Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z obrysem - Corel 12
Autor Wiadomość
Shem 
Początkujący

Wysłany: 3 Marzec 2009, 09:34   Problem z obrysem - Corel 12

Witam,

Corel zgłupiał i robi mi Overprint wszystkich obrysów czy tego chcę czy nie chcę. Co ciekawsze na drugim komputerze w firmie jest tak samo...

Mam podejrzenie, że to aktualizacja Windows XP spowodowała ten problem, ale nie jestem pewien no i nie wiem jak to usunąć... Może ktoś z Was miał podobny problem i mu zaradził...?

Pozdrawiam,
Shem

JarekDRAW 

Wysłany: 3 Marzec 2009, 11:23   

F8 przy odpaleniu Corela / reset ustawień.

Pozdrawiam

Shem 
Początkujący

Wysłany: 3 Marzec 2009, 12:01   

Dzieki, ale niestety nie działa...
Nadal jest Overprint.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 4 Marzec 2009, 00:22   

A jeżeli ręcznie "odszczekasz" overprint dla konkretnych elementów, to co - pozostaje?

Shem 
Początkujący

Wysłany: 12 Marzec 2009, 10:58   

Nic to nie daje - na podglądzie oraz w pdf-ie nadal wybiera.
Na dodatek po kolejnej aktualizacji systemu zaczął mi wybierać także pod wypełnieniami obiektów. Tylko pod czcionkami póki co nie wybiera, ale to pewnie po kolejnej aktualizacji dopiero ;)

Załama - drukarz klnie na czym świat stoi, a ja nie wiem co poradzić? Może aktualizacja do X4?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 12 Marzec 2009, 11:35   

skoro jest wybrane pod obiektem to overprintu nie ma...

Shem 
Początkujący

Wysłany: 12 Marzec 2009, 12:05   

A no nie ma - własnie o tym piszę - ani dla outline-ów ani dla wypełnień.. I nie da się ich ustawić - opcje w menu sie przełączają, ale efektu to nie daje żadnego.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 12 Marzec 2009, 12:33   

Nie rozumiem, bo najpierw jest o tym ze program robi overprint a potem ze nie ma overprintu.
Nie rozumiem problemu.
Na obiektach zazwyczaj nie powinno byc overprintu chyba ze tego wymaga projekt, lub dotyczy to czarnych elementow -100 %K. To samo dotyczy lini.
Wiec jesli nie ma tego overprintu np na kolorze czarnym (jest biale pod nim) to moze to byc problem podgladu corela ktory nie jest dobry. Trzeba sprawdzic pliki ps, czy prn.

zreszta jesli problem dotyczy np tylko czerni to mozna zrobic plik pdf (kompozyt) i w naswietlarni ustawic naddruk black.

Natomiast jesli dodaje naddruk (overprint) do wszystkich elementow (brak wybrania) to mozna zrobic pdf i zaznaczyc opcje aby nie zachowywal overprintow z dokumentu.
I jesli to nie jest zepsute ta opcja to powinno byc ok. Mozna tez robic plik eps i go potem zew. zamienic na pdf. W pliku eps mozna tez ustawic czy ma zachowywac overprinty czy nie.
pozdr.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 12 Marzec 2009, 14:58   

Hmm... A może zdeinstaluj Corela, zbootuj się, wytnij ręcznie wszystkie pliki programu Corel (ale nie *.cdr) i zainstaluj go ponownie? Tylko przedtem zgraj gdzieś na bok pliki konfiguracyjne, żeby nie stracić ulubionych skrótów klawiaturowych, utworzonych palet itp. Wiesz, folder Document and Settings/Użytkownik (czyli Ty)/Dane aplikacji/Corel/Graphic 12. A jak ponownie zainstalujesz Corela, to przegraj cały ten odegrany folder w odpowiednie miejsce (ale oryginalny - ten po instalce - na razie zachowaj, a wyrzuć go dopiero wtedy, gdy ten stary zadziała).
A jeśli to nie pomoże, to może przejdź na wcześniejszą wersję, np. CorelDraw 11 lub CorelDraw 9. Dziesiątki nie polecam.
Co świeża instalka to świeża... :-)

Odpowiedz do tematu