Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
export zaznaczenia do jpg
Autor Wiadomość
clubaze
Początkujący

Wysłany: 1 Marzec 2009, 10:23   export zaznaczenia do jpg

Witam
Projektuje grafike do strony w corelu. Tworze baner górny i chce go weksportowac do formatu obslugiwanego przez strone , najlepiej jpg lub png. Exportuje zaznaczenie , wpisuje szerokosc 800 px , wysokosc z prooporcji. Efekt? Na dole i po lewej stronie sa białe linie. Gdyby tło strony bylo białe, to zaden problem ale jest czarne i calosc malo estetyczna. Co moge z tym zrobic? da sie to gdzies ustawic?
Pozdro
Przyklad:
http://comb.nazwa.pl/sklep/login.php

s-p-i-n 

Wysłany: 1 Marzec 2009, 14:10   

Właśnie niewiem czy z tym coś da się zrobić, ja później poprawiam to w photo-paincie.

JarekDRAW 

Wysłany: 2 Marzec 2009, 08:27   

Witam, problem jest w tym ze masz włączone wygładzanie przy exporcie.
Zakładam że oto chodzi :-)

Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Marzec 2009, 10:41   

Jesli przygotowuje sie grafike dla www to chyba najlepiej to robic w photo paint tam mozna od razu ustawic dokladnie rozdzielczosc strony i nie ma problemu z wygladzonymi lub dodanymi niepotrzebnie pikselami przy eksporcie.
pozdr.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 4 Marzec 2009, 00:42   

Nie ustawiaj rozdzielczości w pikselach, bo to jest miara względna. Jeśli np. bitmapa przedstawiająca prześcieradło o wymiarach 2 x 1 m złożona jest z 20000 pikseli, to jeden piksel ma bok 1 cm. A jeśli będzie to znaczek pocztowy o wymiarach 2x1 cm, złożony także z 20000 pikseli, to jeden piksel będzie miał bok 0,1 mm...
Jeśli coś eksportujesz do bitmapy (najlepiej tif, potem łatwo go sobie przerobisz na jotpega np. w PhotoShopie), to przy skali 1:1 stosuj zawsze rozdzielczość 300 dpi (rozdzielczość ustawiaz w opcjach eksportu). Zawsze potem możesz ją zmniejszyć wg potrzeb...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 4 Marzec 2009, 10:15   

Przepraszam ze sie tu wcinam ale pisanie o dpi i rozdzielczosci 300 w wypadku banera na strone www nie ma sensu. Nawet w wypadku proj do druku te 300 dpi nie jest regula.
Bo to moze zalezec od techniki druku, liniatury, kolorow i przeznaczenia.
Ustawiaj wlasnie rozmiar w pikslach podajac rozmiar poziomy i pionowy mapy bitowej.
Mapa bitowa przy rozmiarze 640px na 480px przy 300 dpi wyglada dokladnie tak samo na monitorze (a projekt dotyczy wyswietlania na monitorze) jak mapa bitowa 640px na 480px przy 72 dpi.

pozdr.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 4 Marzec 2009, 12:38   

Wawel, chyba nie przeczytałeś dokładnie mojej wypowiedzi. Napisałem bowiem o rozdzielczości 300 dpi w chwili eksportu, a potem (cytuję): "Zawsze potem możesz ją zmniejszyć wg potrzeb...".
A podawanie rozdzielczości w pikselach nie ma sensu, bo piksele to miara względna. Plik o rozdzielczości 20000 pikseli w tifie 1:1 przedstawiającym, dajmy na to, prześcieradło o wymiarach 2x1 m jest kwadratem o boku 1 cm, a piksel w tifie 1:1 przedstawiającym znaczek poczrowy o wymiarach 2x1 cm, o rozdzielczości również 20000 pikseli, jest kwadratem o boku 0,1 mm. Ważne, źeby do druku offsetowego stosować rozdzielczość liczbowo równą podwojonej liniaturze rastra. W przypadku druku na kredzie stosowana jest liniatura 150 lpi. Stąd rozdzielczość bitmap 1:1 do druku - 300 dpi.
Ostatnio zmieniony przez Trurl 12 Marzec 2009, 15:29, w całości zmieniany 1 raz  

bodekart 
Bywalec

Wysłany: 4 Marzec 2009, 17:12   

witam,
tez wypowiedzi Trurl, troche nie roumiem...
te zasady o rozdzielczosciach 300dpi to sa potrzebne do wydruku baneru ale nie do baneru na strone. co za róznica ile ten piksel bedzie miał w rzeczywistosci jak on nigdy w rzeczywistosci istniec nie bedzie tylko na ekranie monitora...
pozdrawiam

