Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"Out of memory" przy próbie zapisu
Autor Wiadomość
SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 18 Styczeń 2010, 18:54   "Out of memory" przy próbie zapisu

Przy próbie zapisu wyskakuje mi info "Out of memory"!!!!! Tracę cały plik bo podczas zapisu czyści sie do zera i nie nadpisuje...czyli wychodzi pusty szablon Corela i (chyba) bezużyteczny plik tymczasowy. 9 stron i 6 h pracy poszło się j****!!!!!
Używam X4 mam core 2 Quad Q9300 2.50/2.33GHz, 3G RAM i 391G wolnego HDD.
Ludzie! O co tu k**** może chodzić!?!?!?!?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 18 Styczeń 2010, 19:15   

Czynnosci ratunkowe ktore moga cos tu zdzialac (nie musza)
1. Jesli plik jest otwarty, zapisz pod inna nazwa.
2. Kopiu po jednej stronie do nowych dokumentow i zapisz
3. publikuj do pdf
4. drukuj do pliku jako ps

Na przyszlosc zmien ilosc dostepnej pamieci dla programu corel w (opcjach)
Czesciej zapisuj, i ustaw sobie aby tworzona byla kopia zapasowa. To nie stracisz 6 h najwyzej 20-30 minut zalezy jak czesto zpisujesz.
pozdr.

SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 19 Styczeń 2010, 09:59   

Nic z tych rzeczy nie mogę zrobić...wszystko jest poszarzałe. Przy próbie zamknięcia programu wyskakuje mi informacja o niezakończonym procesie i żeby czekać...tyle że czekałem od wczoraj. Wkurzyłem się i wyłączyłem proces programu z menadżera.
Dzięki za info, że można zmienić pamięć dla Corela. Miałem dwadzieścia ileś % i wziąłem na 90% czyli 2.7G RAM mam nadzieje że to wystarczy :]

albertoz 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X5 SE PL
Wysłany: 25 Styczeń 2010, 16:37   

Kilkukrotnie zdarzyło mi się to w v11, we wcześniejszych wersjach nigdy.
Dokładnej przyczyny nie udało mi się jak dotąd ustalić, ale moim zdaniem jest to ściśle powiązane z wykorzystaniem pamięci przez Corela jak również inne aplikacje które w tym samym czasie są pootwierane.

W moim przypadku aby zapisać projekt nad którym walczę muszę pozamykać wszystkie inne programy które mam poodpalane w tym czasie (łącznie z aplikacjami takimi jak skype czy GG i inne działające w tle..)
Oraz pozamykanie innych projektów które są w tym czasie otwarte.

pomaga na 90% przed stratą naszej pracy.

Mozzie 
Praktyk

Wysłany: 25 Styczeń 2010, 16:47   

tez to zauwazylam w mojej *ulubionej* wersji Corela, czyli 11, obecnie mam 12 i nic sie takiego nie dzieje. poza powyzszymi radami tez nie moge nic specjalnego wymyslic. Z rad *na przyszlosc* moge jeszcze dorzucic ustawienie automatycznego zapisywania co ilestam minut, jesli nie masz wyrobionego odruchu ctrl+s ;)

SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 25 Styczeń 2010, 20:53   

Odkąd zwiększyłem wykorzystanie pamięci do 90% (od ~tygodnia 80%) nie mialem już takich sytuacji...ale to nie znaczy, że się nie powtórzą...w końcu tamten raz mialem po ok. 1.5 miesiąca od zaczęcia pracy.

Podepnę pod ten wątek jeszcze jedną sytuację, ponieważ najprawdopodobniej są one ze sobą powiązane. Mianowicie chodzi mi o zawieszanie się programu (podobnie jak wtedy) przy próbie powiększenia złożonego obiektu, np. cała strona z tekstem i obrazkami (graf wek. a nie np. .jpg). Podczas powiększania pokazuje się przerywana ramka bez obrysu obiektów. Po puszczeniu klikacza w myszce ramka i kursor rozciągania zostają...wszystko zostaje w miejscu...i oczywiście zawieszka. Musiałem rozciągać stronę na raty...upierdliwa sprawa.

Joter
Początkujący

Wysłany: 6 Kwiecień 2011, 16:32   

Odświeżę może, żeby nie zakładać nowego.
Mam podobny problem jak kolega. Również mam ver. X4, procesor i5 i 3 GB RAMU, miejsca na dysku duuuużo.

Corel chodzi wolno, z godziny pracy na godzinę coraz wolniej. Po całym dniu pracy okazało się, że nie da się zapisać bo brak pamięci. Z tym sobie jakoś poradziłem ale w czasie "debugowania" zauważyłem, że Corel startując używa około 100 MB pamięci. Każde kliknięcie w Corelu powoduje wzrost użycia. Przykładowo plik który ma w sobie 30 stron. Na starcie Corel używał 100 MB, przeleciałem wszystkie strony po kolei i użycie pamięci wzrosło do 140 MB, poklikałem jeszcze jakieś 5 minut i użycie doszło do 300 MB. Koleżanka pracowała cały dzień na tym pliku i użycie pamięci przez Corela doszło do 1 GB! czyli tyle ile pozwoliłem w opcjach i tu już przy próbie zapisu wyskakiwała informacja o braku pamięci. Mam wrażenie, że gdzieś tu tkwić może problem, że Corel nie zwalnia pamięci po załadowaniu strony. Może jakieś wskazówki? Jak to u was wygląda szanowni forumowicze. Czy waszym X4 też apetyty rosną w miarę jedzenia?

Odpowiedz do tematu