| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - corel x5 x6 złe wydruki - na ps wychodzą idealnie
projekt_art_ - 17 Marzec 2013, 00:17 Temat postu: corel x5 x6 złe wydruki - na ps wychodzą idealnie Witam,
Mam problem z corelem cały czas na nim pracuje i od 2 dni zaczął mi źle drukować (epson7600) najpierw myślałem że coś z ploterem lecz po paru godzinach nerwów wpadłem na pomysł zeby zrobić wydruk na PS i tu wychodzi idealnie. Profile kolorów robie sobie munkiecolorem . W opcjach corela przed drukowanie ustawiam sobie np. papier mat ....(profil stworzony przeze mnie) itp. i lipa wydruki są ciemne ..nie wiem juz co mam zrobić ? co poustawiać, resetuje do ustawień fabrycznych to też nic nie daje ? mam corel x5 i x6 na obu to samo. Na ps jak ustawie ten sam profil drukowania to wydruk jest idealny. ? ... a corel jest mi niezbędny bo robie wydruki a potem tne po obrysie.
z góry dziękuje za jaką kolwiek rade . p.s. jak jest ktoś z okolic katowic to moge mu zapłacić jeżeli dał by rade mi to ustawić osobiście..
Pozdrwiam .
chezare - 17 Marzec 2013, 05:51
Zresetowanie do fabrycznych ustawień nic nie zmieniło, to tak na chłopski rozum problem jest właśnie z ustawieniami zarządzania kolorami. Teraz jest na pewno źle i źle było wcześniej.
Na Twoim miejscu zapytałbym Tegrafa, on co prawda brzydzi się ploterami ale pomoże Ci skonfigurować zarządzanie kolorami. Do plotera były jakieś profile dołączone?
Ten munkiecolor to jest jakiś kalibrator?
projekt_art_ - 17 Marzec 2013, 07:27
Dzień dobry,
Munkie color jest to spektrofotometr do robienia profili (kalibracji) do drukarek, monitorów , projektorów. Robie nim odpowiedni profil kolorów pod konkretyny papier.
chezare - 17 Marzec 2013, 07:52
To zakładając, że to urządzenie działa poprawnie, pozostaje kwestia skorzystania z profili utworzonych przez urządzenie w Corelu.
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686
To dotyczyło co prawda druku offsetowego ale w tej sytuacji będzie analogicznie.
projekt_art_ - 17 Marzec 2013, 08:50
witam , udało mi się dojść do ładu. 1 mała zmiana na opcje używaj ustawień obrazu próbnego kolorów.... Dzikuje za chęć pomocy. Pozdrawiam
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 19:41
Niestety tylko 1 wydruk wyszedł poprawnie reszta leci dalej za ciemna...... :(
Cysorz - 18 Marzec 2013, 20:27
Czy importując bitmapę do Draw ma ona już przydzielony własny profil?
No i może głupie pytanie, ale czy to na pewno jest CMYK?
bidon184 - 18 Marzec 2013, 20:27
no widzisz,a czemu nie chcesz wyczyścić starych danych temp i prefech,użyj darmowego programu jakiegoś i to pousuwaj,a nie martwisz się na zapas,nie kumam tego???jak działąlo tak jak piszesz to musi działac
tegraf - 18 Marzec 2013, 21:23
Ciężko pomóc, jak się nie ma Corela X6
Jak znajdę czas w weekend, to spróbuję uaktualnić wpis w FAQ o Corela X5 i X6 - na podstawie triala.
Ale tutaj problem jest chyba inny - skoro raz jest dobrze, a innym razem źle, to przyczyn może być 3000.
To są wydruki z pdf? Czy wprost z Corela? Pytam, bo fraza "pdf" nie pojawiła się w tym wątku...
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 21:23
czyli np . jaki program
juz powoli załamanie nerwowe przechodze ........ ten durny polrer drukuje raz ciemno raz jasno .
