| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - nadruk wypełnienia
Piotr_1234 - 14 Listopad 2013, 18:55 Temat postu: nadruk wypełnienia Witam wszystkich i prosze o radę. Przygotowuję ulotkę do drukarni w corelu X3 i nie wiem jednej rzeczy. Przewaliłem fora i ni mogę zrozumieć o co chodzi z nadrukiem do drukarni. Otóż mam projekt i rysunek na kolorowej bitmapie. Czy do drukarni wysyłając ten plik muszę zrobić nadruki wypełnienia tego rysunku czy nie. Proszę wyjasnijcie mi bo nie rozumiem tego. Czy lepiej dać nadruki czy lepiej nie. Tak samo mam zdjęcie na zdjęciu , czy mam dać na tym wyższym zdjęciu "nadrukuj bitmapę" czy nie. Chciałbym żeby kolory tych wyżej elementów były wyraźne i mocne a nie pomieszane ze spodnimi kolorami. Tak samo z czarnymi literami. A wogóle jak działa nadruk, czy on usuwa spodnią cześć projektu pod rysunkiem. A może powinienem zrobić np pod moim rysunkiem a przed tłem biały kształt mojego rysunku, aby oddzielił obie warstwy. Gdzies o tym czytałem tylko nie wiem czy to jest dobrze.
Pozdrawiam
marak - 14 Listopad 2013, 20:40
Jeśli nie masz o tym pojęcia (przepraszam za szczerość, ale tak wynika z Twojej wypowiedzi) to nigdzie nie włączaj nadrukowywań i ewentualnie poinformuj o tym drukarnię, że potrzebne nadrukowywania muszą sobie zrobić sami. Jeśli ktoś Ci powie, że trzeba włączyć nadrukowywanie czarnego koloru to:
a) nie zawsze
b) w RIP-ie naświetlarki jest zazwyczaj ustawione nadrukowywanie czerni więc nie ma takiej potrzeby.
Proponuję jednak poczytać o nadrukowywaniu bo to ważne zagadnienie w drukarstwie, ale nie da się tego w paru zdaniach dobrze wytłumaczyć. W skrócie jeśli na niebieskim prostokącie narysujesz żółte kółko, to normalnie bedzie ono na wydruku żółte. Gdy włączysz nadrukowywanie będzie zielone, bo w tym miejscu zostanie nałożona farba i żółta i niebieska więc po zmieszaniu się zrobią zielony kolor.
Shame - 14 Listopad 2013, 20:57
Jak robisz nadruk, to elementy będące wyżej i mający taki status zostaną, jak nazwa wskazuje, nadrukowane na to, co jest pod spodem.
W mega uproszczeniu: normalnie, jak masz czarny tekst nad obrazkiem, czy czymkolwiek, to jak obrazek jest drukowany, to zostawiana jest dziura o kształcie tekstu, w którą następnie nadrukowywany jest kolor (dla przykładu czarny). Problemy zaczynają się wtedy, gdy na przykład druk poszczególnych kolorów nie jest dobrze spasowany, dla przykładu czarny ucieka o 0.1 mm w lewo. Wówczas, jeśli pod czarnym tekstem był kolorowy obrazek i tekst nie będzie nadrukowany, to po jego prawej stronie pojawi się biała otoczka. Bo maszyna zostawiła puste miejsce o kształcie tekstu, w które ten tekst się nie wpasował jak trzeba. Natomiast, jeśli ten sam tekst miałby atrybut "nadrukowany", to cały obrazem zostałbym najpierw zrobiony, bez żadnych dziur, a potem na niego naniesiony czarny tekst. W ten sposób, eliminuje się możliwość wystąpienia białej otoczki.
Jednakże musisz pamiętać, że nadrukowywany jest obiekt o kolorze takim, jaki by miał będąc na białym tle. Więc jak ustawisz "nadrukowany" białemu obiektowi, to nie zostanie on w ogóle wydrukowany, bo biały uzyskuje się przez zostawienie pustego miejsca we wszystkich obiektach pod spodem.
EDIT: kolega marak zdążył ciut wcześniej opublikować post
No nic. To co napisał w niebiesko-żółtym przykładzie to prawda. Jednakże, odpowiadając na Twoje pytanie - jeśli chcesz najładniejszych kolorów, to nie stosuj nadrukowania! Możesz za to podnieść nasycenie samego obrazka (czy innego obiektu), w ten sposób może to wyglądać żywiej. Jak włączysz nadrukowanie, to wszystkie kolory się nałożą i zmieszają, jakbyś drukował dwa razy na tej samej kartce. Wyjątek stanowi czarny, bo on oczywiście kryje całą resztę. Ale wszystko zależy od danego projektu
Jak wspomniał marak, drukarnia powinna wiedzieć co robi i czego do szczęścia jej potrzeba. Jak ty nie wiesz, to nie ruszaj ok Lepiej zajrzyj TUTAJ.
