Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przekłamania kolorów
Autor Wiadomość
Andrzey 
Początkujący

Wysłany: 8 Marzec 2009, 14:32   Przekłamania kolorów

Witam serdecznie,
jest taka sprawa. Mam corela x4 i zmienia mi on kolory. Występują delikatne przekłamania kolorów. Pod linkiem jest zdjęcie które pokazuje jak wygląda kolor czarny i kolor "czarny" w corelu. Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim - jak to naprawić?

Pzdr

nev555 
Znawca

Wysłany: 8 Marzec 2009, 17:43   

To kwestia profili kolorystycznych, ale ponieważ ja się na tym nie znam to Ci strasznie nie pomogę. Jeżeli chcesz by zdjęcie wyglądało w Corelu tak samo jak w podglądzie windy to musisz wejść w Narzędzia>Zarządzanie kolorami i ustawić profil monitora na np. KODAK DC cośtam ;)
Ja niestety jeżeli chodzi o kalibrację i profile kolorystyczne miałem zawsze problemy więc jak ktoś ma jakiś link do jakiegos miłego artykułu czy czegoś takiego to też będę wdzięczny ;)

Pozdrawiam

Andrzey 
Początkujący

Wysłany: 8 Marzec 2009, 19:56   

dzieki serdecznie. Tak jak mówiłeś trzeba było poprzestawiać te ustawienia kolorów. Wszystko już jest zicher

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 15 Kwiecień 2009, 13:24   

Andrzey - ja miewam nieraz tak samo. Nie wiem od czego to zalezy. Że czarny nie jest czarny tylko troszke jaśniejszy. A widać to dopiero po zapisie.

Andrzey 
Początkujący

Wysłany: 16 Kwiecień 2009, 12:29   

nev555 miał racje. należy przestawić Narzędzia>Zarządzanie kolorami i ustawić profil monitora. To mi pomogło a kopnęło się po reinstalce. Teraz już jest ok.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 20 Kwiecień 2009, 12:09   

Jestem genialny :P - udało mi się to zmienić!
8-) Trzeba zmienić wartość na ZERO (0) w:

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 21 Kwiecień 2009, 14:11   

@Bunch

O ile mi wiadomo to opcja ktora pokazujesz na obrazku tyczy sie pisaka (dokladnie rozmiaru), czyli piorka od tabletu jesli taki sie posiada. I nijak ma sie to do sposobu wyswietlania kolorow, chyba cos ci sie pomylilo:]

nev555 
Znawca

Wysłany: 21 Kwiecień 2009, 16:12   

Pomyliło mu się, o ten temat mu chodziło ;)
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=2239

Rosa 
Fachowiec
mało gramotny !

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 21 Kwiecień 2009, 16:22   

... no, co Wy chłopaki ? Geniusze się nie mylą ;-)

nev555 
Znawca

Wysłany: 21 Kwiecień 2009, 16:30   

...ale artystom się zdarza ;-)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 21 Maj 2009, 01:02   

Tak, przepraszam za Off-Top, jakimś cudem moja odpowiedx wylądowała tutaj zamiast tam. jak słsuznie już reszta zauważyła :)

A żeby nie było Off-Topicu. Ja mam ten sam problem. U mnie czarny kolor czacionek to jakieś takie szaro-bure coś. natomiast jeśli użyję pędzla to kolor czarny jest czarny. W przypadku koloru czcionek tylko robi się szary, dlaczego? Ustawione mam te profile, zmieniałem z domyślnego ale nic to nie daje. W czym problem, skoro pędzel jest czarny a czcionki nie mogą uzyskać tak ciemnego koloru? DOpiero wypełnieniem skutkuje.

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 24 Maj 2009, 17:40   

Co znaczy szaro-bure coś? jak klikniesz na obiekt tekstowy to jaka wartość kolorów pokazuje corel? czarny? czy jakies inne wartosci? moze masz ustawiona inna wartosc domyslna dla tekstu, aby to zmienic wybierz narzedzie tekst, nie klikaj nigdzie w obszarze roboczym, kliknij lpm na czarny kolor w palecie kolorow, pojawi sie okienko w ktorym potwierdzasz czy wybrany kolor ma byc stosowany jako domyslny dla tekstu ozdbonego i/lub akapitowego.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 25 Maj 2009, 22:44   

Nie rozumiem... Nie pokazuje mi się żadne dodatkowe okienko. Po prostu ustawia mi kolor czcionki w jakim ma się pojawić wpisywany tekst. Napisz to bardziej zrozumiale jeśli możesz. I o co mi chodzi? - nie wiem jak mogę to lepiej wyjaśnić. Załączam więc obrazek z różnicami. Wpisałem coś, wybrałem czarny kolor i pojawił się napis. Zduplikowałem obiekt, zmniejszyłem gammę na minimum (lub wypełnieniem zastososowałemc zarne tło do obiektu) i teraz widzimy różnice między kolorem czarnym który powstaje z czcionek a prawidłowym czarnym. Dlaczego? Jak to zmienić? Mówię, Corel tylko w przypadku tekstu daje taki wypłowiały czarny kolor.

Nowy-1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 408 raz(y) 11.65 KB

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 29 Maj 2009, 21:02   

a jaki masz masz ustawiony kolor pierwszego planu? niech zgadne pewnie R:31 G:26 B:23. Kliknij na "Zresetuj" (taki mały wąski prostokącik pod kwadracikami z kolorami po prawej stronie na pasku narzędziowym) będziesz miał czarny R0G0B0.
Podejrzewam, że dokument masz jako rgb, tekst napisany masz kolorem RGB a duplikat wypłniasz kolorem CMYK. C0M0Y0K100 nie jest rowny R0G0B0.