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 21:28
są to takie wydruki jak z linka http://www.nastol.com.ua/...m.ua_24908.jpg]
drukuje to w formacie 80cm x ileś tam (mniejsza z tym)
raz drukuje mi kolor idealnie a juz kolejny wydruk leci za ciemny ale o kilka tonow nie do zaakceptowania . w miedzy czasie w corelu wyciinam na ploterze tnącym
bidon184 - 18 Marzec 2013, 21:29
no np CCleaner,czyścisz wszystko co Bozia da,i jest gut,stracisz cache przeglądarki ,no ale coś za coś
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 21:29
teraz probuje juz 5 raz wydrukować ten obrazek zlinka w kolorach takich jasnych ja na monitorze i nie daje rady ...
tegraf - 18 Marzec 2013, 21:30
Drukujesz z pdfa? Jeżeli tak, to zamieść gdzieś ten dobry i ten zły. Oznacz je jakoś - za jasny, za ciemny.
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 21:30
ok ściągam CCleaner i czyszcze zaraz napisze jaki efekt
bidon184 - 18 Marzec 2013, 21:30
ej ,moze ktoś przexzyta moj post
ps: no oki ,
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 21:32
nie drukuje z pdfa
bidon184 - 18 Marzec 2013, 21:33
a co ma pdf do ustawień
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 21:39
pełen clear zrobiony zaraz zobacze wydruk .
tegraf - 18 Marzec 2013, 21:40
| bidon184 napisał/a: | | a co ma pdf do ustawień |
Jakich ustawień?
Całe zarządzanie kolorem wbudowane w Corela działa przy eksporcie do pdf. Czy działa przy druku wprost z Corela? Może. Może działa. Jednak pdf, jako format będący standardem przy wysyłaniu plików do druku, jest jakby rozpracowany do ostatniego szczegółu. Co wysyła Corel wprost na ploter/drukarkę? On tylko wie.
Dlatego przy druku z pdf można próbować pomóc, choćby poprzez analizę takiego pliku.
Sprawdź, czy masz powtarzalność przy druku z pdfa. Na razie bez znaczenia, czy za jasno, czy za ciemno. Ważne, aby stale tak samo.
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 21:41
http://www.nastol.com.ua/...om.ua_24908.jpg
bidon184 - 18 Marzec 2013, 21:43
dobra ja się nie wtrącam dopoki autor tematu nie napisze ,tak pobrałem program,i tak nic nie pomógł ,w tedy będziem gadać ,bo tak to bezcelowe jest
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 21:47
nic nie pomógł cimne wydruki . przerobiłem obrazek na pdf i puszczam go jeszcze raz.
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 21:57
coś MAM , nie śmiejcie się nie krytykujcie nie karzy w tym tak siedzi jak wy ;), narzedzia >zrządzanie kolorem > ustawienia domyślne > zmieniłem moduł obsługi kolorów na microsoft ICM CMM = obraz na monitorze mi zmatowiał i wyblakł ale i wydruk wyszedł identyczny jak na monitorze.
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 21:58
wydruk tej flagi co w linku wczesniej posłałem
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 22:00
http://img716.imageshack....59/78135725.png
Cysorz - 18 Marzec 2013, 22:26
CCleaner przy zarządzaniu kolorem? To ma się tak samo jak fioletowy do zapachu kwadransa ;)
Problem jest przy ustawieniu zarządzania kolorem i profilami ICC. tegraf już to opisał, nie będę "motał" bardziej.
Podpowiedź: jeżeli druk spod PS wychodzi dobrze, to znaczy że zarządzanie kolorem pod Draw ustawione jest jakoś "dziwnie". Przeczytaj dokładnie wątek, jak nie pomoże to zerknij ::tutaj:: lub ::tutaj:: (kopia) - problem nie dość że opisany, to jeszcze "zobrazkowany", chociaż dotyczy starszych wersji Corela...
bidon184 - 18 Marzec 2013, 22:31
| Malutki napisał/a: | | CCleaner przy zarządzaniu kolorem? To ma się tak samo jak fioletowy do zapachu kwadransa ;) | ,ja też nie bede dyskutował,powiem tylko tyle że te ustawienia są w pliku prefech i temp,ale to tak na marginesie,więc dyskusja jest poza tematem,user zrobi tak jak chce
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 23:36
| Malutki napisał/a: | CCleaner przy zarządzaniu kolorem? To ma się tak samo jak fioletowy do zapachu kwadransa ;)
Problem jest przy ustawieniu zarządzania kolorem i profilami ICC. tegraf już to opisał, nie będę "motał" bardziej.