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 6 Marzec 2009, 17:18   

było już o tym, jest to błąd Corela. musisz albo zrobić sobie baner większy o ileś tam pikseli na okolo a potem w PP wykadrować go do ostatecznego wymiaru. Niby w X4 poprawili to ale jakoś nie zauważyłem :/

suluben 
Początkujący

Wysłany: 21 Marzec 2011, 20:31   

Odświeżę stary temat, bo nie chcę zakładać nowego. Używam od kilku miesięcy Corela X3 i wspomniany problem jest mocno denerwujący i komplikujący pracę, szczególnie jak się eksportuje w ten sposób wiele plików. Wcześniej używałem przez wiele lat Corela 9 i nie było tego problemu. Czy wie ktoś może z szanownych forumowiczów, czy wyszły jakieś poprawki/nakładki do Corela w tej kwestii? Oraz czy jest to poprawione w X5 (ale też nie chce się mi wydawać ponad 1000 zł na aktualizację tylko z tego powodu)?

JarekDRAW napisał/a:
Witam, problem jest w tym ze masz włączone wygładzanie przy exporcie.
(...)

Zgoda, przy wyłączeniu wygładzania problem nie występuje, ale wtedy jakość pliku wynikowego jest zupełnie nie do przyjęcia (widoczne postrzępienia czcionek, grafik itp.).
Podobnie nie ma znaczenia, czy się mierzy wg pikseli czy np. milimetrów. W Corelu 9 nie ma z tym problemu, że do wszystkiego stosuję miarę pikselową.
Poza tym, jak się nawet przestawi jednostki miar na mm i zaokrągli wymiary boków do liczb całkowitych, to problem w Corelu X3 z białymi liniami po lewej stronie i na dole pozostaje.
I problem występuje zarówno przy eksporcie do .jpg jak i .png.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 21 Marzec 2011, 21:00   

Stare jak świat... po prostu tak jest, a Corel to ignoruje (dla mnie to jest chore!).

EDIT:
ale jaja... chyba znalazłem rozwiązanie... za http://coreldraw.com/forums/t/11153.aspx:

1. Przy zamkniętym programie
2. Start / Uruchom a potem regedit
3. Nawigujemy do 'HKEY_CURRENT_USER\Software\Corel\CorelDRAW\14.0\CorelDRAW\Application Preferences\Convert to Bitmap\'
4. I ustawiamy "ExpandHalfPixelWhenAntiAliasing" na 0
i o ile dobrze widzę, to ten %@_(*!@+_$% piksel nie jest dorzucany!

chezare 

Wysłany: 21 Marzec 2011, 21:56   

Na logikę, to to wcale nie jest bez sensu? Jeśli decydujemy się na wygładzanie, to chyba całego obrazka, a nie tylko jego części bez skrajnych pikseli?
Sponsi, ten twój link prowadzi na manowce.
Ostatnio zmieniony przez chezare 21 Marzec 2011, 22:14, w całości zmieniany 2 razy  

suluben 
Początkujący

Wysłany: 21 Marzec 2011, 22:03   

@chezare
Owszem, jest bez sensu, bo wygładzanie nie polega na dodawaniu dodatkowych linii. W innych częściach wyeksportowanego obrazka nie ma żadnych dodanych białych linii ani innych artefaktów.

@Sponsi
Dzięki za próbę pomocy, jednak na razie znaleziony przez Ciebie sposób u mnie nie działa. Może coś jeszcze trzeba w tym kluczu (lub innym) zmodyfikować?

chezare 

Wysłany: 21 Marzec 2011, 22:36   

suluben, a kto ci powiedział, że przy eksporcie z wygładzaniem są dodawane jakieś dodatkowe linie?

suluben 
Początkujący

Wysłany: 21 Marzec 2011, 22:48   

No patrz, a o czym jest ten wątek?
O dwóch białych liniach, mniej więcej o grubości 1 piksela, które przy eksporcie z .cdr pojawiają się na pliku wynikowym (.jpg, .png) po całej lewej stronie i na całej długości dołu obrazka.
I to nie jest żadne wygładzanie czy zmiękczanie, bo tak nie można nazwać operacji, gdy przy czarnym tle pojawia się nieproszona, kontrastowa biała linia.

