|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Corel PaintShop Photo Pro - PSP x6 przeźroczyste tło w tif
weland - 6 Marzec 2014, 12:20 Temat postu: PSP x6 przeźroczyste tło w tif Witam wszystkich serdecznie.
Mam bardzo duży problem z PSP, dokładnie chodzi o zapis pliku tif z przeźroczystym tłem, jak to zrobić? Bardzo proszę o pomoc...
restauro - 6 Marzec 2014, 13:24
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=7695
weland - 6 Marzec 2014, 14:01
dzięki, ale tamten temat dotyczy corel draw, a mnie chodzi o paint shopa.
Napiszę dokładnie co muszę zrobić:
- muszę zedytować zdjęcie (w PSP), wyciąć ze zdjęcia jeden element i umieścić go w corel draw (robię baner).
gdy jeszcze pracowałem z PS i illustratorem nie było z tym żadnego problemu. W PS szparowałem zdjęcie, zapisywałem do pdf i otwierałem (bez tła) w illustratorze.
restauro - 6 Marzec 2014, 14:15
W PSP chyba się nie da uzyskać przezroczystości w TIFF . Jest to możliwe w formacie png.Możesz natomiast wszystko łącznie z wycięciem elementu (krzywymi beziera) zrobić w CorelDraw.
weland - 6 Marzec 2014, 14:33
dzięki, tego właśnie się obawiałem. Jeżeli chodzi o png to wiem (ale zależało mi też na zapisie w CMYK) jeżeli chodzi o maskowanie/kadrowanie w corelu to też wiem ale wolę to robić w paint shopie (przyzwyczajenie, możesz się śmiać ale najwygodniej robi mi się to przy użyciu lassa)
PS
udało mi się obejść problem wprawdzie jest to okrężna droga ale może komuś się to przyda:
- otworzyłem zdjęcie w PSP, wyciąłem tło i zapisałem w png
- następnie otwarłem w photo-paint, przekształciłem do cmyk i zapisałem jako tif
- i mam to co chciałem, czyli wyszparowany plik w cmyku, bez problemu otwierający się w corel draw :)
restauro - 6 Marzec 2014, 16:01
Potrzeba matką wynalazków .
|
|