Podpowiedź: jeżeli druk spod PS wychodzi dobrze, to znaczy że zarządzanie kolorem pod Draw ustawione jest jakoś "dziwnie". Przeczytaj dokładnie wątek, jak nie pomoże to zerknij ::tutaj:: lub ::tutaj:: (kopia) - problem nie dość że opisany, to jeszcze "zobrazkowany", chociaż dotyczy starszych wersji Corela... |
zrobiłem takie ustawienie jak w obrazku załączonym
. potem przy opcji drukuj ustawiłem
i jak narazie wydruk 100cm x 60cm tej flagi idzie identycznie jak na monitorze
projekt_art_ - 18 Marzec 2013, 23:38
Dziękuję za aktywne udzielanie porad :) pozdrawiam serdecznie ....mam nadzieje ze jutro nie będe dalej rozwija tego tematu.
chezare - 19 Marzec 2013, 06:28
Od początku piszę, że wina jest w złym ustawieniu zarządzania kolorami, może się mylę ale jak mamy Ci pomóc jak nie słuchasz?
Flaga jest w RGB, to na pewno jest źle.
Profile kolorów są właśnie po to żebyś na ekranie czy drukarce miał to samo.
Gdyby wszystkie urządzenia idealnie wyświetlały, drukowały kolory, to cały system kalibracji i zarządzania kolorami byłby do niczego niepotrzebny. Profile kolorów to przepis na to co ma zrobić urządzenie żeby poprawnie wyświetlić czy wydrukować kolory.
Na początek grafikę trzeba zamienić na CMYK i do tego przyda Ci się profil, który wygenerowałeś dla plotera.
To co jest na obrazku dotyczy druku offsetowego, Ty masz mieć analogicznie ale zamiast profilu offsetowego masz mieć ten od swojego plotera.
PDF z flagą w cmyk
Jeśli to nie wina urządzeń, to wydruk z tego pdfa powinien być całkiem przyzwoity.
Zmniejszyłem obrazek żebyś nie marnował folii
Miłego dnia.
Nie wiem jak u Was ja zabieram się za smarowanie nart, bo jakoś muszę dojechać do pracy
Obrazki są z X3 w X5 będzie inaczej, podobno znacznie lepiej
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 14:28
ustawiłem tak jak doradziłeś i wydruk jest spoko, dzięki :)
cyklop - 19 Marzec 2013, 15:14
Podałeś od początku za malo danych, ale p[ierwsze co się nasuwa - drukuj bitmapę nie z Draw, ale z PP i koniecznie w RGB (tak przynajmniej jest na 9700
ups.. przepraszam, nie zauważyłem, ze wątek ma drugą stronę.
Ale druk z RGB podtrzymuję
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 16:21
Musze drukować z corela nie z PP , ponieważ drukuje opos markery do wycinania naklejek po obrysie, potem wydruk wrzucam w ploter tnący summa i wycinam casem skomplikowane kształty. tylko w corelu mogę ustawić markery
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 16:26
| cyklop napisał/a: | Podałeś od początku za malo danych, ale p[ierwsze co się nasuwa - drukuj bitmapę nie z Draw, ale z PP i koniecznie w RGB (tak przynajmniej jest na 9700
ups.. przepraszam, nie zauważyłem, ze wątek ma drugą stronę.
