|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Corel PHOTO-PAINT - po zmianie z rgb na cmyk (z profilem) nie widzę zmian
drozd - 2 Listopad 2013, 02:16 Temat postu: po zmianie z rgb na cmyk (z profilem) nie widzę zmian nie mogę dojść do ładu.... z corela X3 edytuję mapę bitową rgb; w photo-paintcie, zadaję ,,przekształć w CMYK" (z profilem zmniejszającym nafarbienie) no i przekształca tyle tylko, że na ekranie zmian nie widzę.... pewnie problem w zarządzaniu kolorem i strzałkami, ale nie potrafię tego rozkminić (w załączniku foto)
Moje dylematy:
1. w centralnym kółku nie mogę wybrać profilu Adobe 1998 (nie mam na liście! jest tylko ten ,,ogólny")
2. w drukarce wyciągów barwnych mam zaciągnięty profil rzepy (TIL 270) i z drukarki leci strzałka na ekran - gdy przerabiam rgb na cmyk wyskakuje (prawidłowo) ostrzeżenie, że używam profilu 270, tyle tylko, że po przeróbce na cmyka nie widzę efektu na ekranie (jeśli zapiszę zmiany w pliku w photo - paincie, to zmniejszenie nafarbienia przez ten profil 270 jest widoczne, ale w corelu!!!!! kiedyś w photo - paincie przerzuciłem z rgb do cmyk z użyciem profilu i od razu widziałem zmiany na ekranie)
3. co pokiełbasiłem ze strzałkami, bo nie mam już pomysłu (wszystkie, nawet nieprawdopodobne opcje przerobiłem i zipa dumna)?
restauro - 2 Listopad 2013, 09:20
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686
Tegraf napisał poradnik ,może będzie pomocny
drozd - 2 Listopad 2013, 09:36
znam ten poradnik (mała Biblia he he he) - nie poradził
Artur Miernik - 2 Listopad 2013, 10:39 Temat postu: Re: po zmianie z rgb na cmyk (z profilem) nie widzę zmian Po pierwsze, ustawienia systemu kontroli barwy ustala się osobno dla CorelDRAW i osobno dla PhotoPaint i żaden z nich niestety nie dziedziczy ustawień po poprzedniku. Ujednolić te ustawienia.
Po drugie, profil Adobe RGB trzeba umieścić w odpowiednim miejscu, żeby był widoczny. Jest to systemowy katalog \system32\spool\drivers\color\ (podaję dla rodziny Win5), lub odpowiedni katalog Corela*. Jeśli umieścimy profil barw w obu katalogach, to zobaczymy go na corelowej liście dwa razy.
Po trzecie, strzałki wydają mi się dobrze poustawiane*, opcja koloru dla eksportu/importu akurat w omawianym przypadku nie ma znaczenia. Pewne znaczenie mieć może metoda tłumaczenia barwy (nasyceniowa, kolorymetryczna (x2), spostrzeżeniowa).
drozd - 2 Listopad 2013, 10:56
chyba sobie poradziłem..... nie wiem dlaczego, ale zaczęło działać jak podświetliłem jeszcze strzałkę od drukarki pełnokolorowej do ekranu. Teraz ino ten profil...
Artur Miernik - 2 Listopad 2013, 11:21
1. Podaję Ci łącza do całej paczki adoboskich profili. AdobeRGB sobie wyjmiesz.
Na dole strony są odnośniki do poszczególnych systemów, bo jakoś tak to Adobe rozdzieliło:
http://www.adobe.com/digitalimag/adobergb.html
A tu bezpośrednio, ale tylko do Windows:
http://www.adobe.com/supp...075&fileID=3790
Można też szybciej, przez ftp.
2. Może jednak jeszcze raz sprawdź na wszelki wypadek, czy w Draw i PP masz identyczne ustawienia kontroli barwy?
3. Zdaje się, że CMM adoboski działa razem dopiero z Corelem X4, ale, jakby co, to podaję namiary:
ftp://ftp.adobe.com/pub/a...AdobeCMMAll.zip
----Dodałem:-----
Zmieniłeś Drozdzie poprzedni post, w czasie, gdy na niego odpowiadałem.
drozd - 2 Listopad 2013, 15:13
temat do zamknięcia - dzięki za profile (pewnikiem nie tylko ja skorzystam). Dzięki!
Artur Miernik - 2 Listopad 2013, 15:40
Ale… one są dostępne legalnie i za darmo. Nic wielkiego nie zrobiłem.
chezare - 3 Listopad 2013, 06:32
Pomogłeś Artur człowiekowi, to wielka rzecz
Drozd, ja bym się cieszył kiedy po zmianie RGB na CMYK nie widziałbym żadnych zmian, bo zdaje mi się, że o to w tej zabawie chodzi.
Nie wiem jak jest w nowych wersjach programu, ale np. w 12 identyczne ustawienie zarządzania kolorami w Photo-Paint i w CorelDRAW wcale nie działa identycznie. W DRAW działa bez sensu. Potrafi się też samo z siebie wyłączyć, co jak się nie stanie na naszych oczach łatwo przegapić.
Linki Artur powinieneś sklonować w jakieś lepsze miejsce, choćby do tego swojego tematu o poprawkach bo tutaj trudno będzie je znaleźć, a profile stanowią przecież bardzo istotny element dla użytkowników programów graficznych w tym Corela
Artur Miernik - 3 Listopad 2013, 13:09
Oj, nie. Trzeba zrobić osobny wątek o starej i nowej kontroli barwy. Szczególnie o sposobach na starą z uwzględnieniem:
- algorytmu CMM (Adobe, Kodak, LittleCMS, Microsoft, może też Argyll),
- sposobu traktowania barwy (kolorymetria, nasycenie, czy percepcja),
- i na koniec dopiero o tym, do czego który profil.
Może uda się zmolestować Tergafa na ten temat, żeby się rozpasał i rozpisał, a potem dokleił to do swojego wykładu o barwie. Tam bym to widział.
Co do starej kontroli barwnej, to co najmniej w 14. działa już znośnie, bo widzi doinstalowane CMM-y (czyli adoboski) i nie jesteś skazany na Kodaka.
A co do tematu o poprawkach, to raczej upadnie, bo widzę, że nikomu nie chce się za to brać.
Jest tez tam inny problem. W dziale pytań (FAQ) nie da się edytować, ani kasować własnych postów. Można tylko pisać nowe.
drozd - 3 Listopad 2013, 20:54
chezare napisał/a: | Drozd, ja bym się cieszył kiedy po zmianie RGB na CMYK nie widziałbym żadnych zmian, bo zdaje mi się, że o to w tej zabawie chodzi. |
używam profilu ściągającego nafarbienie - stąd ta bolączka, że po konwersji nie widziałem zmian (przeważnie rozjaśnienia), bo nie widziałem jak faktycznie wygląda foto
Artur Miernik - 4 Listopad 2013, 00:00
Pewnie ISO Coated ECI 300%?
chezare - 4 Listopad 2013, 07:54
Rozumiem
Artur chyba po tym co napisałem krzyczał Oj! Niepotrzebnie
|
|