Corel 8 a ploter tnący |
Autor |
Wiadomość |
Dibas
Początkujący
|
Wysłany: 26 Styczeń 2007, 12:12 Corel 8 a ploter tnący
|
|
|
Witam wszystkich. Jestem tu nowy więc kultura nakazuje mi się przywitać! Więc WITAM!
Przejdę do sedna. Mam Corela 8 (miałem 11 ale nie dało się pracować - WinXP SP2) i posiadam od niedawna ploter tnący HP 7475A. Moje pytanie brzmi: jak wyciąć bezpośrednio z Corela na folii np. tekst. Czy potrzebuję specjalnej wtyczki do Corela? jeśli tak to gdzie ja znajdę? A może wystarczy kliknąć drukuj, a ploter to potnie jak należy? BARDZO PROSZĘ o poradę! siedzę już 3 dobę na necie i nic nie mogę znaleźć na ten temat. Oczy chcą mi wyskoczyć z orbit.... Ploter zainstalowany jest w drukarkach.
PS. Na własne oczy widziałem jak ploter wyciana z programu Flexisign Pro. Niestety u mnie ten program nie chce działać poprawnie,bo w Production Managerze nie widzi żadnych urządzeń ("Add Setup" jest puste i nic nie mogę zrobić").
Z górki bardzo dziękuję za pomoc.
PZDR dla wektorów!!!! |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Styczeń 2007, 17:53
|
|
|
Najprościej: wyeksportuj *.ai z Corela (uważaj na opcje eksportu, żeby nie wysłać "siekanki"), otwórz wiersz poleceń i wpisz: o ile oczywiście masz go podpiętego pod ten port. Na Rolandzie się sprawdza.
Możesz też poszukać superprostego, ale rewelacyjnie sprawującego się "Cutboy Junior" lub czegoś ze stajni Wissena: http://www.wissenuk.com/index.html |
|
|
|
|
Dibas
Początkujący
|
Wysłany: 26 Styczeń 2007, 22:12
|
|
|
Niestety nie sprawdza się. Wyskakuje error na ploterze i stoimy. Może jest to wina sterownika do plotera. Ściągnąłem z winline ale jest to tylko wersja testowa i nic nie mogę zrobić. Nie mogę też namierzyć nic innego.... Mam XP HE SP2 - może gdzieś tu tkwi problem, ale brak steru swoją drogą.... czuje że będę musiał się przerzucić na Win98
PZDR.
Zna ktoś sposób na ten ploter???? |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Styczeń 2007, 23:14
|
|
|
Spróbuj plik *.ai zastapić *.plt i ewentualnie do lini komend dopisać " /b".
Na forum był zresztą już podobny :temat: |
|
|
|
|
|