Ale druk z RGB podtrzymuję |
Musze drukować z corela , ponieważ drukuje opos markery
( wygląda to tak jak na obraku )
do wycinania naklejek po obrysie. Do robienia tych markerów jest plugin z plotera summa który działa na corelu i ilustr...
chezare - 19 Marzec 2013, 20:58
Cyklop, mógłbyś mnie oświecić dlaczego RGB? Ten ploter korzysta bodaj z 5 kolorów w tym 2 czarne?
Wydaje mi się, że drukować możesz z dowolnego programu i z dowolnego formatu, tylko wycinać musisz z Corela (jeśli nie masz specjalizowanego do tego celu oprogramowania).
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 22:18
| chezare napisał/a: | Cyklop, mógłbyś mnie oświecić dlaczego RGB? Ten ploter korzysta bodaj z 5 kolorów w tym 2 czarne?
Wydaje mi się, że drukować możesz z dowolnego programu i z dowolnego formatu, tylko wycinać musisz z Corela (jeśli nie masz specjalizowanego do tego celu oprogramowania). |
7 kolorów ma ten ploter w tym 2 czarne. drukować mogę z karzdego programu ale markery musiał bym ręcznie robić rysować kwadraciki w idealnym ułożeniu , a to dlatego bo plugin jest tylko do corela i ilustr.. mozze jest do ps jaki plugin ale musiał bym poszperać pierw na necie , w oprogramowaniu summy (ploter tnący) tak owego pluginu nima.
chezare - 19 Marzec 2013, 22:21
Jak eksportujesz grafikę z Corela to znaczniki do pozycjonowania grafiki się eksportują czy nie? Jeśli to ma tyle atramentów to pewnie rzeczywiście lepiej z RGB drukować.
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 22:23
nie znaczniki zostają w corelu nie da się ich skopiować
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 22:24
ustawiłem coatedv2 300% tak jak wcześniej pisałeś , sam juz niewiem co mam dobże a co zle ustawione ... najważniejsze jest to że wydruki są prawie idealne , bez zmiany trybu obrazka na cmyk .
chezare - 19 Marzec 2013, 22:25
Chyba się nie rozumiemy?
Chodzi mi o wyeliminowanie ewentualnych problemów, które mogą leżeć po stronie Corela, czyli prosto mówiąc, drukowanie z innego programu niż Corel.
Jak z Corela zrobisz pdfa, to znacznik do pozycjonowania są w tym pdfie?
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 22:26
tak zapisują się w pdf :) dzięki za podpowiedź
chezare - 19 Marzec 2013, 22:28
To nie ma sensu, bo korzystanie z takiego profilu powoduje, że do drukarki wysyłany jest obrazek w CMYKu, a jeśli Cyklop ma rację to lepiej żeby to był RGB.
Prawdopodobnie lepiej by było gdyby zarządzanie kolorami w Corelu w ogóle wyłączyć, choć optymalnie to powinien być tam profil od plotera i konkretnego medium (folii, papieru).
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 22:32
| chezare napisał/a: | To nie ma sensu, bo korzystanie z takiego profilu powoduje, że do drukarki wysyłany jest obrazek w CMYKu, a jeśli Cyklop ma rację to lepiej żeby to był RGB.
Prawdopodobnie lepiej by było gdyby zarządzanie kolorami w Corelu w ogóle wyłączyć, choć optymalnie to powinien być tam profil od plotera i konkretnego medium (folii, papieru). |
wiec tak, zarządzanie kolorami mam wyłączone ale w ploterze , jak daje drukuj wybieram profil który stworzyłem mukie colorem (spektrofotometer) pod konkretyny materiał np biała folia samoprzylepna .
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 22:36
chezare - 19 Marzec 2013, 22:44
Wydaje mi się, że to nie jest dobrze, choć pewności nie mam.
Masz ustawione, że Corel ma się zajmować przekształcaniem kolorów i oprócz tego robi to samo ploter. Nie wiem jak jest w X5, ale na pewno da się tak zrobić żeby Corel nic z kolorami nie robił.
Na tej liście powinna chyba być opcja wyłączająca zarządzanie kolorami w Corelu.
Z przygotowanych profili skorzystaj tak jak masz na drugim swoim obrazku.
