Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Import PDF-a do Corela
Autor Wiadomość
karol91
Początkujący

Wysłany: 26 Listopad 2009, 17:56   Import PDF-a do Corela

Czy można jakoś zaimportować do Corela PDF-a, który to ma załączoną czcionkę do tekstu, której nie posiadamy u siebie? Można taki dokument oglądać i kopiować tekst - a czy da się korzystając z czcionki do niego dołączonej, zaimportować do Corela, zamieniając czcionkę na krzywe? Potrzebuję wyedytować pewien zapis nutowy w PDF, w którym to nuty na pięciolinii są komercyjną (czy też nietypową, pochodzącą z jakiegoś programu) czcionką. Nie mam jej u siebie w systemie i nie mogę dopisać niczego do zapisu nutowego. Mogę to natomiast wyświetlić w Adobe Reader. Czy ktoś ma jakiś pomysł?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 26 Listopad 2009, 18:48   

Od wersji X3 Corel wprowadzil taka mozliwosc aby importowany tekst byl skrzywiony.
Choc podobno nie dziala to idealnie. Sam nie mam dostepu do X3 wiec nie wiem jak to w praktyce sie sprawdza. Sa tez inne sposoby ale nie bardzo wygodne i do tego duzo zalezy od wersji pdf-a i programu generujacego.
Co do edycji, to sa programy ktore pozwalaja dopisac cos dana czcionka, tyle tylko ze mozna uzyc tych znakow ktore sa uzyte w pliku pdf. Czyli np: jesli w pliku masz litery a, b, c to mozna je wpisac ponownie w innym miejscu tekstu, ale jesli bedziesz chcial wpisac np: litere g to juz jej nie wpiszesz. Nie wiem jak to wyglada w wypadku nut, ale byc moze podobnie. Zreszta z tym wpisywaniem tez nie bedzie latwo bo dokument pdf ma swoja chrakterystyczna budowe, wyrazy, czasem linie sa oddzielone od siebie, niekiedy moga byc wszystkie litery osobno bo np: program do skladu zastosowal kerning wlasny tak aby tekst w lamie wygladal jak najlepiej i potem w takim pliku tez to musi byc uwzglednione. Plik pdf ze swojej natury jest "usztywniony", i w edycji nie sprawuje sie tak jak pliki otwarte np: cdr itp. Gdyby byla mozliwosc takiego importu razem z czcionka to zaraz powstalby problem z licencja na dany font, a tak to tez jest zabezpieczenie przed wyciaganiem czcionek z pliku.
pozdr.

karol91
Początkujący

Wysłany: 26 Listopad 2009, 19:56   

Nie pamiętam jak było we wcześniejszej wersji Corela, ale aktualnie gdy chcę zaimportować PDF-a, robię to poprzez CTRL+I. Wklejam go na kartkę, Corel pyta mnie czy wkleić tekst jako tekst czy krzywe. Wybieram krzywe, Corel duma przez dłuższą chwilę, a potem informuje mnie, że dane czcionki nie są dostępne i żebym wybrał zamienniki. Czy więc na tym polega to „usprawnienie” w Corelu X3, że da się zaimportować tekst w krzywych, ale dopiero po posiadaniu danej czcionki? Chodzi właśnie o to, żeby Corel skorzystał z tej dołączonej do PDF-a. Widać na razie jeszcze tego nie potrafi. Próbowałem drukować z Adobe Readera do drukarki Linotronic, ale nie idzie - chyba jest jakieś zabezpieczenie w samym programie (PDF nie jest zabezpieczony). Jedynym rozwiązaniem jest posiadanie Adobe Acrobat-a i tam konwersja z PDF do EPS.

Przeważnie do plików PDF załączone są tylko aktualnie używane znaki, więc nie ma szans na większe edycje. A niektóre czcionki w ogóle nie chcą się dołączyć do pliku ze względu na licencje i wtedy jedyny sposób to zamiana na krzywe. Te nuty to tak naprawdę jakaś czcionka, z której korzystał program do składania nut. Nie wiem w czym to było robione, ale tekst był dopisywany w Adobe InDesign (info w PDF), który to ma swój kosmiczny kerning (dobry, ale masakra jeśli chodzi o edycję czegoś takiego).

Generalnie dzięki za pomoc, nie chodziło mi o edycję samego PDF-a, tylko zaimportowanie zawartych w nim treści do Corela do dalszego wykorzystania. A ciężko to zrobić, nie zamieniając tego na krzywe. Póki co skończyło się na tym, że muszę mieć Adobe Acrobata, bo Adobe chyba specjalnie zabezpieczyło program przed wirtualnymi drukarkami postscriptowymi, żeby nie móc tego wyciągnąć w inny sposób. Szkoda.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 26 Listopad 2009, 21:25   

karol91 napisał/a:
Próbowałem drukować z Adobe Readera do drukarki Linotronic, ale nie idzie

I tu moze byc powod bo pelna funkcjonalnosc Linotronica skonczyla sie na win 98.
Uzyj innego sterownika.

karol91 napisał/a:
bo Adobe chyba specjalnie zabezpieczyło program przed wirtualnymi drukarkami postscriptowymi, żeby nie móc tego wyciągnąć w inny sposób. Szkoda.

Nie wydaje mi sie zeby to podlegalo zabezpieczeniom, przez to program nie bylby w pelni funkcjonalny. To moze zalezec od wersji Adobe Readera, i Reader nie jest tez jedyna przegladarka plikow pdf, mozna uzywac tez innych i z nich drukowac do pliku.
Nawet na Linuxie tak krytykowanym za slaba funkcjonalnosc na polu grafiki jest mozliwosc druku z programu Kpdf (przegladarka pdf) jako ps. A na Windows to wybor tez jest...tych programow.

Wracajac do tego jak to dziala w X3 to widzialem taka dyskusje na pewnej grupie, analizowany byl jeden plik pdf i 2 osoby nie majac czcionek probowaly go importowac. Jedna z dobrym skutkiem a druga nie, ale co bylo powodem tego ze u jednej osoby to dzialalo a u drugiej nie to nie wiadomo...bo nie doszli do tego.
pozdr.

Odpowiedz do tematu