Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak zmienić rozmiar obszaru drukowanego, pilne! proszę !
Autor Wiadomość
luissa 
Początkujący

Wysłany: 9 Lipiec 2007, 13:33   jak zmienić rozmiar obszaru drukowanego, pilne! proszę !

nie chodzi mi o rozmiar strony tylko o sam obszar drukowany żeby nie robił marginesów przy wydruku, mam spady ale to nic nie dało, pomocy.

Asdef 

Wysłany: 9 Lipiec 2007, 14:18   

drukarki nigdy nie mają druku na całej karce bo głowica zwyczajnie nie sięga wszędzie - domyślnie jest to od 1mm do 6mm.. ale zazwyczaj jest to 6 mm

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 10 Lipiec 2007, 03:29   

Możesz spóbować wydrukować na większym formacie i przyciąć do rozmiaru, ale pewnie potrzebujesz tego na A4, co? Innym rozwiązaniem jest zmniejszyć rysunek o kilka procent i przyciąć A4 o kilka mm....

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 10 Lipiec 2007, 07:42   

Jeżeli drukujemy np. na A4 to zawsze mamy jakiś margines wolny dookoła, to samo robi się rysując obrazek ręcznie na papierze, ułatwia to potem oprawę.
Jeżeli oddajemy do druku to i tak często fragmenty pracy będą musiały być nieco większe ze względu na przycinanie (ulotki, folderu) - w przeciwnym wypadku po cięciu mogłyby pozostać białe paski różnej szerokości. Drukarnia może określić swoje wymagania o ile fragmenty pracy mają być większe. Oddając do drukarni podajemy odpowiedni format papieru - może to być przycięte z większego arkusza.
Drukarka komputerowa ma natomiast z góry określony format papieru - A4 (lub A3) i trzeba wszystko zmieścić w tej wielkości. Niektóre drukarki pozwalają na druk bez marginesów - na całej kartce, ale tu nie liczyłbym na precyzję, taki druk jest wygodny w przypadku np. fotografii.

magnetia 
Bywalec
Świeżak <lol>

Wysłany: 22 Marzec 2009, 11:46   

Podepnę się pod ten topik żeby nie śmiecić, problem podobny:

Jestem ćwierć-grafikiem, który zna podstawy obsługi Corela i fotoszczotki, pierwszy raz w życiu robiłam cos do druku. Musiałam zrobić plakat dla koleżanki, która organizowała imprezę studencką... lepiej, gdyby to zrobił ktoś inny, ale kiedy sama wzięła się za robienie go w... Paincie, to się zlitowałam :-|

Miało to być w formacie A3 drukowane cyfrowo nie tyle w drukarni, co w jakimś takim punkcie, nie z arkusza oczywiście, tylko od razu na A3. Zrobiłam więc w Corel 11 projekt wielkości A3, prawie całe tło było wypełnione kolorem. No i oczywiście nie wiedziałam, jak w tym programie prawidłowo zrobić spady i (zdolna bestia :-? ) nie zrobiłam wcale wychodząc z założenia, że to nie offset, cięte nie będzie. Na dodatek zadałam sobie niezłego ćwieka: przy krawędzi była szachownica z białych i czarnych kwadratów (głupi pomysł jak na pierwszy raz, wiem :oops: ). Eksportowałam do .eps i z tego zostało wydrukowane.

Efekt: mam wydrukowane plakaty i przy prawej krawędzi jest niewielka biała linia - 1mm, a przy pozostałych trzech 2mm.

