|
Problem z instalacją Corel Draw X5 na win7 64 bit |
| Autor |
Wiadomość |
Daro
Początkujący

|
Wysłany: 29 Grudzień 2010, 17:59 Problem z instalacją Corel Draw X5 na win7 64 bit
|
|
|
Witam i pozdrawiam ...problem jest następujący ...próbuję zainastalować trialową wersję Corel Draw X5 pobraną ze strony producenta na 64 bitowej wersji Windows 7 Home Premium ...niestety okno instalatora wyświetla się w sposób niekompletny ...zamiast treści umowy licencyjnej wyświetla się jedynie text "EN.htm" ....na dolnych butonach brak opisów ...nie można zrobić nic poza zakończeniem instalacji. Początkowo sądziłem, że jest jakiś problem z instalką ...pobrałem ponownie ...nie pomoglo. Wyłączyłem antywirusa, i zaporę ale niczego to nie zmienilo, ....system nowy, zainstalowany 3 tygodnie temu ...na dysku 50GB wolnego miejsca ....miał ktoś podobny problem ? (zrzut okna instalatora w załączeniu)
instalator.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 721 raz(y) 31.65 KB |
|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 1 Styczeń 2011, 17:13
|
|
|
| Nie powinno się dziać nic takiego, ale miałem podobny przypadek przy instalacji X5 na W7 Proof 64-bit. Pomogła zmiana rozdzielczości ekranu na standardową i zmiana koloru na 16-bitowy. Po instalacji oczywiście powrót do poprzednich ustawień i Corel chodzi (wersja pudełkowa) już rok bez problemów. |
|
|
|
 |
Daro
Początkujący

|
Wysłany: 3 Styczeń 2011, 07:40
|
|
|
| Witam i pozdrawiam ...wypróbowałem chyba wszystkie możliwe rozdzielczości na 16 bitach koloru ...nie pomoglo ...jedynie w rozdzielczości 800x600 wyświetlił się komunikat w oknie instalatora ...że jest za niska. Próbowałem też instalować w trybie rozwiązywania problemów ze zgodnością ...na różnych ustawieniach ...nadal to samo. |
|
|
|
 |
lepakkomies
Początkujący

|
Wysłany: 18 Styczeń 2011, 13:58
|
|
|
@Daro mam dokładnie ten sam problem co Ty - a w wersji X4 występuje też z kolei takie zjawisko, które opisałam w tym temacie => http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4137
Udało Ci się z tym poradzić? |
|
|
|
 |
DTPgang
Początkujący DTPgang

|
Wysłany: 19 Styczeń 2011, 22:02
|
|
|
Właśnie spotkałem się z tym problemem (a przynajmniej podobnie wyglądającym) podczas instalacji X3 na Win 7 64 Prof
Okazało się że te napisy tam są ale niewidoczne.
Wcisnąłem bodajże dwa razy TABulator i potem ENTER i instalacja poszła dalej. |
|
|
|
 |
Daro
Początkujący

|
Wysłany: 20 Styczeń 2011, 12:07
|
|
|
| chmmm ...niestety ...nic to nie daje ...w oknie aktywacji wyświetla się chyba nazwa pliku z umową licencyjną, której system nie ładuje, nie jest to raczej problem rozdzielczości ani głębi bitowej koloru. |
|
|
|
 |
beer4free
Bywalec

|
Wysłany: 24 Styczeń 2011, 22:47
|
|
|
u mnie x3 i trial x5 chodza bez kłopotów mam win 7 x64 ultimate |
|
|
|
 |
chkarol
Początkujący

|
Wysłany: 23 Luty 2011, 11:28
|
|
|
Trzeba utworzyć nowe konto administratora i tam zainstalować.
U mnie poszło bez problemów.
Po instalacji usuwasz tymczasowe konto i śmiga.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
maroQ
Doradca

Pomógł: 16 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Lut 2011 Posty: 117 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 23 Luty 2011, 21:04
|
|
|
| Daro napisał/a: | | .niestety okno instalatora wyświetla się w sposób niekompletny ...zamiast treści umowy licencyjnej wyświetla się jedynie text "EN.htm" ....na dolnych butonach brak opisów |
Pobierz i zainstaluj wszystkie wersje .NET framework. Szczególnie ważne byś miał netframework 3.5 bez tego nie ma szans by zainstalować X5. Pod żadnym pozorem nie uruchamiaj instalacji w trybie zgodności z Windows XP SP2 bo nie zadziała.
Taki sam problem miałem na Windows XP SP2. Dało się go zainstalować ale później był problem z dezinstalacją i oczywiście nie dało się go włączyć. Na XP SP3 + .NET framework 3.5 wszystko działa super.
| corel.com napisał/a: | Wymagania systemowe
* System Microsoft® Windows® 7, Windows Vista®, Windows® XP z zainstalowanymi najnowszymi dodatkami Service Pack (wersje 32- i 64-bitowe)
* Procesor Intel® Pentium® 4, AMD Athlon™ 64 lub AMD™ Opteron
* 1 GB pamięci RAM
* 750 MB miejsca na dysku twardym (1 GB w przypadku instalacji typowej bez materiałów)
* Mysz lub tablet graficzny
* Rozdzielczość ekranu 1024 x 768 (768 x 1024 w przypadku komputera Tablet PC)
* Napęd DVD
* Przeglądarka Microsoft® Internet Explorer® 7 lub nowsza
|
Jeśli program po zainstalowaniu będzie wołał rejestracji online to możesz:
1. Odłączyć kabel od internetu (ewentualnie odłączyć połączenie sieciowe w windows) na czas włączenia Corela
2. Zainstalować Corela na wirtualnej maszynie, zrobić migawkę (VirtualBox) i nigdy nie zamykać Corela, zapisując tylko stan wirtualnej maszyny przy zamykaniu. Jest jeszcze wiele myków które można w ten sposób robić z Corelem ale to nie jest temat na wypowiedzi publiczne. |
|
|
|
 |
lepakkomies
Początkujący