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 22:47
| chezare napisał/a: | Wydaje mi się, że to nie jest dobrze, choć pewności nie mam.
Masz ustawione, że Corel ma się zajmować przekształcaniem kolorów i oprócz tego robi to samo ploter. Nie wiem jak jest w X5, ale na pewno da się tak zrobić żeby Corel nic z kolorami nie robił.
Obrazek
Na tej liście powinna chyba być opcja wyłączająca zarządzanie kolorami w Corelu.
Z przygotowanych profili skorzystaj tak jak masz na drugim swoim obrazku. |
zarządzanie w ploterze mam wyłączone
jest na off,
kiedys drukowałem z włączonym tu i tu to dopiero miałem cyrk!
chezare - 19 Marzec 2013, 22:51
Rozumiem, że to okno ze sterownika drukarki?
Możesz tak spróbować, tylko wtedy Corel powinien zadbać o przekształcenie grafiki zgodnie z wybranym profilem.
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 22:52
Moge włączyć zarządzanie kolorami w ploterze ale jednak , jak jest na odwrót że corel zarządza to jest lepiej .... oczywiście przypuszczam ze ma to znaczenie że tusze mam zamienniki a nie oryginały. Teraz to juz ładnie drukuje :)
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 22:53
| chezare napisał/a: | Rozumiem, że to okno ze sterownika drukarki?
Możesz tak spróbować, tylko wtedy Corel powinien zadbać o przekształcenie grafiki zgodnie z wybranym profilem. |
Dokładnie tak jak piszesz , munkie colorem zrobiłem profile wyłączyłem zarządzanie w ploterzez a w corelu włączyłem i wydruki niewiele różnią się od wyglądu na monitorze minimalnie...
chezare - 19 Marzec 2013, 23:01
Tusze raczej w tym przypadku chyba nie odgrywają większej roli, chyba że profile zrobiłeś na oryginalnych?
Dobrze, że jest dobrze, niedobrze że dalej nie została wypracowana metoda
Może Tegraf znajdzie chwilę czasu i napisze jak to powinno być porządnie zrobione w X5. Ja wiem jak działa ten mechanizm ale nie bardzo potrafię Ci wytłumaczyć.
projekt_art_ - 19 Marzec 2013, 23:07
| chezare napisał/a: | Tusze raczej w tym przypadku chyba nie odgrywają większej roli, chyba że profile zrobiłeś na oryginalnych?
Dobrze, że jest dobrze, niedobrze że dalej nie została wypracowana metoda
Może Tegraf znajdzie chwilę czasu i napisze jak to powinno być porządnie zrobione w X5. Ja wiem jak działa ten mechanizm ale nie bardzo potrafię Ci wytłumaczyć. |
Najważniejsze że dzięki waszym radą jakoś doszedłem do tego że wydruki są ok :) teraz tylko porządny drugi monitor potrzebuje i tablet graficzny ;)
cyklop - 20 Marzec 2013, 09:17
| chezare napisał/a: | Cyklop, mógłbyś mnie oświecić dlaczego RGB? Ten ploter korzysta bodaj z 5 kolorów w tym 2 czarne?
Wydaje mi się, że drukować możesz z dowolnego programu i z dowolnego formatu, tylko wycinać musisz z Corela (jeśli nie masz specjalizowanego do tego celu oprogramowania). |
Niestety, nie mogę Cię oświecić, bo nie wiem. Takie sa jednak fakty, że na moim musi byc wszystko z rgb, zarówno bitmapy, jak i wektory, bo z cmyka wychodzą bardzo zafałszowane.
Ustawienia mam domyslne, a kolory ustawiam sobie recznie w zależności od rodzaju pliku.
Kiedyś specjalista próbował robic profile, ale sie poddał
projekt_art_ - 20 Marzec 2013, 10:39
Jak jesteś z okolic Katowic to mogę ci spróbować zrobić profile Małpką moją jak chcesz , jak coś napisz mi na pw.
|
|