Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOC PRZY GRUPOWANIU KOLORÓW - DO FILMÓW DO SITODRUKU
Autor Wiadomość
Gilu
Początkujący

Wysłany: 27 Styczeń 2010, 15:04   POMOC PRZY GRUPOWANIU KOLORÓW - DO FILMÓW DO SITODRUKU

WItam. Jestem początkujący w corelu i mam pewien problem. Przeczytalem kilkanascie tematów na forum ale niestety nie znalazlem odpowiedzi na to co chce. Prosilbym, zeby ktos podal mi tutorial jak pogrupowac kolory tak zeby mozna bylo z kazdego zrobic film do sitodruku. Moze wytlumacze dokladniej.

Dajmy na to mamy obraz na którym jest 5 kolorów. Chodzi o to zeby kazdy z tych kolorow wyroznic chowajac przy tym pozostale, zmienic jego kolor na czarny i wydrukowac. Czyli np: mamy kolory: zolty, czarny, niebieski, zielony, bialy. Chce najpierw zeby zostaly elementy tylko zoltego koloru wiec pozostale musze ukryc - nastepnei kolor zoty chwilowo robie na czarno ( poniewaz filmy do sitodruku musza byc drukowane na czarno ), nastepnie wracamy do zoltego ukrywamy go i dajmy na to wyrozniamy elementy innego koloru np: zielonego, a pozostale ukrywamy i dalej tak jak z zoltym. I tak wszystkie kolory.

WYjasnilem to tak bardzo na chlopski rozum ale bardzo mi zalezy zeby ktos kto chce mi pomoc dobrze to zrozumial :oops: Ktos kto mial stycznosc z sitodrukiem napewno wie o co mi chodzi. Bardzo bym prosil o pomoc ;-)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 27 Styczeń 2010, 16:31   

zobacz tutaj:
http://www.digart.pl/foru..._sitodruku.html

D.K. 
Doradca

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 10:17   

Ja radzę sobie w taki oto sposób: jeśli mam gotowy, zaakceptowany projekt to rozkładam każdy kolor na osobnej warstwie i nadaję warstwie nazwę np. pantone 483 C, musisz przy tym uwzględnić elementy wycinające, zalewki, półtony itp. Mam nadzieję że o to chodziło?

Gilu
Początkujący

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 11:38   

No mniejwiecej o to tylko, że często zdarza się tak, że dostaje plik w formacie JPG... I nie moge sobie z tym poradzic, jak wtedy rozdzielic te kolory na warstwy i dalej,,, ? Pomoze ktos jeszcze? Poczytam to z digarta dzieki

D.K. 
Doradca

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 11:57   

Gilu napisał/a:
No mniejwiecej o to tylko, że często zdarza się tak, że dostaje plik w formacie JPG... I nie moge sobie z tym poradzic, jak wtedy rozdzielic te kolory na warstwy i dalej,,, ? Pomoze ktos jeszcze? Poczytam to z digarta dzieki

Obrysować krzywymi, to najlepsza metoda, może niektórzy napiszą żebyś trasował, ale tak naprawdę tylko i wyłącznie ręczne wyrysowanie kształtu odtworzy wiernie obraz z jpg.

Gilu
Początkujący

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 11:59   

Mozesz wytlumaczyc jak to zrobic? ( mowilem, ze jestem poczatkujacy :oops: )

D.K. 
Doradca

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 12:12   

http://corel.wodip.opole....ywe_beziera.htm

Proponuję zacząć od podstaw. Pracowałeś w jakimkolwiek innym programie graficznym?

Gilu
Początkujący

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 12:51   

Pracowałem duzo w Photoshopie ale w nim mozliwe bylo zrobienie filmów tylko na 1 lub 2 kolory. Ok poczytam o tym jak ktos jeszcze moze jakos pomoc to prosilbym. Dzieki

Gilu
Początkujący

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 13:49   

NIezabardzo rozumiem o co z tymi krzywymi chodzi i po co mi to.. Z tego linku z Digarta wyczytalem, ze trzeba zamienic mape bitowa na wektor przez trasowanie.. zrobilem to, pozniej otworzylem w corelu dalem podglad wyruku ale nie mam tam tych opcjii o ktorych dalej ktos tam pisal..