Gdybym zrobiła spady, kwadraty byłoby prostokątami, więc może lepiej, że mam kwadrat + biała obwódka (laik pomyśli, że tak miało być ;-) ). Dziwne tylko, że grafika nie została przycięta z żadnej strony, tak mi się wydaje :roll: Po prostu jest o 4mm krótsza i 3mm węższa. Jak to się stało? Drukarka nie drukuje do brzegu i tak to sobie przeliczyła? Corel źle wyeksportował? Ja czegoś nie dopilnowałam? Jak tego uniknąć? :roll:
Ostatnio zmieniony przez magnetia 22 Marzec 2009, 16:42, w całości zmieniany 1 raz  

s-p-i-n 

Wysłany: 22 Marzec 2009, 11:52   

Prawdopodobnie drukarka nie drukuje całego obszaru i pozostawia margines (nie zawsze równy z obu stron), dlatego na przyszłość najlepiej najpierw dowiedzieć się w jaki sposób będzie drukowana grafika i w przypadku wydruku na drukarce pozostawić po ok 5 mm marginesu z każdej strony (bo raczej wątpię żeby w takich punktach jeszcze z przycinaniem sie bawili).

magnetia 
Bywalec
Świeżak <lol>

Wysłany: 22 Marzec 2009, 12:35   

Cytat:
(bo raczej wątpię żeby w takich punktach jeszcze z przycinaniem sie bawili).

Nawet jeśli, to pewnie nasze fundusze nie pozwalałyby na to. No właśnie nie wiadomo było, gdzie to będzie drukowane. Miałam na zrobienie pół dnia i nie było kiedy zasięgać wici, gdzie najtaniej itp. Koleżanka nie miała nawet pojęcia jaki to ma być format, kazałam jej otworzyć wikipedię i się doedukować :lol:

Dzięki za radę. :->

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 22 Marzec 2009, 15:49   

to może drukarki formatu A4+ i A3+ ?

pzdr.

magnetia 
Bywalec
Świeżak <lol>

Wysłany: 22 Marzec 2009, 16:47   

No, lepiej się dowiedzieć późno, niż wcale, że takie coś istnieje :-P Czyli istnieją na tym świecie drukarki drukujące w takich formatach: http://www.novel.net.pl/formaty.html (ostatni rząd). I chodzi ci o to, żeby wydrukować większe i dociąć? :roll:

magnetia 
Bywalec
Świeżak <lol>

Wysłany: 22 Marzec 2009, 21:23   

I jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje: jak technicznie zrobić w Corelu te marginesy czy ewentualnie spady, gdyby było trzeba? Corel nie eksportuje strony, tylko obiekty, tak? Co mam w takim razie zrobić w przypadku tych marginesów do druku cyfrowego: zrobić grafikę o te parę mm większą? A jaką mam gwarancję, że drukarka zrozumie, o co chodzi i wyśrodkuje tę grafikę na stronie :?:

Ten sam problem ze spadami: jak je zrobić dla takiego druku? :roll:

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 23 Marzec 2009, 17:14   

Nie do końca rozumiem z czym w zasadzie masz problem. Moja sugestia druku z formatu+ faktycznie wiąże się z późniejszym docinaniem do formatu wyjściowego tak aby zadruk obejmował całą publikację. W przypadku niewielkiego nakładu przygotowujesz projekt w docelowym formacie i potem zwyczajnie docinasz. Przy większym dodaj po 2mm spadu z każdej strony i pasery cięcia do żądanego formatu. Niestety nie wiem co znaczy, że z kwadratów robią się prostokąty i dlaczego. Ważne aby gdzieś tam w opcjach wydruku ustawić centrowanie oraz wyłączyć skalowanie/rozciąganie itp. Drukować ma taki rozmiar jak zadany w projekcie.

pzdr.

magnetia 
Bywalec
Świeżak <lol>

Wysłany: 24 Marzec 2009, 00:44   

No mniej więcej odpowiedziałeś, dzięki. Whatever z tymi kwadratami ;-) Pytanie teraz tylko czy ma się możliwość drukować z takiego formatu i docinać. Mówię: nie wiedziałam nic z czego, na czym, jak i gdzie. I stąd wtopa. :roll:

1cm napisał/a:
Ważne aby gdzieś tam w opcjach wydruku ustawić centrowanie oraz wyłączyć skalowanie/rozciąganie itp.

Jeszcze w wolnej chwili muszę zobaczyć, gdzie jest to "gdzieś" ;-)

Odpowiedz do tematu