| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Domyślny font
F-Głowy - 17 Wrzesień 2013, 18:37 Temat postu: Domyślny font Jak można ustawić domyślny font w tym programie? Abym rozpoczynał pisanie zawsze od niego. Żadne opcje nie działają. Co mnie już irytuje mocno. Ustawiam font mając zaznaczoną ikonkę tekstu, a potem jak 1x kliknę gdzieś w dokumencie to i tak zmienia się na Arial. Jak to zrobić?
Wojtek Kowalews - 17 Wrzesień 2013, 18:43
Zamieniaj font na końcu. Ten typ tak ma.
takietam - 17 Wrzesień 2013, 19:34
Kurczę, a u mnie po ustawieniu domyślnego fonta (innego niż arial ) wszystko działa tak jak powinno... ale ja chyba jakąś lewą wersję mam.
Wojtek Kowalews - 17 Wrzesień 2013, 19:52
U mnie niestety nie. Mam Designera X5 i używam, głównie, technicznych fontów i...klops.
takietam - 17 Wrzesień 2013, 20:00
Ja mam zwykłą graphic suite x5 i działa nawet na dziwnych fontach. Nie dość, że program "trzyma się" zadanego fonta, to trzyma się też jego parametrów - wielkości, pogrubienia, podkreślenia.
Wojtek Kowalews - 17 Wrzesień 2013, 20:05
Na wschodzie naszego kraju mówią - ZAZDRASZCZAM!
takietam - 17 Wrzesień 2013, 20:14
Może to dziwne, ale właśnie sprawdziłem na wersji 9. Też działa...
Shame - 17 Wrzesień 2013, 20:19
@F - na pewno robisz jak trzeba?
Powinieneś:
1. Stworzyć dokument.
2. Wybrać narzędzie pisania.
3. NIE KLIKAĆ na dokumencie, tylko z dockera formatowania tekstu lub paska narzędziowego tekstu wybrać z combobox'a (listy) fonta, którego chcesz.
4. Pojawi ci się takie okienko:
5. Zaznaczasz (najlepiej) wszystkie opcje i robisz OK.
6. Wejdź w Opcje > Dokument > zaznacz, by z tym dokumentem zapisały się domyślne ustawienia dla wszystkiego co tam jest na liście i OK.
7. WAŻNE! Musisz ten dokument gdzieś zapisać. Nieważne czy jest pusty czy nie, musisz zapisać. Inaczej zmiany nie dojdą do skutku.
Teraz możesz zamknąć Corela i otworzyć ponownie - będziesz miał swojego ustawionego fonta.
Jeśli chcesz też wybrać wielkość to dokładnie tak samo robisz, i po wybraniu rozmiaru znów pojawi się to okienko. To dotyczy wszystkich opcji pisania - wyrównania, pogrubienia, pochylenia itp. itd.
Wojtek Kowalews - 17 Wrzesień 2013, 20:23
Możesz sprawdzić tego kobaxa?
Bogumila M. - 17 Wrzesień 2013, 20:29
A problem nie jest podobny do opisanego tutaj?
chezare - 18 Wrzesień 2013, 08:21
Kliknij narzędzie do pisania, wybierz font, rozmiar, wejdź w menu narzędzia, opcje, dokument i zaznacz zapisz opcje jako domyślne dla nowych dokumentów, OK.
Zamknij Corela, nic nie musisz zapisywać i uruchom od nowa.
Jeśli nic w X6 nie "poprawili" to po uruchomieniu Corela powinieneś mieć tak jak chciałeś.
W menu Narzędzia->Opcje->Dokument->Styl, znajdziesz jeszcze parę innych rzeczy.
cyklop - 19 Wrzesień 2013, 13:31
Niestety, to o czym piszecie nie zawsze działa.
Miałem w x4 podobny problem, potem na jakiś czas pomogło zainstalowanie changeCLOL, ale ostatnio znowu nie zapamiętuje domyślnych ustawień.
On chyba tak ma - nie wiadomo kiedy i u kogo próbuje wiedzieć lepiej
F-Głowy - 3 Październik 2013, 23:54
Shame i reszta - dziekuję bardzo. Dzięki za pomocne opisy, napisane z wyobraźnią autora.
Teraz działa, ale myślałem że mniej kroków trzeba przy tym wykonać. Bo żeby dodatkowo wchodzić w style i zapisywać?
|
|