Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zrobić mapę, tj. drogi w corelu ?
Autor Wiadomość
atay
Początkujący

Wysłany: 23 Listopad 2009, 15:45   Jak zrobić mapę, tj. drogi w corelu ?

witam, mój pierwszy wątek na tym forum.

Piszę pracę, w której elementem jest wykorzystanie grafiki wektorowej i programu Corel Draw przy tworzeniu stron internetowych. Cała strona została już stworzona, pocięta, ale w pracy MUSZĘ zawrzeć jakieś elementy z programu Corel Draw.

Ponieważ stronka jest prostą stronką, tzw. wizytówką dla firmy, która prezentuje po krótce charakterystykę firmy etc. pomyslałem, że zrobię jakąś prostą mapkę dojazdową i do tego wykorzystam program Corel Draw. Nic innego nie wpadło mi do głowy, jak można by tam jeszcze użyc Corel'a.

I teraz moje pytanie - mapa to będą po prostu ulice i budynki, jako że nie jestem początkujący z corela i mam pewne doświadczenie już to zastanawiam się jak rozwiązać mój problem, tzn. chcę zrobić linie, które będą ulicami, wypełnienie w środku będzie kolorem białym, obwódka to czarna linia, tak jak normalnie mapy wyglądają. Problem w tym, że robiąc skrzyżowanie jedna linia będzie na drugiej przez co będzie to wyglądało nie jak skrzyżowanie, ale bardziej jak jedna droga nad drugą przez te linie właśnie po bokach.

Jak zrobić to tak, żeby normalnie zrobić sobie mapkę liniami, ale linie na siebie nie wchodziły, inaczej mówiąc - by wszystkie linie miały jeden czarna obrys, a nie każda z osobna ?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Kate 
Praktyk

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 23 Listopad 2009, 16:46   

Wystarczy połączyć linie
kształtowanie->spawaj

Najlepiej będzie zrobić ulice za pomocą krzywych, nadać im odpowiednio gruby kontur, połączyć wszystkie, zamienić na obiekt (ctr+shift+Q)i ponownie nadać kontur-cienki,czarny.

GangstaMike 
Bywalec

Wysłany: 25 Listopad 2009, 19:08   

Dla ciekawego efektu proponuje zrobić budynki efektem 3D, mało pracy a jaki efekt jak dobrze dobierze się kolory :) Zwykłe kolorowe klocki dawałyby dobry efekt.

tlomiej 
Bywalec

Wysłany: 25 Listopad 2009, 22:31   

wystarczy narysować wszystkie drogi i nadać im określony kolor następnie wszystkie drogi ctrl+ c ctrl+v , dać grubszą kreskę i umieścić w warstwie niżej:)

Odpowiedz do tematu