|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z kolorem
ceiti - 6 Kwiecień 2020, 23:14 Temat postu: Problem z kolorem Witam, mam problem z kolorystyką, a mianowicie inna jest w Corelu, a inna po eksporcie do JPG. Czy ktoś wie może, gdzie może leżeć przyczyna?
Cysorz - 6 Kwiecień 2020, 23:33
RGB zawsze będzie przekłamywał.
Jeżeli składowe w CMYKu masz 0/100/100/0 to nie musisz się martwić o wydruk. Jeżeli jest to potrzebne tylko w RGB (np. internet) to musisz dostosować wyświetlanie profili w Corelu.
ceiti - 7 Kwiecień 2020, 12:43
Ok, dzięki. A jak mogę dostosowąć te profile, żeby w corelu był widoczny taki sam kolor jak w JPG po eksporcie? cała kolorystyka jest w CMYKu.
restauro - 8 Kwiecień 2020, 12:28
Przeniosłem z ShoutBox
Gość: Do Ceiti---Nie wiem dlaczego kolory są rózne w momencie jak Ci pojawia się okno utawienia do exportu do jpg..Po wyeksportowaniu pliku do jpg i otwarciu go kolory są zgodne z orginałem w corelu.Zrób print screen z otwartego pliku jpg po eksporcie i pliku corela .Kolory są zgodne w 100%
Kuba_ - 31 Lipiec 2020, 21:23
Podepnę się pod temat, żeby nie tworzyć nowego.
Czy jest możliwość aby Corel X4 w wersji do użytku komercyjnego wyświetlał inne kolory niż ten do niekomercyjnego? Przesyłam znajomemu plik w ustalonej kolorystyce a u niego wygląda to inaczej. A jeżeli to niemożliwe to gdzie szukać przyczyny?
Z góry dziękuję.
restauro - 1 Sierpień 2020, 07:48
Nie to nie jest możliwe . Różnica między programami to głównie wyłączona część funkcji programu. Podeślij zrzut pliku z jednego i drugiego komputera ,będzie można wówczas coś doradzić .
Shame - 1 Sierpień 2020, 08:37
Różnice będą najbardziej widoczne przy włączonej i wyłączonej symulacji kolorów.
Druga sprawa to kwestia użytych profili i specyficznych ustawień w Menedżerze Kolorów, szczególnie w starszych wersjach (7, 9, 11), gdzie można było przypisywać różne profile do monitora, drukarki, dokumentu i czego tam jeszcze.
Na koniec - oczywistość - monitor. Chyba nie ma dwóch ludzi, którzy mieliby identyczne ustawienia monitora. Kontrast, nasycenie, tryb (eko, tekst, gra, film itp.) - to wszystko może dość mocno zmienić odcień wyświetlanych kolorów.
Kuba_ - 1 Sierpień 2020, 13:19
Moje kolory po prawej (jeszcze cdr) kolegi po lewej (png).
Może przy eksportowaniu robię jakiś błąd?
restauro - 1 Sierpień 2020, 15:03
Twój plik jest w formacie JPG ,spróbuj użyć opcji Eksportuj i wybierz format PNG .
Jeśli to nie pomoże dołącz plik wektorowy cdr.
Nie jestem pewien czy czasem kolory nie są w CMYK i RGB
Kuba_ - 1 Sierpień 2020, 17:50
Faktycznie, przy wyeksportowaniu do png wygląda to lepiej (i chyba masz też racje co do palet kolorów). Dzięki!
restauro - 1 Sierpień 2020, 20:32
Może być i JPG , musisz tylko zdecydować CMYK czy RGB .
Może warto przeczytać poradnik który napisał Tegraf - Zarządzanie kolorem w Corelu .
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686
W przyszłości dołącz oryginalny plik ,żebyśmy nie musieli domyślać się jaka może być ewentualnie przyczyna i niepotrzebnie nie tracili czasu na próby .
Zawsze po rozwiązaniu problemu , dołączony plik - załącznik można usunąć z forum .
Kuba_ - 12 Sierpień 2020, 15:59
A czy w Corelu możemu uzyskać taki efekt jak na załączonym obrazku?
Cysorz - 12 Sierpień 2020, 17:03
Na wiele sposobów, to są podstawy.
Najprostszy to po prostu wypełnienie tonalne z dodaniem dodatkowych węzłów [Właściwości obiektu -> Wypełnienie -> Tonalne] lub klikając w wiaderko z farbą (otworzy się dodatkowe okienko z wypełnieniami).
Kuba_ - 12 Sierpień 2020, 17:23
Dodawanie węzłów jest dość czasochłonne, myślałem że można inaczej (szybciej) samo tonalne wygląda u mnie tak (X4)... Da się uzyskać efekt jak u Ciebie?
Cysorz - 12 Sierpień 2020, 17:38
Nożna np. narysować te trzy zwykłe paski/prostokąty i skadrować je w wygranym obiekcie, można dodać część wspólną...