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 14:56   

Gilu napisał/a:
...ale w nim mozliwe bylo zrobienie filmów tylko na 1 lub 2 kolory.

A ps nie ma pantonow, czy mozliwosci tworzenia plikow wielokanalowych? Cos chyba, chyba.... :-)

Gilu napisał/a:
NIezabardzo rozumiem o co z tymi krzywymi chodzi i po co mi to.. Z tego linku z Digarta wyczytalem, ze trzeba zamienic mape bitowa na wektor przez trasowanie.. zrobilem to, pozniej otworzylem w corelu dalem podglad wyruku ale nie mam tam tych opcjii o ktorych dalej ktos tam pisal..

Krzywe sa po to zeby za ich pomoca zrobic to co zrobiles przez trasowanie tylko recznie.
Obrysowuje sie dany element - obszar koloru i dostajesz w grafice wektorowej jakis ksztalt ktory mozna dowolnie zmieniac: przenosic na inne warstwy, nadac mu kolor dodac trapping itd.

Jak to robic znajdziesz np. na filmach na youtube. Szukaj np: Tracing logo itp.

Nie wiem gdzie utknales z tym w opcjach druku ale Corel ma mozliwosc rozseparowania pliku do elementow ktore beda czarne. I np. jesli w dokumencie masz 3 elementy kazdy w innym kolorze - z pantona lub cos z pelnego C, M, Y , K to Corel przedstawi Ci kazdy z nich w czerni. Trzeba tylko wybrac separacje z opcji druku.

Gilu
Początkujący

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 19:46   

No z tym PS masz racje jak tworze w PS obraz to moge sobie kolory dzielic ale jak juz mam w jpg i 5/6 kolorow toraczej nie ma szans tego pooodzielac recznie..

Mam corela 12. Robie tak: Importuje do corela obraz w jpg, wchodze w trasuj mape bitowa/ pozneij z górnego menu daje trasowanie/ daje KONTUR, pobraz po prawej stronie zapisuje jako CMX, wchodze znow do C.Draw otwieram ten plik, daje podglad wydruku.... i tu nie wiem co dalej... nie mam tej opcjii o ktorej byla mowa wczesniej..
Moze cos zle robie jeszcze wczesniej.. ?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 21:36   

Gilu napisał/a:
No z tym PS masz racje jak tworze w PS obraz to moge sobie kolory dzielic ale jak juz mam w jpg i 5/6 kolorow toraczej nie ma szans tego pooodzielac recznie..

Czemu nie, mozna zrobic selekcje koloru i jest dostep do danego obszaru. Sa tez sciezki ktorymi tez mozna obrysowac dany obszar podobnie jak krzywymi w Draw.

Gilu napisał/a:
Mam corela 12. Robie tak: Importuje do corela obraz w jpg, wchodze w trasuj mape bitowa/ pozneij z górnego menu daje trasowanie/ daje KONTUR, pobraz po prawej stronie zapisuje jako CMX, wchodze znow do C.Draw otwieram ten plik, daje podglad wydruku.... i tu nie wiem co dalej... nie mam tej opcjii o ktorej byla mowa wczesniej..
Moze cos zle robie jeszcze wczesniej.. ?

Daj drukuj i nastepnie w tym oknie co sie pojawi wybierz zakladke wyciagi barwne i drukuj wyciagi barwne.

Aby kolor byl czarny a nie w szarosci musi byc w Corelu ustawiony jako 100% C lub M, Y badz K. Mona tez ustwic kolory jako pantony. I np. Panton 300 C, bedzie na podgladzie jako czarny.

Gilu
Początkujący

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 22:15   

No niby tak ale wolalbym sie tego nauczyc w corelu ;-)

Moglbys mi wstawic jakis tutorial krok po kroku jak to zrobic? Wstawiam tu screena do jakiego momentu dochodze ( na przyklad wzialem sobie flage wloch taki prosty projekt narazie )
http://i46.tinypic.com/aemhck.jpg

Jestem na tym etapie i doszedl dotad tak jak pisalem w poscie wyzej.

