Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
(Niestety) znowu trzeba coś złożyć w Corelu
Autor Wiadomość
Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 6 Sierpień 2009, 16:15   (Niestety) znowu trzeba coś złożyć w Corelu

Hej,
Niestety mam coś tam drukowanego do zrobienia i jestem w 1/4 roboty i objawiają się wkurzające rzeczy, może ktoś ma jakieś rozwiązania - skrót albo czegoś ja nie wiem/nie zauważam...

1. Czy można zamienić wszystkie wektory w całym dokumencie na krzywe od razu, z pomijaniem bitmap? Teraz każdą stronę zaznaczam CTRL+A a potem CTRL+Q i tak strona po stronie, w dodatku muszę odznaczać z sziftem/altem bitmapy.. czy da radę to jakoś totalnie zautomatyzować? Oczywiście nie chodzi mi o automatyczne zamienianie przy zapisywaniu/eksporcie (choć to też by się przydało - że mam w normalnych wektorach i sobie eksportuję wszystko automatycznie w krzywych). Ale powiedzmy, że fajnie będzie bez eksportu, tylko zmienić i pracować dalej.. albo samemu sobie potem wyeksportować.

2. Czy da radę w całym dokumencie (albo chociaż na danej stronie) wszystkie bitmapy na raz zmienić "COLOR MODE > CMYK"? W sensie na paletę CMYKową?

3. Czy da radę sprawdzić i ew. zmienić wszystkie kolory na ich wersje CMYKowe w obiektach na stronie/w dokumencie? Teraz muszę każdy obiekt klikać i przy wielu obiektach to jest męka - mam czasem grafiki, które robiłem tylko dla WWW i one mają RGB kolory... heh

To na razie tyle - najbardziej wkurzające rzeczy... ale chyba jeszcze coś mi się przypomni zaraz...

bodekart 
Bywalec

Wysłany: 6 Sierpień 2009, 16:47   

jeżeli chodzi o pytanie nr 1 to nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale wydaje mi sie ze wystarczy zaznaczyc wszystkie punkty i wybrac z menu pod prawym przyciskiem myszy polecenie zamieniania na krzywą. Do 2 i 3 pytania najlepsze wydaje mi sie ze pomoże Ci Edycja->znajdz i zamień->zamień obiekty.
Tam uruchomi Ci sie kreator w którym będziesz mógł sobie ustawic co chcesz zamienić (w Twoim przypadku paleta rgb na cmyk).
pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 6 Sierpień 2009, 17:46   

zamiane wszystkich elementow na krzywe na wszystkich stronach zalatwic powino to macro

Sub curve()
Dim s As Shape
Dim how As Integer
Dim page As Integer
page = ActiveDocument.Pages.Count
For how = 1 To page
For Each s In ActiveDocument.Pages(how).FindShapes(cdrShape)
s.CreateSelection
ActiveSelection.ConvertToCurves
Next s
Next how
End Sub

a tu macro do zamiany wszystkich map bitowych na danej stronie rgb do cmyk 300 dpi

Sub convertCMYK()
Dim s As Shape
For Each s In ActiveDocument.ActivePage.FindShapes(, cdrBitmapShape, True)
If s.Bitmap.Mode = cdrRGBColorImage Then
s.CreateSelection
Set s = ActiveSelection.ConvertToBitmapEx(cdrCMYKColorImage, False, False, 300, cdrNormalAntiAliasing, True)
End If
Next s
End Sub

Co do reszty to funkcje znajdz zamien, lub mozesz odwiedzic strone
http://www.krasbit.com/pl...prepress-part-1
i sprawdzic czy czasem to nie rozwiazuje tego ja nie testowalem ale z opisu wynika ze moze zalatwic wiele problemow z mapami bitowymi, kolorami itd

Na cmyka tez mozna zamienic przy publikowaniu do pdf - hurtem

Jak Ci nie po drodze z draw to moze xara widzialem na stronie www ze ma mozliwosci przygotowywania takich materialow?...chyba ze milosc do Corela jest silniejsza ;-)
pozdr.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 7 Sierpień 2009, 09:15   

Xary używam do WEBu : )

A sekretarka pracodawcy ma Corela X3.. "i w ogóle"..

Dzięęęęęęęęęęęęęęęęki za porady heh czad

Ale muszę Wam powiedzieć, że generalnie Corel - TRAGEDIA.. muli, "klei się" menda.. parę fotek wrzucone (takie z 800x600 może max 1000x700 itp.) i ta menda już plik 30 mega ma... do tego bullets (wypunktowanie) sobie kasuje, że raz jest standardowo 3,526 mm a potem sobie nagle kasuje, że zero odstępu.. tragedia! Aż dziw, że to 14tka.. bo wygląda na jakąś tanią betę... tragedia, dobrze, że robię w Xarze web grafę... Corel potrafi skutecznie odstraszyć od poligrafii...

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 10 Sierpień 2009, 17:33   

kurcze... nic mi nie muli... Pewnie mam jakiegoś posypanego Corela ;)

pzdr.

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 23 Październik 2009, 10:55   

Może trochę dawno temat był poruszany, ale postanowiłem go odświeżyć.

Czy da się napisać makro do zamiany kolorów RGB na CMYK, ale obiektów, a nie bitmap? I czy takie makro poradzi sobie też z wypełnieniem tonalnym?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Październik 2009, 12:17   

Nie trzeba makra pisac bo w programie jest funkcja znajdz - zamien ktora zamienia mdel koloru rgb na cmyk i na wypelnieniach tonalnych tez dziala.
pozdr.

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 23 Październik 2009, 12:56   

Hmmm... tam nie szukałem... ajj można się było domyślić ;P Dzięki bardzo! ;)

Odpowiedz do tematu