Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - kolory w corelu a w pfd

dj_maras - 29 Styczeń 2015, 21:46
Temat postu: kolory w corelu a w pfd
Wiem wiem... pytanie amatorskie ale i tak zapytam..

projektuje w corelu coś tam... kolory są jakie są...
exportują plik do pdf i otwierając go, widzę kolory "nieco" inne, szczególnie jeśli chodzi o wektory.
wprawdzie już się przyzwyczaiłem, że kolory z pdf są odzwierciedleniem wydruku - ale dlaczego w corelu nie mogę ustawić odcienia kolorów tak jak po eksporcie do pdf ???

Cysorz - 29 Styczeń 2015, 22:33

A przy eksporcie dołączasz do takiego pliku profil kolorystyczny?
Także w samym Acrobacie (mówię o pełnej wersji) masz możliwość ustawienia profili i "rodzaju" wyświetlanego obrazu.

chezare - 30 Styczeń 2015, 13:21

DJ, kolory mają być takie, jakie mają być. Po to programy do edycji grafiki uzbrojono w możliwość symulowania różnych technologii druku żebyś widział to co widzieć powinieneś, oczywiście z jakąś mniejszą lub większą tolerancją. Corela na pewno da się ustawić tak żeby wyświetlał kolory tak samo jak Acrobat.
Przeczytaj to co napisał kolega Tegraf, jak czytałeś, to przeczytaj jeszcze raz. Jak zrozumiesz mechanizm to poradzisz sobie z takim problemem.
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686

dj_maras - 30 Styczeń 2015, 21:21

ten poradnik czytałem dziesiątki razy - dalej nie rozumiem :]
Shame - 30 Styczeń 2015, 23:14

Hmmm, DJ, nie jestem pewien, czy zdołam Ci to prawidłowo wytłumaczyć, ale chodzi o to, że powinieneś potraktować DRAWa i READERa jak dwa osobne środowiska pracy (przynajmniej na razie). Każde z tych środowisk wyświetla kolory w oparciu o jakiś przepis (profil kolorów) i ma opcje, czy ten przepis stosować (czyli starać się oddać kolory tak, jak będą wyglądać na papierze). Robisz projekt w Corelu i masz do wyboru - jaki profil zastosować i czy w ogóle starać się go zasymulować. Załóżmy, że wybrałeś profil Fogra27 jako Twój profil domyślny i ustawiłeś DRAWa tak, żeby wyświetlał kolory w oparciu o ten właśnie przepis (coś jak filtr założony na monitor). Eksportujesz projekt do PDF i masz teraz opcję - czy osadzić profil, czy nie? Jeśli osadzisz profil, to w pliku zawrzesz ten przepis (nazywany Fogra27) na wyświetlanie kolorów. I właściwie każdy program, który obsługuje takie temat będzie wiedzieć, jak (przez jaki filtr) chciałbyś oglądać ten projekt. Jak nie osadzisz, to taki READER zastosuje własny profil (filtr lub przepis - jak zwał tak zwał) i wyświetli inaczej te kolory. W teorii, żeby mieć to samo w obu programach musisz mieć ustawiony ten sam profil kolorów, włączoną symulację kolorów i ustawiony ten sam sposób (kolejność) emulacji. Nie wiem, jakiego masz Corela, ale jeszcze w X3 manager kolorów był przedstawiony jako taki diagram z rysunkami monitora, drukarki itp. i strzałkami które wszystko łączyły. Zależnie od tego, jak strzałki były poukładane i co po kolei gdzie szło, a co ważniejsze - jakie profile były wybrane pod jakim urządzeniem - kolory wyglądały inaczej ;-) Grunt w tym, żeby wszędzie było to samo wybrane i żeby osadzać profile kolorów w plikach ;-)