego nie ma sterowników, to niech sobie przynajmniej Corela uruchomi. Poza tym nie pytał co radzicie, tylko jakie macie pomysły. Ja mam akurat taki.

vxam
Bywalec

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 22:41   

dzięki za pomysł ale niestety mnie na niego nie stać (x6 upgrade 1500zł)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 22:49   

hym,a na 8 nie ma modułu 7 albo xp,bo na 7 jest coś takiego, a próbowałeś tryb zgodności ???

vxam
Bywalec

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 22:54   

próbowałem na trybie xp uruchomić a później zianstalować i uruchomić - niestety nie działa. Co najdziwniejsze instaluje się bez problemu.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 23:04   

no to hym,może zainstaluj sobie drugi system na innym dysku i kożystaj z corela na nim,na tym drugim dysku możesz sobie zainstalować np w7 czy tam xp 32 bity albo 64 no jak tam wolisz,taki o to pomysł mam :-P

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 15 Styczeń 2013, 23:06   

Założę się, że jedynym sprawnie działającym modułem po instalacji Corela jest Protexis Licensing Service. Sprawdź z ciekawości w usługach. Przynajmniej to będziemy wiedzieć.

vxam
Bywalec

Wysłany: 16 Styczeń 2013, 14:24   

Zainstalowem jeszcze raz na 8 64bit, ustawiłem tryb zgodności z windows 7, odpaliłem jako administrator i mam taki komunikat: jpg

W podgladzie zdarzeń mam taki komunikat:
Nie można wygenerować kontekstu aktywacji dla "C:\Program Files (x86)\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X4\Programs\CorelDRW.exe". Nie można odnaleźć zestawu zależnego Microsoft.VC80.MFC,processorArchitecture="x86",publicKeyToken="1fc8b3b9a1e18e3b",type="win32",version="8.0.50727.762". Użyj narzędzia sxstrace.exe, aby uzyskać szczegółową diagnozę.

Czy po za tym że nie działa mozna wyciagnąc jakies wnioski z tego?

P.S. Bogusiu, gdzie mam sprawdzić tę usługę?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 16 Styczeń 2013, 15:38   

aa ,to nie to ci nie pojdzie,wyjścia z sytuacji masz opisane już,innych możliwości nie ma moim zdaniem,natomiast moim na virtualu może się system krzaczyć,najbezpieczniej chyba zainstalować sobie inny system na drugim dysku,to tyle co moge doradzić :-(

vxam
Bywalec

Wysłany: 16 Styczeń 2013, 17:00   

odpaliłem!! Działa!!!

po całym dniu kombinowania na forum corela znalazłem to:forum corela

uruchomiłem net framework 3,5 które domyslnie było wyłączone w ósemce i corel odpalił!!

Nie wiem jeszcze jak ze stabilnością, zobaczymy jak się będzie sprawował.:)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 16 Styczeń 2013, 17:25   

oo,to ciekawostka,napewno komuś się przyda te rozwiązanie, :-)

vxam
Bywalec

Wysłany: 16 Styczeń 2013, 17:34   

a swoją drogą jestem mocno rozczarowany firmą corel za brak wspracia. Dzwoniłem do nich i usłyszałem że nie ma szans żeby działało w windows 8 64 bit i windows 7 64 bit. Osoba z którą rozmawiałem powiedziała że działać bedzie co najwyżej tylko w windows 7 32 bitowej.

A kilka kliknięć i działa.:)

Tak więc mają w d@*%ie użytkowników starszych wersji i nawet nie chce im się sprawdzić.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 16 Styczeń 2013, 18:12   

Zanczy to niezupełnie tak jest,z hakowanie systemu(ustawienie) pod konkretny program,nie oznacza że dany program jest kompatybilny z danym systemem,program powinien się odpalać na opcjach domyślnych lub na trybie zgodności ,jesli sie nie odpala tylko trzeba hakować system to znaczy że nie jest kompatybilny,to tak jak z telefonami,kupujesz telefon dzwonisz do infolini i tam ci mówią ze telefon nie będzie odpalał plików flash,ale wystarczy tylko wgrać do softu flash playera i już odpala,no ale to nie zmienia faktu że telefon(soft)takich plików nie odpala fabrycznie.Aczkolwiek w przypadku Corela i nie tylko, może być tak, że jest to specjalna polityka żeby zakupić nowsze oprogramowanie ze znaczkiem kompatybilności

vxam
Bywalec

Wysłany: 16 Styczeń 2013, 22:57   

Po prostu w windows 8 jest net. framework w wersji 4 przez co coreldraw x4 nie działa. Po uruchomieniu net 3,5 corel działa normalnie. Czy to tak duzo zeby producent poinformował że skoro pojawił się nowy system to nalezy zrobic to czy tamto? Przeciez x4 wyszła całkiem niedawno bo w 2008 roku. Pewnie masz rację ze chodzi o zakup nowszych wersji.

Debil 
Początkujący

Wysłany: 12 Grudzień 2013, 16:55   

Jest Bardzo prosty sposób zainstalowania Corel Draw x4 na platformie win8 :)
1 instalujemy Corela na win xp
2 kopiujemy zawartość katalogu C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X4
na nośnik (pen-drive, dvd)
3 następnie wklejamy zawartość katalogu CorelDRAW Graphics Suite X4
na komputer z systemem win8 do C:\Program Files (x86)\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X4
4 po przekopiowaniu uruchamiamy instalatora CorelDraw x4 czekamy aż pojawi się błąd instalacji Uruchamiamy wówczas menadżera zadań i zabijamy proces instalacji
5 I od tego momentu radocha Corel X4 działa

Antoni b 
Początkujący

Wysłany: 11 Wrzesień 2014, 18:37   

Witam wszystkich
Mam problem z pracą corela 11 na win 7 64 bity nie mogę nic exportować corel samoczynnie kończy pracę.
Czy ktoś może pomóc.Chyba nie trzeba kupować najnowszej wersji a serwis nieosiągalny.
Pozdrawiam
Antoni

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 12 Wrzesień 2014, 11:18   

Witaj kiedy mój szef kupował stację roboczą z win 7, (mieliśmy w firmie cdr 11), to jakoś udało mu się skontaktował z przedstawicielką i pani powiedziała, że jeśli chcemy dalej korzystać z corela to musimy go sobie zaktualizować do X5, to było jakieś 2-3 lata temu. Mimo to z tego co pamiętam też mieliśmy na początku sporo problemów, trzy razy była reinstalacja, (przy okazji której sporo straciłam sporo pracy i nerwów :evil: ). Na szczęście teraz jest już wszystko ok, ale może inni mają inne doświadczenia.
pozdrawiam serdecznie :-)

Odpowiedz do tematu