PS. Powyższy mój tekst tyczył się drukarek cyfrowych, nie offsetu czy innych kombajnów, więc proszę na mnie nie krzyczeć o knockoutach
Piotr_1234 - 14 Listopad 2013, 21:40
Dzięki. Wreszcie to zrozumiałem z Waszą pomocą. Rozłożyliście mi to tak jak chciałem na czynniki pierwsze. Nie wiem dlaczego nie można konkretnie nigdzie o tym poczytać, dobrze że trafiłęm na to forum. Może wiecej zaganień sie tu dowiem. Jeszcze jakbyście mi troche wyjasnili czy Overprint Fill to to samo co nadruk. I czy czarne litery dawać z białą małą otoczką tak jak jest to zalecane? I może coś jeszcze o tych "zalewkach". Czy dać sobie z tym spokój i sie tym w projekcie wogóle nie przejmować?
pozrawiam
Shame - 14 Listopad 2013, 22:00
Poczytaj sobie tego bloga, którego ci podesłałem. Niektóre zagadnienia są całkiem nieźle wytłumaczone.
Overprint to angielszczyzna na Nadrukowanie.
Jeśli chodzi o zalewki itp. to z mojego doświadczenia powiem, że spece z drukarni robią to wszystko sami (a właściwie oprogramowanie maszyny to robi) i Tobie, jako grafikowi-projektantowi nic do tego Chyba, że jakiś tegraf, Malutki, czy ktoś jeszcze mający więcej doświadczenia ode mnie, zechce rzucić trochę światła na ten temat. Może, jeśli będziesz miał lata wprawy, to zaczniesz świadomie wykorzystywać nadrukowania i wybrania. Ale ogólnie lepiej nie bruździć drukarzom, więc zostaw to w spokoju Oni mają od tego odpowiedni sprzęt, soft i doświadczenie i zazwyczaj wolą sobie sami ustawiać co trzeba. Ty rób projekt z ogólnie przyjętymi zasadami, nie stosuj nadrukowań (chyba, że świadomie, ale wtedy daj znać drukarni) i spłaszczaj przezroczystości, a wszyscy będą szczęśliwi
chezare - 15 Listopad 2013, 07:17
Standardowo w Corelu włączone jest nadrukowanie dla czarnego koloru i jak się akurat nie bawisz w zabawę pt. co się stanie jak zrobię tak albo tak, to lepiej niech tak zostanie
Wszystkie farby CMYK są półprzeźroczyste (niektóre kolory dodatkowe, np. "metalowe" pantony, trochę mniej). Jeśli dwie figury leżą jedna nad drugą (mają część wspólną) to bez włączonego nadrukowania to co jest zasłonięte się nie drukuje. Jak włączysz nadrukowanie dla figury leżącej na wierzchu to drukuje się wszystko, a że farby są półprzeźroczyste to będziesz miał tak jak na obrazku niżej.
Nadrukowanie nie oznacza, że to co ma tę właściwość włączoną będzie drukowane na końcu. To wszystko już Ci koledzy wyjaśnili. Generalnie, dopóki nie nabierzesz pewności, że wiesz o co chodzi, nadrukowania, zalewki, itp. zostaw w spokoju, niech się w drukarni martwią O nieszczęście nietrudno, włączenie nadrukowania napisu w takim obrazku skończy się wydrukowaniem czarnego prostokąta.
Jak nic nie poprzestawiałeś, to możesz spać spokojnie. Gorzej z bitmapami.
Jeśli były jakoś wycinane, dodano do którejś jakieś efekty, itp. to powinno się z nich zrobić jedną bitmapę. Nie zostawiłbym też wyszparowanych (np. pozbawionych fragmentów tła) bitmap nad obiektami wektorowymi. Jeśli chodzi o kolory, to lepiej bitmapy przygotować w Photo-Paint niż w DRAW, w starszych wersjach Corela różnie bitmapy, mimo takich samych ustawień, były traktowane we wspomnianych modułach. Zanim polecisz do drukarni przeczytaj to co napisał TEGRAF
|
|