Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podgląd clpiartów jak to zrobić?
Autor Wiadomość
Gutek
Początkujący

Wysłany: 21 Wrzesień 2009, 11:33   Podgląd clpiartów jak to zrobić?

Od kilku dni jestem użytkownikiem Corela X4. W pakiecie na płycie dostałem też cliparty. Zainstalowałem wszystko ale nadal mam problem bo :
1. nie wiem jak wstawić clipart do rysynku - w helpach nie znalazłem nic na ten temat
2. katalog cliparts zainstalował się jako podkatalog CorelDRAW......X4, jednak próba podgladu clipartów z poziomu listy folderów kończy się niczym gdyż mam w widoku tylko ikonki z balonem. Wklejanie metodą na czuja mija się z sensem.
Pakiet został zaktualizowany o poprawki ze strony producenta.
Pakiet zostal zainstalowany na innej partycji niz systemowa.
System Win Vista.
Proszę o pomoc, Pozdrawiam Wszystkich

printer1
Bywalec

Wysłany: 21 Wrzesień 2009, 11:36   

Wstawiasz ctrl+I

Gutek
Początkujący

Wysłany: 21 Wrzesień 2009, 11:44   cliparty

To już sprawdziłem ale nadal nie widzę co mam wstawić bo nie mam podglądu obrazka tylko ikonka z balonem i nr obrazka. Nie wiem co zrobiłem źle :(

rafakow 
Praktyk

Wysłany: 21 Wrzesień 2009, 11:59   

Przydał by Ci się program Corel Gallery. Jest to przeglądarka dołączana do pakietów clipartów Corel Gallery Magic. Niestety nie wiem czy jest on dostępny jako samodzielny program.

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 21 Wrzesień 2009, 15:11   

Gutek nie jest Ci potrzebny żaden dodatkowy program. Zawsze w oknie importu jest możliwość wyświetlania plików w formie miniatur. Sprawdź najpierw czy masz w tym oknie ustawiony odpowiedni widok (np.'Duże Ikony'). Jeśli tak jest, a podglądu nadal nie ma możliwe, że w panelu sterowania w opcjach folderów->widok masz zaznaczone 'zawsze pokazuj ikony...'. Ja tak miałem i zmiana tej opcji rozwiązała problem. Tyle pomysłów tak na szybko.

pzdr.

ps. pomyślałem teraz, że jeśli jakimś dziwnym trafem problem dotyczy jedynie okna importu programu, a w systemie normalnie widzisz miniatury w katalogu, to możesz wybrany plik przeciągnąć myszką do okna programu bądź jego zakładki.

marol2 
Fachowiec
HANYS

Wersja CorelDRAW: x3 i x6
Wysłany: 21 Wrzesień 2009, 17:28   

W x3 jest teczka podręczna, ale chyba w x4 jej nie ma-szkoda, bo to szalona wygoda

Gutek
Początkujący

Wysłany: 24 Wrzesień 2009, 12:07   

Dziękuje serdecznie , wszystkim którzy zabrali głos w sprawie i odpowiedzieli na mój post.
Szczególnie dziękuję 1cm. Dobrze mnie naprowadziłeś/aś
Faktycznie pogrzebałem w systemie i .... i skojarzyłem rozszerzenia plików z odpowiednim programem. Zafugowało. :mrgreen:
Dzięki Wszystkim
Pozdrawiam

Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 27 Październik 2009, 17:53   

marol2 napisał/a:
W x3 jest teczka podręczna, ale chyba w x4 jej nie ma-szkoda, bo to szalona wygoda

mam zamiar kupić x4 lecz jeśli brak w tej wersji teczki podręcznej to w moim przypadku zakup bez sensu może ktoś mi podpowie czy na pewno w x4 brak teczki?
pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 27 Październik 2009, 20:01   

na stronie corela jest informacja ze
cytujac

Teczka podręczna

•Okno dokowane Teczka podręczna zostało usunięte z domyślnego interfejsu użytkownika. Aby uzyskać do niego dostęp, należy je dostosować, klikając kolejno Narzędzia>Dostosowywanie.
•Zainstalowanie aplikacji CorelDRAW X4 w systemie, w którym znajduje się już aplikacja CorelDRAW 11 i/lub CorelDRAW 10 wpływa na możliwości wyszukiwania dostępne we wcześniejszych wersjach. Po zakończeniu wyszukiwania w aplikacji CorelDRAW 11 lub 10 w oknie Wyniki wyświetlana jest pusta lista. Aby tego uniknąć, można zmodyfikować klucz rejestru HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\COREL\CorelSearch\CorelDRAW14. Wartość dynamiczną w kluczu rejestru należy zmienić na bezwzględny identyfikator języka (jeżeli na przykład wyszukiwanie odbywa się w języku polskim, modyfikacja polega na zmianie ścieżki ..\Languages\<LANG>\Programs\Search.idx na ..\Languages\PL\Programs\Search.idx).

oraz ze Service Pack 1 zmienia obszar roboczy i m.in
Do domyślnego obszaru roboczego dodane zostało okno dokowane Teczka podręczna. Aby zauważyć tę zmianę, należy zresetować obszar roboczy.

tu link do tych tekstow
http://www.corel.com/cont.../PL/readme.html

pozdr.

Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 27 Październik 2009, 20:48   

dzięki Wawel jutro sprawdzę
pozdrawiam

Jacek4 
Bywalec
Jacek