Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
corel 12 - dwa wkurzajace problemy..
Autor Wiadomość
Mozzie 
Praktyk

Wysłany: 6 Listopad 2009, 14:26   corel 12 - dwa wkurzajace problemy..

Witam wszystkich, jestem szczesliwa uzytkowniczka corela 12, ale ostatnio mam dwa problemy z tym programem. jeden problem jest tylko irytujacy, ale drugi ma powazniejsze konsekwencje.. no ale do rzeczy:

po pierwsze: uklad i rozmiar strony - przy wejsciu w uklad strony mam zaznaczone domyslnie okienko *zmien tylko rozmiar strony biezacej*.. jest to bardzo wkurzajace, gdy mam do przygotowania plik o kilku stronach w niestandardowym wymiarze i co chwile musze albo ustawiac kazda kartke recznie, bo mimo grzebania w opcjach, ustawiania opcji domyslnych itd, owo okienko jest ciagle zaznaczone.. dawniej mialam to odznaczone i wszystko bylo ok, ale jak raz kliknelam w to okienko, bo akurat potrzebowalam roznych ustawien na rozne strony, ale to juz zostalo i sie nie chce *odhaczyc*.. albo inaczej zapytam, czy jest gdzies moze opcja w stylu - przywroc oryginalne ustawienia czy cos w tym stylu?

Drugi problem jest powazniejszy - gdy zapisuje plik w katalogu, w ktorym jest juz plik o tej samej nazwie, to nie wyswietla mi ostrzezenia. zauwazylam to zarowno w corelu jak i w photo paincie - pracuje w drukarni przy duzych archiwach, tak wiec jak sie jakis plik *przypadkowo* zapisze jeden na drugim to bylby problem... tak wiec musze *recznie* sprawdzac w liscie plikow, czy juz takiego gdzies nie ma..

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 6 Listopad 2009, 17:05   

przywracanie ustawien fabrycznych to wcisniety klawisz F8 przy uruchamianiu programu.
pozdr.

Mozzie 
Praktyk

Wysłany: 6 Listopad 2009, 17:18   

przywrocilam ustawienia fabryczne - strony juz mi sie nie obracaja, natomiast z zapisywaniem dalej jest klopot... mysle ze to sie przeinstalowaniem skonczy :-( o ile plytke z instalka znajde....

D.K. 
Doradca

Wysłany: 6 Listopad 2009, 22:46   

Z zapisem to raczej bug corela, ja stosuję zazwyczaj alt+ctrl+s, mam pewność że nie nadpiszę nic przypadkowo.

Mozzie 
Praktyk

Wysłany: 7 Listopad 2009, 19:17   

hmm, moze sie z vista nie lubia - mam viste na kompie, mam tez drugiego xp i corela 12, tam wszystko dziala jak nalezy

Odpowiedz do tematu