|
Wysłany: 28 Luty 2011, 12:10
|
|
|
| maroQ napisał/a: | | Daro napisał/a: | | .niestety okno instalatora wyświetla się w sposób niekompletny ...zamiast treści umowy licencyjnej wyświetla się jedynie text "EN.htm" ....na dolnych butonach brak opisów |
Pobierz i zainstaluj wszystkie wersje .NET framework. Szczególnie ważne byś miał netframework 3.5 bez tego nie ma szans by zainstalować X5. Pod żadnym pozorem nie uruchamiaj instalacji w trybie zgodności z Windows XP SP2 bo nie zadziała. |
Że tak zapytam - tylko po co instalować wszystkie wersje .NET framework? Nie wystarcza jedna?
| Cytat: | | Taki sam problem miałem na Windows XP SP2. Dało się go zainstalować ale później był problem z dezinstalacją i oczywiście nie dało się go włączyć. Na XP SP3 + .NET framework 3.5 wszystko działa super. |
Ale tutaj problemem jest właśnie zainstalowanie programu.
Poza tym mowa tu o Windows 7, a nie XP... a w opisie technicznym jest podane, że wersja 3.5 wspiera tylko systemy Windows XP / 2003 / Vista - zatem na 7 już chyba niekoniecznie może poprawnie zadziałać...
A warto nadmienić, że jest wersja 4, dedykowana też dla Windows 7 => http://www.dobreprogramy....dows,17635.html
I tu moje pytanie - czy ktoś próbował tego manewru z instalacją .NET Framework, ALE na Windows 7? I czy na tym systemie operacyjnym to poskutkowało? |
|
|
|
 |
shap
Bywalec

|
Wysłany: 12 Marzec 2011, 09:42
|
|
|
| Podobny problem miałem z Corel x5 i windows XP. Wystarczyło uruchomić program instalacyjny z konta Administrator (prawy klawisz / Uruchom jako.../ Następujący użytkownik / wybieramy Administrator i podajemy hasło Administratora). Podejrzewam, że w wyższych systemach bedzie podobnie. |
|
|
|
 |
koncentrat
Początkujący

|
Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 15:57 rozwiązanie
|
|
|
ludzie po co tyle zabawy z szukaniem jakiś nieistniejących plików, instalowaniem cudownych programów do odinstalowania czyszczenia i Bóg wie czego jeszcze... nie szkoda wam czasu?
Otworzyć EDYTOR REJESTRU znaleźć HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Internet Settings \ Zones - i patrzymy: powinny być katalogi 0 1 2 3 4, ale co najważniejsze przed 0 nie powinno być nic - żadnych 1 lub L czy czego innego - widzisz cokolwiek? Do kosza!!
A teraz odpalasz instalację i wszystko jest jak należy |
|
|
|
 |
kondziu444
Początkujący

|
Wysłany: 31 Marzec 2014, 20:16
|
|
|
witam ciepło!
Przyznaję się od razu że nie ogarniam i nie jestem studentem matematyki;p przeciwnie
W instrukcji instalowania jest żeby wyłączyć neta. jak instaluje x6 to mi się pojawia że:
wymagane składniki Microsoft .NET Framework 4. i tak czy owak to muszę się połączyć z netem? czy po prostu gdzieś ściągnąć tego framework4? i ewentualnie gdzie najlepiej jak mam lewego Windowsa 7
a i mam corela jakąś wersje 64 bit i 32 o co kaman;p? ktoś mógłby wytłumaczyć? |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 31 Marzec 2014, 20:32
|
|
|
W instalacji CorelDraw nigdzie nie jest zapisane, żeby wyłączyć sieć. Wręcz przeciwnie. Corela masz też lewego? To spytaj Imć Arcyprezydęta, on też jest lewy.
Rzeczywiście, Corel do instalacji wymaga .NET 4, oraz którychś tam bibliotek MS C++. Pobierz je od tego mądrali, który Ci „polecił” Corela. |
|
|
|
 |
kondziu444
Początkujący

|
Wysłany: 31 Marzec 2014, 22:02
|
|
|
uzupełniłem .NET 4 a teraz mi pokazuje, że nie mogę zainstalować bo już coś jest zainstalowane. w panalu sterowania tego nie moge odinstalować. Jakie znacie sposoby by się do tego starego dobrać?
a cclinerem usunąłem rejestr |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 31 Marzec 2014, 23:39
|
|
|
| Zaktualizować Windows (nie działa na wersje kradzione - lub działa źle). Później to samo z pakietem Corela - na 100% pomoże. |
|
|
|
 |
|
|