| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - nie mogę znaleźć czcionki by przekształcić na krzywe
dj_maras - 4 Grudzień 2013, 21:27 Temat postu: nie mogę znaleźć czcionki by przekształcić na krzywe witam,
mam 10 zakładek w jednym pliku.
klikam na kazdej stronie edycja/zaznacz wszystko i zmien na krzywe..
wszystko mam rozgrupowane a nadal statystyka pokazuje mi dwie czcionki...
jak je znaleźć i zmienic ????
szajba jakaś...
a nie chce dawać plików w pdf - tam moge wyeksportować w krzywych ale nie chce...
narvf - 4 Grudzień 2013, 21:30
Może zerknij tutaj i tym samym sposobem spróbuj, z tym że tekst wyszukaj.
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=7730
bidon184 - 4 Grudzień 2013, 21:34
tak sie nida,bo kolega ma coś połączone i corel tego nie widzi,najprosciej w tym oknie dokowanym menedżera obiektów wynalezc tekst ,kliknąć i zamienić na krzywe
Bogumila M. - 4 Grudzień 2013, 21:41
Corel bardzo często podaje, że w dokumencie jest użyta jakaś czcionka, której w rzeczywistości w dokumencie nie ma. Wystarczy przymierzyć czcionkę, by w końcu zmienić wszystko na Ariala, by Corel twierdził, że użyto kilku czcionek.
dj_maras - 4 Grudzień 2013, 21:42
I DUPA TAM MOGĘ ZAMIENIC CZCIONKĘ NA INNĄ A NIE NA KRZYWE
bidon184 - 4 Grudzień 2013, 21:48
jak nie możesz ?? PPM i przekształć w krzywe,a jesli nie tak to klik i rozmieść itd
marak - 4 Grudzień 2013, 22:59
Corel nie zamieni czcionki na krzywe, gdy wśród zaznaczonych obiektów znajduje się mapa bitowa. Przynajmniej mój X4 tak ma.
Taki sobie kaprys Corela.
narvf - 4 Grudzień 2013, 23:01
No u mnie też tak jest, ale skoro kolega zrobił Edycja - > Zaznacz Wszystko - > tekst to nie powinno być tego problemu.
Cysorz - 5 Grudzień 2013, 00:34
| Cytat: | | klikam na kazdej stronie edycja/zaznacz wszystko i zmien na krzywe.. |
[ctrl+A] i [ctrl+U] (nawet kilka razy jak potrzeba). Ogólna (!!!) wyszukiwarka nie działa na grupy.
chezare - 5 Grudzień 2013, 05:36
W starych wersjach programu wyszukiwarka pytała się czy rozdzielić grupy, ale "poprawili".
Nie mam pojęcia dlaczego nie chcesz oddawać projektu w pdfie, ale jak już wykombinowałeś, że możesz w ten sposób zamienić teksty na krzywe, to dlaczego nie zrobisz pdfa i nie otworzysz go w Corelu?
Jak by Ci się nie chciało to to powinno zamienić wszystko co się da na krzywe, nawet jak jest pogrupowane. Nie zamieni na krzywe tekstów w wymiarach.
| Kod: | Sub Na_krzywe()
Dim s As Shape
Dim i As Integer
Dim strona As Integer
strona = ActiveDocument.Pages.Count
For i = 1 To strona
For Each s In ActiveDocument.Pages(i).FindShapes(cdrShape)
s.CreateSelection
ActiveSelection.ConvertToCurves
Next s
Next i
End Sub
|
Na wszelki wypadek zrób kopię
|
|