Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Błędy programu, czy nieumiejetność użytkownika
Autor Wiadomość
Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 31 Lipiec 2012, 12:54   Błędy programu, czy nieumiejetność użytkownika

Witam wszystkich. Przypadkiem trafiłam na to forum, jestem tu nowa, wiec proszę o wyrozumiałość. Mam kilka denerwujących problemów, próbowałam na różne sposoby z nimi walczyć, ale bez skutku.

Ponieważ nie wiem czy w dobrym dziale więc na początek tylko jeden w wielu. Rozwiązany połowicznie - przez zastąpienie legalnej wersji X6 piracką X5.

Otóż mimo ostrzeżeń szef kupił Corela X6 64 bitowego. Problem zaczął się na drugi dzień, gdy trzeba było tekst akapitowy umieścić w dwóch kolumnach o określonej szerokości i odstępie. Można cokolwiek wpisywać w pola, względnie ustawiać myszką - ramka ani drgnie.

Czyli po kolei. Tworzę ramkę tekstu akapitowego od ręki, np. 73 mm. Z menu Tekst wybieram Kolumny. Otwiera się okno dialogowe. Wpisuję liczbę kolumn: 2. W polu Kolumna 1 podaję wartość 62 mm (zaznaczona opcja Jednakowa szerokość kolumn), odstęp 6 mm. Zatwierdzam. Okno zamyka się, ale... nic się nie zmieniło, szerokość ramki pozostała bez zmian, a powinna wynosić przecież 130 mm. No to jeszcze raz. Okno dialogowe, a tam zgadza się tylko liczba kolumn, bo zamiast 62 mm jest 43,65, zamiast odstępu 6 mm jest 12,7...

Innymi słowy - cokolwiek by nie wpisać szerokość ramki tekstu pozostaje stała - 73 mm. Oczywiście jest zaznaczona opcja Automatycznie dopasuj szerokość ramki...

Pytanie brzmi - czy to jest taka funkcjonalność X6, czy coś jest nie tak z (moim) komputerem i ewentualnie gdzie szukać?

Cysorz 

Wysłany: 1 Sierpień 2012, 19:52   

Taka jest "funkcjonalność" Draw - w X5 jest zresztą tak samo. Po prostu twórcy programu podeszli do tego zrozumienia trochę inaczej - u nich ramka akapitowa to nie to samo co kolumna i trzeba się do tego przyzwyczaić.
Polecam "ręczne" tworzenie ramek akapitowych (nie kolumn!), ręczne ustawianie wymiarów i przelewanie tekstu między nimi - tak jest dużo prościej i lepiej...

DzumA - 78

Wysłany: 1 Sierpień 2012, 21:39   

nieumiejętność użytkownika 8-)

jeżeli robisz to od ręki ustawiając np 73 to po uruchomieniu opcji Tekst/Kolumny
zmuszona jesteś zmienić ustawienia ramki na Automatycznie dopasuj szerokość ramki
teraz możesz swobodnie ustalać ilość kolumn oraz pozostałe wartości dotyczące odstępu i szerokości

przy włączonej opcji Zachowaj bieżącą szerokość ramki - musisz ustawić pożądane parametry dokładnie na wartość z jaką zapoczątkowałaś czyli 73 jeżeli je przekroczysz program zrobi to po swojemu

oczywiście wynik twoich ustaleń zobaczysz po dwukrotnym kliknięciu LM w tekst akapitowy

pozdrawiam

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 1 Sierpień 2012, 22:04   

DzumA - 78 napisał/a:
nieumiejętność użytkownika 8-)

jeżeli robisz to od ręki ustawiając np 73 to po uruchomieniu opcji Tekst/Kolumny
zmuszona jesteś zmienić ustawienia ramki na Automatycznie dopasuj szerokość ramki
teraz możesz swobodnie ustalać ilość kolumn oraz pozostałe wartości dotyczące odstępu i szerokości

Bogumila M. napisał/a:

Innymi słowy - cokolwiek by nie wpisać szerokość ramki tekstu pozostaje stała - 73 mm. Oczywiście jest zaznaczona opcja Automatycznie dopasuj szerokość ramki...

Dziękuje za próbę zwalenia winy na mnie, ale odnoszę wrażenie, że nie bardzo wiesz o czym mowa, bo korzystasz z wcześniejszej wersji Corela, w której takie cuda nie występują. Bowiem to nie jedyna przypadłość tej wersji. Tekst sformatowany, który w wierszach zawiera tabulatory jest łamany, mimo iż tabulator jest ustawiony w obrębie ramki, i nie pomaga rozszerzenie ramki, trzeba ręcznie każdy wiersz "scalać". I tu już nie ma znaczenia czy kolumn jest kilka, czy jedna.

Chciałabym poradzić się także w innych kwestiach, ale nie wiem, czy do każdego problemu zakładać nowy wątek, czy ciągnąć wszystko w jednym. Podejrzewam, że niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć, ale może ktoś znalazł obejście problemu. Np. w wersji 9, żeby program niektóre ustawienia zapamiętał trzeba je było wpisać samemu w pliku ini...

DzumA - 78

Wysłany: 2 Sierpień 2012, 10:45   

zwracam honor - musiałem zainstalować X6 żeby potwierdzić że to błąd programu - co wydawało mi się mało prawdopodobne - po prostu nie podejrzewałem, że coś co działa można schrzanić.
pozdrawiam

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 2 Sierpień 2012, 13:38   

Dziękuję serdecznie za zwrot. Właśnie o to mi chodziło. O potwierdzenie, że to nie wina kombinacji chipset - procesor - system - operacyjny - konfiguracja, tylko po prostu skopany jest program.

Wersja X3 bez łatek miała taką funkcjonalność, że zapisanych plików zawierających wiele sformatowanego tekstu i obrazków nie dało się otworzyć. Od razu włączał się ARM. Co ciekawe nie dawało się odzyskać pracy na komputerze z procesorem AMD, a na komputerze z procesorem Intela dawało się zaimportować dokument i uratować kilka lub nieraz kilkanaście godzin pracy. Wspominam o tym bo może komuś przyda się ta informacja i pozwoli zaoszczędzić kilka godzin pracy i nerwów.

maroQ 
Doradca

Wysłany: 4 Sierpień 2012, 15:57   

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut laoreet luctus elit sit amet lacinia. Nam sit amet tortor eu turpis interdum placerat vel eu eros. Pellentesque varius egestas vestibulum. Curabitur condimentum luctus tortor, consectetur adipiscing lectus dignissim vel. Praesent pharetra dolor eu tortor sagittis vitae fringilla felis bibendum. Mauris facilisis consequat turpis at aliquam. Aliquam laoreet semper dolor, at semper neque tristique at. Quisque non orci et nibh egestas commodo mattis vitae dolor. Cras sed lectus sed quam eleifend vehicula. Aenean lacus erat, consequat sit amet tristique ut, sollicitudin at orci. Phasellus libero metus, rhoncus vitae rhoncus sed, adipiscing quis metus. Morbi placerat augue sodales odio accumsan ullamcorper sodales nisi fringilla.
Ostatnio zmieniony przez maroQ 4 Sierpień 2012, 17:32, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 4 Sierpień 2012, 16:29   

"…a jak nie to głupi programista się nie zna…".
Skoro nie działa, to chyba mają rację? :-)

Odpowiedz do tematu