Kilka pytań na temat naszego softu |
Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 30 Czerwiec 2009, 23:10 Kilka pytań na temat naszego softu
|
|
|
Witam, mam pytanie. W dziale FAQ nie mogę nic napisać dlatego też wpisałem tutaj.
Co to jest za program Corel Paint Shop Pro? Jest on starszy czy nowszy od Corela X4? (wydaje mi się, że starszy). W sieci i sklepach są książki po polsku, tutoriale do Corel DRAW, ale jeszcze chyba nigdzie nie widziałem książki do Corela Photo-Paina, jest w ogóle taka? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 1 Lipiec 2009, 23:42
|
|
|
Dziękuję. Jak ma się zatem Paint Shop Pro do pakietu Corela jaki znamy? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 2 Lipiec 2009, 07:18
|
|
|
Nie uzywam Paint Shop Pro, wiec jesli chcesz porownac oba programy to
chyba najlepiej pobrac ze strony Corela wersje demo.
http://www.corel.com/serv...51#tabview=tab6
Jest tam tez wiele opisow mozna sie zapoznac z mozliwosciami programu.
pozdr. |
|
|
|
|
Sponsi
Profesjonalista
Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2 Lipiec 2009, 09:32
|
|
|
Paint Shop Pro jak się ma do pakietu Corela.. hmmm
to bardziej do Photo Painta możesz porównywać, choć ja wolę PSP.. używam go od wersji 3.x.. ale tak naprawdę to trzeba sobie ściągnąć triale i parę dni poużywać.. różnica jest, kwestia tylko tego, czy akurat Ty ją poczujesz...
PSP X2 kosztuje ok. 300 PLN, Corel X3 SE kosztuje 800.. niby różnica, ale jeśli potrzebujesz wektorów i jednak profesjonalnego (w sensie "rozpoznawalnego w środowisku grafików") programu graficznego, to jednak Corel... albo oba! |
|
|
|
|
roland
Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 3 Lipiec 2009, 07:11
|
|
|
Można się chyba pokusić o twierdzenie, że firma Corel, program Paint Shop Pro chce przekształcić w alternatywny program do Photoshopa w zakresie obróbki zdjęć. Zresztą ma o tym sugerować dodatek do nazwy "Photo".
Co do Photo-Painta to rozwija się on bardziej równomiernie we wszystkich zastosowaniach związanych z obróbką bitmap, a opcje do optymalizacji zdjęć nie są tak wyeksopnowane.
Jeżeli więc zamierzasz obrabiać zdjęcia z aparatu cyfrowego to zdecydowanie Panit Shop Pro Photo. Jak się bawić w tworzenie własnych grafik to chyba raczej Photo Paint.
Przyznaję jednak, że oba programy trochę ze sobą konkurują.
Ja używam Paint Shop Pro Photo. |
|
|
|
|
|