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 2 Czerwiec 2009, 10:46   

Dokladnie, DooSHeK ma racje. To wyglada ewidentnie na dwie przestrzenie kolorow. Lepiej sie temu przyjrzyj Bunch.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 9 Czerwiec 2009, 16:15   

DooSHeK napisał/a:
a jaki masz masz ustawiony kolor pierwszego planu? niech zgadne pewnie R:31 G:26 B:23. Kliknij na "Zresetuj" (taki mały wąski prostokącik pod kwadracikami z kolorami po prawej stronie na pasku narzędziowym) będziesz miał czarny R0G0B0.
Podejrzewam, że dokument masz jako rgb, tekst napisany masz kolorem RGB a duplikat wypłniasz kolorem CMYK. C0M0Y0K100 nie jest rowny R0G0B0.

No dzięki, ale o jakim miejscu mówisz. Nie mam żadnych wąskich prostokątów. Zresztą sam zobacz:

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 9 Czerwiec 2009, 16:25   

po lewej stronie, sorki

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 9 Czerwiec 2009, 23:30   

Spoko. Ale nie mam tam żadnej opcji wyboru. Klikam lewym/prawym i nic.
Jeydnie jak 2x kiknąłem tera zlewym na tym elemencie to ustawiły się pierwszy kolor pędzla na czarny i drugi kolor pędzla też na czarny. A nie zmieniło się nic - nadal mam jakiś szary kolor zamiast czarnego w czcionkach.

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 10 Czerwiec 2009, 09:24   

DooSHeK napisał/a:

@ Bunch

Czytamy ze zrozumieniem;) Musisz sie przyjrzec przestrzeniom w jakich pracujesz. Z Twojego ostatniego posta wynika, ze uzywasz dwoch "czarnych" jeden z RGB, a drugi z CMYK'a. Lepej to sprawdz klikajac na Okno/Palety kolorow i zobacz ktora masz wybrana. To po pierwsze. Po drugie, jesli wybierasz kolor z innego miejsca (np. okno wlasciwosci wypelnienia), a nie z palety po prawej (przy zalozeniu, ze to RGB), to moze sie okazac, ze domyslna przestrzenia jest CMYK stad ta roznica.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 10 Czerwiec 2009, 16:51   

Mam wybraną domyślną paletę kolorów RGB.
A teraz zapomnij o jakimkolwiek duplikacie. Wyobraź sobie, że zaznaczam na domyślnej palecie RGB kolor czarny i wpisuję tekst. Wychodzi ciemny.
Teraz dla porównania, wybieram narzędzie wypełnienie, kolor czarny i wypełniam tym samym kolorem napisany przeze mnie tekst. I co się okazuje? Czarny kolor czcionki nie jest naprawdę czarny, mimo, iż korzystam z jednej i tej samej palety.
A jak nadal nie wiesz o co mi chodzi to spójrz na poniższy filmik:
http://www.sendspace.pl/file/qBVe5ZGO/
i przyjrzyj się różnicom kolorów w 0:42 sek.
Nie muszę opisywać co robię na ekranie bo na pewno będziesz wiedział.

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 16 Czerwiec 2009, 13:50   

Obejrzalem co robisz, powtorzylem dokladnie to samo u siebie (X3) i musze powiedziec, ze nie mam zadnych problemow, bo kolory mam takie same. Mierzylem pipeta. Co do filmiku to raczej srednio cos wnioskowac. Lepiej gdybys dal przykladowy plik jako zalacznik i sprawdze u siebie (tylko pamietaj wersja X3).

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 16 Czerwiec 2009, 21:44   

Dziwna rzecz... ja bym to dodał do listy "dziwnych zachowań Corela, których nikt nigdy nie poprawi"...

Ale hmm.. a jaki masz detal (jakość) renderowania? heh

rzeczywiście, daj załącznik.. ja mam X4 jakby co...

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 18 Czerwiec 2009, 02:54   

Załącznik:

X4

X4.rar
Pobierz Plik ściągnięto 324 raz(y) 29.23 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 18 Czerwiec 2009, 08:01   

Po otworzeniu tego w pp wer. 12 to jest ten sam kolor, po rownoczesnym rozjasnieniu calego obrazka dostaje szarosc i na obu napisach jest to ta sama szarosc.
Po zapisaniu do jpg i otworzeniu w innym programie (poprawka na ewentualne bledy w probkowaniu koloru w pp) w dalszym ciagu to jest ten sam kolor.
Natomiast na filmie avi rzeczywiscie kolory maja inne wartosci...czyli cos jakby nie tak z wyswietlaniem w tej wersji Corela ktorego masz...ale jako ze nie posiadam tej wersji to nic wiecej nie moge dodac w temacie.
pozdr.

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 18 Czerwiec 2009, 13:47   

A ja mam to samo zjawisko co Bunch po otworzeniu zalacznika, rzeczywiscie kolory sa inne. Ale zeby bylo smieszniej to zrobilem w tym samym pliku wlasny napis wedlug zalecen Bunch'a i sie okazuje ze moje kolory sa takie same;) Podsumowujac... Moja teoria jest taka. Klikajac lewym klawiszem myszy kolor pobierany jest z palety RGB, natomiast klikajac prawym w celu wypelnienia kolor pochodzi z palety CMYK. Nie wiem czy to sluszna teoria, ale to mi pasuje;) Proponuje Bunch sprawdzic czy ten sam defekt wystepuje z innymi kolorami. Gdyby sie okazalo, ze tak to wlasnie odkrylem przyczyne:D

Odpowiedz do tematu