Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Edycja prostokąta w Photo Paint
Autor Wiadomość
Piter_777
Początkujący

Wysłany: 1 Marzec 2009, 13:01   Edycja prostokąta w Photo Paint

Witam wszystkich,
Jestem nowy na tym forum. Dopiero zaczynam przygode z Photo Paint. Moje pytanie może jest banalne ale nie moge ruszyć z miejsca. Czy w Photo Paint jak juz narysuje prostokąt to jest pozamiatane i nie moge go edytować. Konkretnie chodzi mi o to jak zmienić, w już narysowanym prostokącie kontur (grubość, kolor). Także jeśli narysuje prostokąt i dodam przezroczystość to jak ją edytować czy usunąć. Nie wierze żeby w tak zaawansowanym programie nie można było edytować takich rzeczy. Czy wszystko trzeba wcześniej przewidzieć (kolor, kontury, przezroczystość itp.) i dopiero rysować i juz po frytkach? Nie wierzę.
Ratunku, bo drażni mnie ze zaciąłem sie na takich prostych rzeczach.
Z góry dziekuje za pomoc.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Marzec 2009, 10:36   

Nie jest to "pozamiatane" :-)
Kolory obiektow mozna zmieniac, kontury tez (od tego jest selekcja i jej zawezanie lub poszerzanie. Przezroczystosc rowniez. np tak gdy mamy nowy obiekt albo jego przezroczystosc ustawiamy suwakiem na palecie obiektow(warstwy lub klikamy prawym klawiszem myszy na obiekt potem wlasciwosci i nast. wybieramy krycie.
zmiana koloro odbywac sie moze na kilka sposobow albo przez wypelnienie zaznaczonego obszaru lub przez Obrazek/dopasuj/ i tu wybieramy jedna z dostepnych opcji zmian koloru.

Photo Paint wspolpracowac moze tez z Draw dzieki temu mozna przenosic bardziej skomplikowane ksztalty z Draw do PP.
pozdr.

Piter_777
Początkujący

Wysłany: 2 Marzec 2009, 11:28   

Dziekuje za odpowiedz. Jednak jednej rzeczy nie bardzo rozumiem. Moze jestem malo kumaty ale nie bardzo wiem o co chodzi z tym: "od tego jest selekcja i jej zawezanie lub poszerzanie." ? Moge prosic o rozwinięcie tej mysli? :)
No i jeszcze z tą przezroczystością. Wszystko sie zgadza. Mozna we wlasciwosciach zmieniac krycie ale co jesli chodzi mi o interakcyjna przezroczystosc a nie jednolite krycie?
Wiem ze jestem upierdliwy ale poki moge to chcialbym skorzystac wsparcia eksperta :)
Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Marzec 2009, 18:33   

O zawezaniu maski jest np w tym watku;
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=2016
a o samej masce tez tu na forum bylo nie raz mozna poszukac.
Co do przezroczystosci stopniowej (efekt stopniowego zanikania) obiektu mozna uzyc maski obcinania (obiekt/ maska obcinania/utworz) Pracujac nad przezroczysoscia tej maski w kanale maskujacym mozna zmieniac jej stopien krycia. Mozna tez taka maske ukryc wlaczyc badz usunac przywracajac 100% krycia na calej powierzchni obiektu.
pozdr

Piter_777
Początkujący

Wysłany: 3 Marzec 2009, 08:26   

Dziekuje. Troche mi pojaśniłeś. Rzeczywiscie kontur można załatwić maską. Z tą przezroczystością sobie też poradze.
Jednym słowem przesiadając sie z Draw na PP przynajmniej na początku mam wrażenie błądzenia w ciemnym lesie :-D
W Draw jak cos narysujesz, nałożysz przezroczystość itp. i pozniej klikniesz na danym elemencie to masz wszystko jak na dłoni i mozesz wszystko edytować i zmieniać do woli.
Pozdr

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 6 Marzec 2009, 17:26   

Bo to są programy do dwóch różnych typów grafiki, które maja swoje ograniczenia. W CD jest inaczej generowana grafika i w PP inaczej (tym się różni grafika wektorowa i rastrowa).

Odpowiedz do tematu