chezare 

Wysłany: 22 Marzec 2011, 05:10   

suluben, ten wątek jest o zakłóceniach w kolorach, które powstają przy eksporcie grafiki do bitmapy z włączonym wygładzaniem. Jak myślisz, program jest na tyle inteligentny żeby zlekceważyć polecenie użytkownika, który każe mu wygładzać czarną łatę? Nie jest. Po drugie przy czarnym tle, te linie wcale nie są białe, daleko im do białego, a po trzecie te linie nie są mniej więcej grubości 1 piksela, tylko mają dokładnie 1 piksel. Jeśli myślisz, że ten niepożądany efekt występuje tylko na skrajnej lewej i dolnej linii, to jesteś w grubym błędzie.
W znakomitej większości przypadków rozumiem to co czytam i staram się panować nad tym co piszę. Cały problem bierze się z tego, że niektórym trudno zrozumieć, że grafika rastrowa rządzi się innymi prawami niż wektorowa. To co świetnie wygląda na ekranie w wektorze nie będzie już takie ostre w bitmapie. Tym bardziej, że grafika na użytek www ma niską rozdzielczość. Jeśli nie rozumiesz o czym piszę, to przeprowadź prosty eksperyment. Narysuj czarny prostokąt i przez jego środek poziomą lub pionową białą linię o grubości 1 piksela. Wyeksportuj to wszystko do np. jpg z włączonym wygładzaniem i otwórz w Photo-Paint, a później napisz, że Corel popsuł krawędzie.
Ja z tym niechcianym efektem radzę sobie tak, że klonuję 2 piksel od krawędzi na 1 lub projektuję grafikę o ten jeden piksel większą i później bitmapę przycinam.
Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł jak pozbyć się niechcianego efektu. Skopiować grafikę w Corelu i Ctrl+SHift+N w Photo-Paint, tam już nie ma opcji wygładzania przy eksporcie :-)
Przy okazji jak już się bijemy o jeden piksel. W CorelDraw (X3) ustawione jednostki na piksele i rozdzielczość na 96. Grafika w RGB (wektor i bitmapa) o wymiarach 370x120 pikseli,

a w oknie eksportu do jpg:

I nie piszcie, że to kolejny błąd Corela zanim się przez chwilę nie zastanowicie :-)

suluben 
Początkujący

Wysłany: 22 Marzec 2011, 08:41   

chezare napisał/a:
(...) Jak myślisz, program jest na tyle inteligentny żeby zlekceważyć polecenie użytkownika, który każe mu wygładzać czarną łatę? Nie jest. (...)

Ciekawe, dlaczego Corel 9 albo np. SwishMax 2, 3, 4 są na tyle inteligentne i nie robią tego problemu?

chezare napisał/a:
Po drugie przy czarnym tle, te linie wcale nie są białe, daleko im do białego, a po trzecie te linie nie są mniej więcej grubości 1 piksela, tylko mają dokładnie 1 piksel. Jeśli myślisz, że ten niepożądany efekt występuje tylko na skrajnej lewej i dolnej linii, to jesteś w grubym błędzie.

Czy linie są białe czy jasno szare, niewiele tu zmienia. W obu przypadkach daje to jaskrawo widoczny, niepożądany efekt. Ułamki piksela też nie mają tutaj znaczenia - liczy się to, co jest widoczne dla przeciętnego odbiorcy pliku .jpg/.png na stronach internetowych.

chezare napisał/a:
(...) W znakomitej większości przypadków rozumiem to co czytam i staram się panować nad tym co piszę. Cały problem bierze się z tego, że niektórym trudno zrozumieć, że grafika rastrowa rządzi się innymi prawami niż wektorowa. To co świetnie wygląda na ekranie w wektorze nie będzie już takie ostre w bitmapie. (...)

