| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Wariujący Corel
exyou - 24 Lipiec 2013, 17:44 Temat postu: Wariujący Corel Witam!Mam problem z Corelem,i bardzo prosze o pomoc! sprawa wygląda nastepująco.
Używam Corela x6,wykonuje aktualnie elementy brandingu(wizytówki,logo).Podczas zapisywania dokumentu ,wyskakuje mi informacja "brak odpowiedzi" i zamyka mi plik.Gdy klikam na ten sam plik,aby go uruchomić,okazuje sie że jest pusty .Co ciekawe gdy sprawdzam we właściwościach pokazuje mi normalną wielkość pliku np.15 MB(nigdy nie tworze dużych dokumentów).Oprócz tego w ikonce pliku, zamiast obrazka podglądowego,mam po prostu logo Corela.Bardzo prosze o pomoc
Bogumila M. - 24 Lipiec 2013, 18:37
Już wielokrotnie były takie problemy omawiane. Najważniejsza sprawa - czy używasz "gołej" wersji, czy z poprawkami? Bo jeśli "gołej", to przechlapane. Np. program CorelDRAW przestaje odpowiadać po wykonaniu pochylenia łączonych grup razem z innymi zaznaczonymi obiektami. Albo nie można zastosować niektórych efektów do obiektów wektorowych. Czy wreszcie program CorelDRAW przestaje odpowiadać podczas otwierania plików zawierających sklonowany tekst. A nie są to błędy, które nie występują w pierwotnej wersji, ale w kilka razy łatanej. Pchanie się w najnowszą wersję tego narzędzia to proszenie się o kłopoty. A perfidia firmy polega na tym, że żadna wersja nie jest dopracowana, wolna od błędów. Jednego knota ledwie jakoś połatają i już następny w drodze. Jedyna nadzieja, że przejdą do chmury i rozpłyną się w niej.
exyou - 24 Lipiec 2013, 18:47
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem,ale czy w takim razie Corel x5 jest pod tym względem lepszy? Używam "gołej" wersji a jeśli chodzi o "poprawki" to czy chodzi o te aktualizacje?
http://www.corel.com/core...61&ppid=5000008
Co mógłbym w takim razie ,jeszcze zrobić?
Bogumila M. - 24 Lipiec 2013, 18:57
Pod którym względem? Corel pod żadnym względem nie jest lepszy. Ale z wszystkimi poprawkami rzadziej się krzaczy. Co wcale nie znaczy, że wcale. Ale jak dotąd nie trafił się żaden plik, którego nie dałoby się otworzyć po zapisaniu w X5. Pytasz co jeszcze mógłbyś zrobić? Zainstalować wszystkie możliwe poprawki i liczyć na to, że tym razem będzie (prawie) wszystko działać prawidłowo. Przy okazji sprawdź, czy da się wpisać wartości szerokości ramek w tekście akapitowym i wymiary są zmieniane.
bidon184 - 25 Lipiec 2013, 10:14
ja mam x6 i narazie działa bez zarzutu co wcale nie oznacza że zaraz się nie wykrzaczy ,ale ten problem co jest opisywany może miec przyczyne w debilnym programiku jakim jest Bitstream Navigator,może być tak że ten programik ma w swoim buforze czcionke i niby nią można pisać w corelu ale gdy chcesz zapisać to jest zonkk!!!przyczyna tkwi w tym że ten programik nie instaluje czcionek tylko skroty do tych czcionek i gdy zgubi ścieżke to wykrzacza Corela,rada,wywalić to ścierwo z komputera
Zeb Serban - 25 Lipiec 2013, 14:45
Bogumiła,
da się wpisać wartości szerokości ramek w tekście akapitowym i wymiary są zmieniane.
Corel pl: 16.3.0.1114
Bogumila M. - 25 Lipiec 2013, 15:20
Na pewno? Powtórzę "algorytm": Tworzysz od ręki ramkę tekstu akapitowego. Wchodzisz w menu Tekst i tam wybierasz polecenie Kolumny. W oknie wybierasz Liczba kolumn: 2. Teraz w kolumnie Szerokość wpisujesz jakąś wartość znacznie różną od tej, która tam widnieje, np. 100. Żeby sobie ułatwić zahacz opcję Jednakowa szerokość kolumn i sprawdź, czy opcja Automatycznie dopasuj szerokość kolumn jest włączona. W kolumnie Odstęp daj dla równego rachunku 10. Zatwierdź zmiany, wywołaj ponownie to samo okienko i sprawdź, czy są w nim te same wartości, które podałeś, czyli po 100 dla kolumn i 10 odstęp.
Zeb Serban - 29 Lipiec 2013, 07:42
Poprawka.
Niestety nie działa automatyczne dopasowanie.
Nie do końca zrozumiałem o co Ci chodziło.
Teraz zrobiłem dokładnie wg instrukcji i jest źle.
Bogumila M. - 29 Lipiec 2013, 11:16
Dziękuję bardzo. Oddaję teraz głos tym, którzy będą dociekać, czy masz aby legalny system.
tegraf - 29 Lipiec 2013, 11:28
Skoro Bogumiła M. mówi, że nie działa, to nie działa. Jeżeli u Ciebie działa, to znaczy, że jesteś na usługach corelowej mafii i nie masz normalnego Corela, tylko jakiś podrasowany. Ale już niedługo - ta porypana firma niedługo zakończy żywota. | Bogumila M. napisał/a: | | Jednego knota ledwie jakoś połatają i już następny w drodze. Jedyna nadzieja, że przejdą do chmury i rozpłyną się w niej. |
Bogumila M. - 29 Lipiec 2013, 11:40
Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka. Cieszę się, że nie kazałeś koledze długo czekać.
tegraf - 29 Lipiec 2013, 12:14
A fakt. U niego też nie działa. To całe szczęście. Witaj po naszej stronie, Zeb Serban! Dzięki Bogumiło, za zwrócenie uwagi.
Bogumila M. - 4 Sierpień 2013, 11:47
Tak. Zdecydowanie lepiej jest zająć się swoimi sprawami niż dyskutować na forum.
|
|