Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
doseń wektorowy??
Autor Wiadomość
tomczy_twsm
Doradca

Wysłany: 30 Lipiec 2009, 07:37   doseń wektorowy??

czy można wykonać doseń ale żeby był również w wektorach i było można go potem zamienić w krzywe??

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 30 Lipiec 2009, 09:06   

jak to? chcesz zamieniac obiekt wektorowy ktory bedzie zlozony z krzywych na krzywe? :shock:

tomczy_twsm
Doradca

Wysłany: 30 Lipiec 2009, 09:24   

nie... ale jak utworzysz doseń z obiektu wektorowego (krzywych) to potem nie możesz go z powrotem przekształcić w krzywe... Przynajmniej w dwukolorowym doseniu... Zobacz sobie bo chodzi mi żeby zrobić efekt rastra w wektorze...
tu masz utworzone z dosenia... a chce to przekształcić w krzywe tak jak np. przekształca się kontur w krzywe (Ctrl + Shift + Q)
a tu załączam ten doseń (witać nawet pixele jak powiększy się w corelu)

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 30 Lipiec 2009, 09:52   

chyba ktoś tu myli pojęcia albo ja nie wiem o co chodzi : )

widać piksele w Corelu jak się powiększy deseń wektorowy?

przecież zamieściłaś raster.. więc to logiczne, że widać piksele.. heh

Jeżeli zaś chodzi o to, że masz rastrowy obrazek z tym deseniem i pragniesz to mieć w krzywych (wektorach), to trasowanie raczej lipnie wyjdzie, bo te kółeczka zaraz zacznie dziwnie zaokrąglać.. proponuję machnąć czarne kropki na żółtym prostokącie i je skopiować i rozmieścić według jakiegoś pewnego schematu...

EDIT:

Zrobiłem Ci na szybko coś takiego..masz tu pliki w Corelu 9, 12, X3, X4... to nie są krzywe, bo to zwykłe obiekty (prostokąt i elipsy heh), więc powinny normalnie być otwarte w wersjach pośrednich, tak mi się wydaje..

http://www.sponsi.net/groszki-c9.cdr
http://www.sponsi.net/groszki-c12.cdr
http://www.sponsi.net/groszki-cx3.cdr
http://www.sponsi.net/groszki-cx4.cdr

Trochę może być coś nierówno w kwestii poziomej, bo na szybko robiłem..

Przepis:

1. Rysujesz żółty prostokąt
2. Rysujesz czarny groszek
3. Kopiujesz go kilka(naście razy) i ustawiasz jeden z jednej strony prostokąta, drugi po drugiej stronie. Resztę skopiowanych wsio ryba gdzie.
4. Używając opcji "Align" (sorry, mam C4 po angielsku : ) kombinujesz tak, żeby spacing ustawić między nimi identyczny i centrowanie tak żeby rządek się zrobił
5. Zaznaczasz ustawione groszki i grupujesz. Kopiujesz grupę.
6. Rozstawiasz jedną z grup na sam dół prostokąta i robisz to samo z Alignem, tak, żeby zcentrowane i ładnie "spacingiem" te grupy były od siebie.. i powstaje Ci taka siatka groszkowa..

Potem można wszystko zaznaczyć, kliknąć na tym i sobie przekrzywić jak się chce, bo widzę, że masz w tym rastrze to pochylone heh

Można się jeszcze pokusić i zastanowić jak uzyskać taką dokładność, żeby pionowe i poziome odstępy były takie same... można nastukać takich groszków samych i je poustawiać w czterech punktach skrajnych i pokombinować alignem... hmmm..

Może ktoś ma lepszy pomysł, ja tak na szybko na to wpadłem w ten sposób : )

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 30 Lipiec 2009, 11:18   

Uzyj wektorowych ksztaltow ktore beda wygladac tak jak w zalaczniku
i z nich zrob desen albo recznie robiac odbicie lustrzane z przesnieciem i potem trzymajac ctrl R (powtorz) powiel ten ksztalt lub zapisz np. jako cmx i potem uzyj tego przy wypelnieniu deseniem ladujac z dysku taka grafike. Eksport do ai i import do corela da Ci dostep do kazdego ksztaltu osobno - do wektorow.
ps
a skrot ctrl shift Q nie zamienia konturu w krzywe bo linia jest tez krzywa tylko w obiekt.
pozdr

mod1.gif
Pobierz Plik ściągnięto 272 raz(y) 1.36 KB

Ostatnio zmieniony przez wawel 30 Lipiec 2009, 20:51, w całości zmieniany 1 raz  

tomczy_twsm
Doradca

Wysłany: 30 Lipiec 2009, 12:25   

z całym szacunkiem ale nie jestem aż tak ciemny... chodzi mi o to żeby było można wypełnić dany obiekt a to co dałem to tylko przykład... wiem że można kopiować itp. ale jak bym miał cały rysunek tak robić... Chodzi o to żeby to wykonać szybko....
to inaczej zapytam... jak przekształcić doseń w krzywe... ??

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 30 Lipiec 2009, 14:25   

Desen wektorowy jest deseniem ktory sklada sie z wektorow wiec nie ma potrzeby zamieniania go na krzywe.
Plik taki jest zapisywany z rozszerzeniem *pat. mozna uzyc tez pliku np. cmx.
Jesli chcesz go edytowac to go poprostu otwierasz custom data -> patterns i tu sa pliki gotowe dostarczone z programem.
Mozna samemu taki plik zrobic - dowolny taki jak jest nam potrzebny i albo zapisac go jako pat (wczesniej narzedzia -> utworz -> desen) albo rysujemy dowolny ksztalt i zapisujemy jako cmx. Plik po uzyciu go w wypelnieniu deseniem bedzie samoczynnie powielany nie trzeba tego robic recznie! Taki plik mozna potem podgladnac np po wydrukowaniu na drukarke ps lub w pliku pdf - i w takim pliku ksztalty nie beda mialy tego schodkowania co np w draw. Jesli chcemy miec pewnosc ze nic nam sie w druku nie stanie z takim wypelnieniem to mozna juz gotowy obiekt wypelniony takim deseniem wyeksportowac jako ai i potem zaimportowac do corela to dostaniemy plik zlozony z wektorow - w krzywych.
pozdr

tomczy_twsm
Doradca

Wysłany: 31 Lipiec 2009, 12:58   

dzięki wielkie...
Pozdrawiam

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 1 Sierpień 2009, 10:24   

"z całym szacunkiem ale nie jestem aż tak ciemny..."
nikt tu nikogo ciemnym nie nazywa, ale chyba sam wysłowić myśli nie potrafisz..

wawel: no tak, w sumie fakt... ja chciałem to bardziej zobrazować, stąd ręczne rozwiązanie sprawy

Odpowiedz do tematu