|
Corel Draw X4 |
| Autor |
Wiadomość |
dudus1983
Początkujący

|
Wysłany: 15 Październik 2009, 06:12 Corel Draw X4
|
|
|
Witam
Mam taki problem: pracuje w sieci w której najstarsza wersja to 8.0 ja pracuje na X4 i jeżeli otwieram pliki utworzone pod 8 i je zapisze go po zmianach w x4 plik wersja 8. plik taki nie da się otworzyć pod 8, ale jeżeli utworze plik pod x4 i zapisze go w wersji 8 to pod 8 da sie otworzyć.
Czy ktoś może mi pomóc ?
Z góry dziękuje !! :0 |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 15 Październik 2009, 07:57
|
|
|
8 i x4 dzieli wiele i wspolpraca niekoniecznie bedzie dobra. Wersje corela powyzej 10 tki wlacznie maja inne kodowanie - obsluge unikodu znakow wiec chocby na tym tle beda problemy.
Co do tego problemu tu moze byc jeszcze cos innego bo moze nie chodzi o to ze plik z 8 byl zmieniony w x4, tylko o to ze w konkretnym dokumencie uzyte zostaly jakies rozwiazania - elementy charakterystyczne dla wersji wyzszej, a niekoniecznie obslugiwana przez nizsza???
Mozna tez zamiast formatu cdr uzyc cmx i sprawdzic czy ten format otworzy.
To tyle, nie posiadam ani 8 mki ani x4 ale byc moze to co napisalem bedzie powodem tymniemniej moze dla wygody wspolpracy warto pomyslec nad upgradem tej 8 mki do wersji wyzszej
pozdr. |
|
|
|
 |
dudus1983
Początkujący

|
Wysłany: 15 Październik 2009, 08:01
|
|
|
| Dzięki z tego co piszesz no najrozsądniej namówić szefa do zakupu 25 upgrade 8 na 14 :) |
|
|
|
 |
|
|