Tu nie chodzi o różnice między grafiką wektorową a bitmapową, bo o tym dobrze wiem. Ale nie wmawiaj mi, że normalne jest zachowanie programu, który radykalnie przekłamuje dwa elementy obrazu. Bo reszta wyeksportowanego pliku jest bez zarzutu i w skali 1:1 wygląda praktycznie tak samo, jak wektorowy oryginał.

chezare napisał/a:
(...)Tym bardziej, że grafika na użytek www ma niską rozdzielczość. Jeśli nie rozumiesz o czym piszę, to przeprowadź prosty eksperyment. Narysuj czarny prostokąt i przez jego środek poziomą lub pionową białą linię o grubości 1 piksela. Wyeksportuj to wszystko do np. jpg z włączonym wygładzaniem i otwórz w Photo-Paint, a później napisz, że Corel popsuł krawędzie. (...)

Nie wiem, po co przytaczasz teorie o różnicy między wektorem a rastrem. Przecież nie tego dotyczy temat, a ja nie mam zamiaru powiększać pliku wynikowego. W skali 1:1 przedstawiony przez Ciebie plik wygląda praktycznie tak samo (w teorii są różnice, ale niewidoczne na pierwszy rzut oka dla obserwatora).

chezare napisał/a:
(...)Ja z tym niechcianym efektem radzę sobie tak, że klonuję 2 piksel od krawędzi na 1 lub projektuję grafikę o ten jeden piksel większą i później bitmapę przycinam.
Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł jak pozbyć się niechcianego efektu. Skopiować grafikę w Corelu i Ctrl+SHift+N w Photo-Paint, tam już nie ma opcji wygładzania przy eksporcie :-)
Przy okazji jak już się bijemy o jeden piksel. W CorelDraw (X3) ustawione jednostki na piksele i rozdzielczość na 96. Grafika w RGB (wektor i bitmapa) o wymiarach 370x120 pikseli,
(...)

Takie chodzenie dookoła osiedla w poszukiwaniu knebla. Niby profesjonalny program CDX3, a w pewnych sprawach gorszy od amatorskich aplikacji.
Mam do wyeksportowania kilkanaście projektów dziennie i to głównie do .png z przezroczystym tłem. Nie uśmiecha się mi takie kombinowanie.

chezare napisał/a:
(...) I nie piszcie, że to kolejny błąd Corela zanim się przez chwilę nie zastanowicie :-)

Zastanowiłem się i zupełnie nie przekonałeś mnie, że to nie jest błąd Corela X3.
Ostatnio zmieniony przez suluben 22 Marzec 2011, 12:00, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 22 Marzec 2011, 11:13   

Może te amatorskie aplikacje nie mają czegoś takiego jak wygładzanie przy eksporcie?
To wygładzanie robi to samo wewnątrz obrazu co na jego obrzeżach, tylko w środku zdjęcia tego tak nie widać. Produkujesz całe stada obrazków, a nie wiesz że ten efekt występuje na wszystkich krawędziach, a nie tylko na lewej i dolnej. Nie wiem jak było w 9, w 8, której używałem przez 10 lat, ten efekt też występował, no i nie ma czegoś takiego jak ułamek piksela. Spróbuj sposobu, o którym napisałem na końcu. Kopiuj grafikę z Draw i wklejaj do Photo-Paint. Tam albo sobie obrazek wygładzisz albo nie, ale przy eksporcie czy zapisywaniu nie zrobi ci się żaden jaśniejszy, czy ciemniejszy pasek na krawędzi, bo tam nie ma czegoś takiego jak wygładzanie. Moim zdaniem to nie jest żaden błąd programu tylko efekt używania funkcji wygładzania, a przecież nie ma przymusu żeby z niej korzystać.
A tutaj masz przykład jak ktoś używa narzędzi nie zdając sobie sprawy z tego jak działają i co mogą zrobić.

Ta linia w CorelDraw była biała i była w samym środku grafiki.
Ja nie widzę żadnego problemu dopóki użytkownik programu zdaje sobie sprawę z jego ułomności albo specyficznych zachowań, które niekoniecznie wynikają z błędów, jeszcze nie widziałem programu, który byłby bez wad. Gorzej jak ktoś nie wie, że amerykański windows, excel czy delphi np. zaokrąglają liczby niekoniecznie tak jak by chciała polska księgowa, a corel z włączonym wygładzaniem robi efekt różniącego się od reszty paska.

Cysorz 

Wysłany: 22 Marzec 2011, 18:50   

Każdy ma pewnie jakiś sposób, ja po prostu eksportuję grafikę (bez wygładzania) 2 lub 3 razy większą do PS i tam zmniejszam przy zapisie - sprawdza się idealnie.

Odpowiedz do tematu