Kuba_ - 13 Sierpień 2020, 19:40
A z czego wynika ta rozbieżność kolorów? Dziś miałem okazje porównać kolory na X4 w wersji komercyjnej do mojej home/student i kolory zdecydowanie się różnią. Tam czerwony wygląda jak czerwony, a u mnie jak w załączniku (z innymi kolorami jest to samo).
Cysorz - 13 Sierpień 2020, 21:08
Poczytaj na forum na temat profili kolorystycznych - jest tego tyle, że będziesz miał zajęcie na wiele godzin ;)
Nie da się tego zresztą napisać "po prostu wciśnij przycisk" i już, niestety...
restauro - 13 Sierpień 2020, 21:10
Patrząc na paletę kolorów, odnoszę wrażenie ,że jest w CMYK zamiast RGB . Musisz to sprawdzić .
Kuba_ - 14 Sierpień 2020, 07:43
Cysorz, tak chyba trzeba będzie zrobić:)
restauro, tak jest CMYK, ale na drugim X4 też jest CMYK a czerwony wygląda jak czerwony a nie pomarańczowy :)
restauro - 14 Sierpień 2020, 13:33
Wróć do ustawień fabrycznych programu . Wciśnij F8 i trzymając wciśnięty klawisz do komunikatu uruchom program CorelDraw . Zatwierdź zmianę i po uruchomieniu programu sprawdź jakie są kolory .
Kuba_ - 14 Sierpień 2020, 22:13
Ustawienia przywrócone, kolory bez zmian. Dziwne, bo napis "warstwa" ma ładny czerwony kolor a kolor w programie dalej pomarańczowy.
restauro - 15 Sierpień 2020, 07:50
Teraz to samo trzeba zrobić na drugim komputerze .
Kuba_ - 15 Sierpień 2020, 08:35
A to nie jest czasami "wina" wersji X4? Tamta u kumpla jest do użytku komercyjnego a u mnie home/student. Na dwóch komputerach mam ją zainstalowaną i na obu czerwony w Corelu jest pomarańczowy (po eksporcie do png jest już ładny czerwień).
restauro - 15 Sierpień 2020, 11:42
Na pewno nie ma różnicy między poszczególnymi wersjami CorelDraw , mogą być co najwyżej wyłączone niektóre funkcje . Trudno jest , nie mając dostępu do komputera znaleźć przyczynę ,tym bardziej ,że jesteś początkującym użytkownikiem . Startując z ustawień fabrycznych na dwóch komputerach łatwiej jest coś doradzić ,chociaż dobrze gdybyś dołączył ten plik w wersji wektorowej cdr .Nie musi być cały ,może być jakiś element z problematycznym wyświetlaniem. Plik bitmapowy w zasadzie niewiele wnosi .
Można również zrobić testowy wydruk ,jest taka możliwość , że to złe ustawienia monitora .
Kuba_ - 15 Sierpień 2020, 12:42
Ustawienia monitora - nie sądzę skoro na jednym z wczesniejszych zdjęć napis "Warstwa" jest ładnie czerwony. Cdr w załączniku.
p.s od momentu instalacji na obu komputerach wygląda to tak samo.
restauro - 15 Sierpień 2020, 14:46
Otwórz w PDF , później w Corel Draw i porównaj .
Jeśli jest różnica ,masz namieszane zarządzanie kolorami. W X4 problem był banalny, wystarczyło dostosować ustawienia do wzorca . W X7 jest to już bardziej skomplikowane.
Zarządzanie kolorami X4
http://www.corel.wodip.op...oad.php?id=1994
Kuba_ - 15 Sierpień 2020, 16:18
Zapisałem w PDF, po otwarciu samego PDFa jest ładny czerwony jak po zapisaniu do PNG, jak importuje do corela to jest taki sam pomarańczowy jak .cdr
Zarządzanie kolorami jest dokładnie jak w wklejonym linku. Generalnie nic w opcjach nie zmieniałem.
restauro - 15 Sierpień 2020, 17:52
To wiemy już gdzie leży problem .Zrządzanie kolorem ,to jest opcja programu CorelDraw . Powrót do ustawień fabrycznych nie pomógł, ponieważ ta opcja nie jest obsługiwana przez F8 . O ile pamiętam problemu nie rozwiąże nawet reinstalacja programu bez oczyszczenia rejestru i AppData . Poszukaj w Internecie Zarządzanie kolorów CorelDraw X7
Jak wspominałem wcześniej w X4 wystarczy kliknąć na strzałki wzorca ,w nowszych wersjach zostało to zmienione .
Możesz poszukać również u nas w wyszukiwarce forum ,powinno być coś na ten temat . Tegraf (podaliśmy odnośnik do linku ) na ten temat również pisze ,ale prościej będzie jeśli znajdziesz prawidłowe (domyślne )ustawienia i je zmienisz u siebie
restauro - 15 Sierpień 2020, 17:54
Masz X4 czy X 7 , już się zgubiłem .
restauro - 15 Sierpień 2020, 18:05
W moim CorelDraw X7 domyślne ustawienia są takie .
Narzędzia ( na górnej belce) w rozwijanym menu opcja - Zarządzanie kolorami
|
|