wycinanie kółek |
Autor |
Wiadomość |
konradklys
Początkujący
|
Wysłany: 18 Wrzesień 2009, 22:06 wycinanie kółek
|
|
|
Jestem od niedawna posiadaczem plotera tnącego GRAPHTEC fc5100 w corelu rysuje kółka o średnicy od 1.5-3 mm uruchamim program cutting master2 i rozpoczynam wycinanie
i tu jest problem
- kółka są mniejsze niż na rysunku w corelu
- kółka nie są okrągłe jak na rysunku tylko mają kształy elipsy i to przekoszonej
w programie mam ustawione( moim zdanie) wszystko dobrze gdzie jest problem
i mam jeszcze jedną prośbe ,czy jest możliwość cofnięcia wycinania ,jeżeli kilko elementów z wielu tych kółek jest niedocieta ,mam na mysli cofniecie sie kilka kroków do tyłu zeby dociąc te elementy i dalej kontynuować reszte pracy |
|
|
|
|
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2009, 09:46
|
|
|
Witam...
Też miałem problem z jajowatym kołem i nie dociętym elementem. Pobawiłem się ustawieniami i pomogło. Ustawiłem małą prędkość i wysoką jakość cięcia. Koła są okrągł a elementy zamknięte. |
|
|
|
|
Andziek
Bywalec
|
Wysłany: 22 Październik 2009, 10:16
|
|
|
A jaka to folia i jakim nozem tniesz? |
|
|
|
|
albertoz
Bywalec
Wersja CorelDRAW: X5 SE PL
|
Wysłany: 26 Styczeń 2010, 06:59
|
|
|
Bardzo ważną sprawą jest ustawienie prędkości i siły nacisku noża, praktycznie dla każdej folii ustawia się inaczej, ja osobiście robię test przed każdym cięciem. Nie mam później problemu ani z jakością ani z wybieraniem.
Sprawdź również czy w tym ploterze kalibruje się OFFSET noża, pracowałem kiedyś na Rolandzie pnc1200 i przez 5 lat nigdy nie ustawiałem offsetu, natomiast teraz na Mutohu muszę ustawiać za każdym razem gdy zmieniam nóż. |
|
|
|
|
|