Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel i kilka pytań przy pracy z tym programem
Autor Wiadomość
lisciu
Bywalec

Wysłany: 10 Styczeń 2010, 22:40   Corel i kilka pytań przy pracy z tym programem

Otóż, moja praca głównie się opiera na rysowaniu wykresów, i spotkałem parę uciążliwych rzeczy. A chciałbym wiedzieć, czy są szybsze metody.

Często muszę korzystać z "papier kratkowany", ale następnym krokiem jest np, rysowanie podziałki dla wykresu (małe kreseczki jak np. przy liczniku samochodowym). Czy jest na to jakaś metoda?

Do tej pory używałem nic innego jak prowadnice w miejscach gdzie to ma być plus prowadnica w miejscu gdzie ma się kończyć długość typowej podziałki. i rysowałem "krzywą Beziera" i taka lekka monotonia, a czy da się to jakoś zautomatyzować? Np. odbijając o zadaną odległość?

Po za tym, czy w Corelu rysując da się podać długość na jaką ma być dany element? W Illustratorze jak nacisnąłem 1 i enter miałem długość np. 1 cm. Jak to jest w Corelu?

Intryguje mnie jeszcze jedna rzecz. Czy da się wyrównywać tekst do prowadnic? Wiem, że do prostej się da. Ale do prowadnic mi się nie udaję zaznaczyć i prowadnicy z wciśniętym shiftem i tekstu, żeby następnie tekst wyśrodkować na środek prowadnicy.

JarekDRAW 

Wysłany: 11 Styczeń 2010, 06:52   

lisciu napisał/a:
zy da się to jakoś zautomatyzować? Np. odbijając o zadaną odległość?

Da się, poniżej masz JPG w miejscu zaznaczonym na czerwono zaznaczasz w które miejsce dajesz skok obiektu, a w miejscu rozmiar wpisujesz wartości o ile ma skoczyć.
lisciu napisał/a:
Czy da się wyrównywać tekst do prowadnic?

Menu/przyciągaj do prowadnic.

położenie.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 337 raz(y) 83.63 KB

lisciu
Bywalec

Wysłany: 14 Styczeń 2010, 08:17   

tak do prowadnic jak mówisz, to ja wiem, ale chodzi mi np. o środkowanie poziome względem prowadnicy. Jak to zrobić?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 14 Styczeń 2010, 09:20   

Wlacz prowadnice dynamiczne skrot (Alt Shift D) i przyciagaj dany tekst do prowadnicy. Chwytajac za jego srodek. W momencie gdy srodek tekstu/obiektu znajdzie sie na na srodku prowadnicy powinienes dostac informacje 0 i kolor prowadnicy powinien sie zmienic.
Pracuj na zblizeniu lepiej to widac.
Nie wiem co konkretnie chcesz robic, co wyrownujesz z czym itd., ale byc moze nie bedzie potrzeby uzywania prowadnic w jakims duzym stopniu. Corel ma wiele narzedzi pomocnych w wyrownywaniu.
pozdr.

lisciu
Bywalec

Wysłany: 15 Styczeń 2010, 17:20   

wyrównuje tekst do podziałki. Tylko wiesz czasami nie da się złapać tak dobrze środka tekstu, przynajmniej czasami idzie mi się namęczyć i nie mam pewności czy to środek okna czy nie.

Mam pytanie też czy da się zwiększyć czcionkę lub kolor podpowiedzi z prowadnic?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Styczeń 2010, 09:14   

Nie wiem co z czym wyrownujesz bo nie widze tej grafiki, wykresu z podzialkami.
Czasem wystarczy wyrownac np: tylko jeden napis a kolejne juz wyrownac do niego.
W Corelu wyrownywanie dziala moim zdaniem lepiej niz w illustratorze (z tego co cos tam pamietam z przeszlosci)
Wystarczy uzywac skrotow. Jesli np: chcemy wyrownac takst do lini tej od podzialki to zaznaczamy tekst i linie i naciskamy klawisz E lub C zalezy co chcemy uzyskac.
Inne klawisze odpowiadaja rowniez za wyrownywanie np: do prawej, do lewej, do srodka strony.
Rowniez zamiast robic kazda linie tej podzialki osobno mozna zrobic np: za pomoca papieru kratkowanego dodatkowy rzad tych kwadratow i przyciac go, dzieki temu dostaniemy na styku z kratka linie od razu wyrownane z liniami od papieru kratkowanego.

To tak ogolnie mozna tyle napisac nie majac przed oczami konkretnego wykresu.

Prowadnice dynamiczne nie dzialaja tak znowu zle mozna wyczuc srodek, bo obok lini poziomej pokazuje przekatna w momencie gdy jestes na srodku.
pozdr.

lisciu
Bywalec

Wysłany: 17 Styczeń 2010, 12:19   

rozumiem, dziękuje za prowadzenie dyskusji. Temat, można już uznać za zamknięty założę nowy we wtorek z dwoma przykładami narysowanymi będzie łatwiej o tym podyskutować, z racji, że teraz z powodów zdrowotnych nie mam do tego głowy Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu