Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z przetwarzaniem wsadowym.
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 19 Marzec 2009, 20:15   Problem z przetwarzaniem wsadowym.

Problem z przetwarzaniem wsadowym.

Chce zrobić tak, aby całą serie zdjęć:
- zmieniło rozmiar zdjęcia na mniejszy
- wyśrodkowało względem zdefiniowanych już wymiaró dokumentu
- zdjęcie przesunęło na niższą warstwę (na wyższej warstwie mam znak wodny i chce by był widoczny).

Robię tak rejestratorem, ale wywala mi błędy:

Tutaj pokażę Wam na video, jak to robię - może się czegoś dopatrzycie:
Co, gdzie i jak? Co zrobić pierwsze, jakim narzędziem pomniejszyć, w jakim momencie rozpocząć/zakończyć rejestrowanie. Wszystkie uwagi piszcie.
http://www.dailymotion.pl.../video/14645273

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 12 Maj 2009, 09:29   

Witam:)

Sprawa pierwsza i najwazniejsza. Podczas rejestrowania musisz uniknac wybierania konkretnego pliku poniewaz skrypt zapisuje nazwe/sciezke tego pliku. Aby obejsc ten problem bedziesz musial najpierw otworzyc dany plik. Jest to wazne by uniknac zapisania nazwy (sciezki dostepu do danego pliku w skrypcie). Nastepnie na tym pliku zarejestrowac sobie skrypt, czyli zmienic rozmiar, polozenie i co tam chcesz i w koncu zapisac sobie skrypt. Teraz by ten skrypt dzialal musisz zaladowac do programu wszystkie zdjecia ktore chcesz poddac przetwarzaniu i na kazdym kolejnym pliku uruchamiac skrypt.

Narazie moge podac tylko taki sposob. Nie odkrylem sam, a zapewne jest to do zrobienia, jak zapisac w skrypcie odwolanie do kazdego kolejnego pliku bez wzgledu na to jaka ma nazwe i w jakim katalogu sie znajduje. Moze w skrypcie, w miejsu gdzie wystepuje odwolanie do pliku wystarczy wpisac "*.jpg", nie wiem nie probowalem;)

Poza tym nie wiem czy zwrociles uwage, ale dokonujac zmiany rozmiaru zdjecia skrypt zapisuje dane w odniesieniu do pliku na podstawie ktorego jest tworzony. Jesli bedziesz mial zdjecia w roznym rozmiarze, to skad ten twoj skrypt ma wiedziec o ile zmienic rozmiar kolejnych by pasowaly do twojego projektu? Moze sie ostatecznie okazac, ze jedno bedzie za male a drugie za duze. Byc moze rozwiazeniem bedzie albo podanie zmiany rozmiaru w procentach, albo okreslenie do jakiego rozmiaru ma byc skalowany obiekt (predzej to). Wydaje mi sie jednak, ze moze byc to nie mozliwe do zrealizowania. Ponadto jesli sie okaze, iz na zdjeciu interesujacy element nie jest wykadrowany na srodku, to skad skrypt ma wiedziec jak bardzo przesunac i dopasowac zdjecie by uchwycic i pokazac to, co chcesz pokazac? Obawiam sie, ze bedziesz zmuszony na piechote dopasowywac kazde zdjecie:].

Odpowiedz do tematu