Nie wiem czy po tym co mi napisales uzyskam tez dokladnie ten efekt ktory chce. Chodzi mi o to ze chce zrobic tak zebym mogl rozdzielic kolory na obrazku i kazdy z nich zapisac sobie osobno z tym, ze wielkosci musza sie zgadzac... tak zeby pozneij po nalozeniu filmu na film wszystko sie zgadzalo ;-)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 09:04   

Nie wiem gdzie jestes z tym, bo z tego screena otwiera sie 1/4...
Ale na poczatek by zrozumiec jak to dziala to zostaw to trasowanie itd i w nowym dokumencie utworz 3 prostokaty, jednemu daj wypelnienie zolte tylko 100% Yellow drugiemu tylko 100% Purpurowego/magenty i 3 np. Pantone 300 C.
Teraz nacisnij ctrl P i w tym okienku ktore sie pojawi tak jak wyzej pisalem wybierz zakladke wyciagi barwne i drukuj wyciagi barwne.
Drukuj wyciagi barwne w kolorze nie zaznaczone.
Zobaczysz ze dostaniesz to o co chodzi. To jest jeden ze sposobow opisywanych tam na tym forum z digitart.
Mozna tez porozdzielac projekt na strony badz warstwy lub nie rozdzielac tylko zrobic w kolorze i niech naswietlarnia to rozbija z dodaniem zalewek, ustawieniem liniatury itd.
Tylko trzeba poprzypisywac wlasciwe kolory w samym corelu zeby sie nie zdziwic ze potem dostaniemy np. 9 kolorow zamiast 3.

Po trasowaniu dostajesz kolory w rgb wiec trzeba je tez zmienic na takie ktore sie rozbarwia na 100% ale o tym bylo juz wyzej.
pozdr.

Gilu
Początkujący

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 12:15   

ok to narazie dzieki wielkie pokombinuje w razie czego bede jeszcze pisal

Andziek 
Bywalec

Wysłany: 5 Luty 2010, 10:00   

Klientowi powiedz ze materialy chcesz w krzywych. Wtedy nie ma problemu. Jesli mam projekt ktory jest jakims zdjeciem na kubek na przyklad, to poprostu drukuje wyciagi barwne. Przy projekcie w krzywych kazdy kolor zapisuje na osobnej warstwie. Nad kazdym z osobna pracuje, tj. robie nadlewki i zamieniam na kolor czarny. Potem ukladam wszystko na formacie kliszy podanym z naswietlarni, zamieniam na pdfa i tyle. Widzialam tez ze niektorzy zapisuja kazdy kolor z osobna na osobnej stronie w pliku. Ja tam wole warstwy ;-)

Gilu
Początkujący

Wysłany: 10 Luty 2010, 20:13   

Wszysto juz rozumiem i wszytsko wychodzi jak mam plik w cdr juz w wektorach... Ale niestety czasem zdarzaja sie klienci ktorzy o tym nie maja pojecia i daja plik zwyklego obrazu jpg, bmp itp. Gdy chce ten obraz trasowac w CT to mi go czesto znieksztalca... Czy wtedy pozostaje mi tylko obrazys wszystkich kolorow krzywimi?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Luty 2010, 20:52   

Zacytuje jak juz bylo to wyzej napisane...
D.K napisał/a:

Obrysować krzywymi, to najlepsza metoda, może niektórzy napiszą żebyś trasował, ale tak naprawdę tylko i wyłącznie ręczne wyrysowanie kształtu odtworzy wiernie obraz z jpg.

Moze nie zawsze bo sa tez takie zlozone grafiki ze robienie tego recznie to pewnie z tydzien pracy i watpie zeby ktos sie na to porywal, ale generalnie jest jak wyzej w cytacie.
pozdr.

ps.
Byc moze tez mozna by troche sobie ulatwic i zrobic to w programie do rastrow wyodrebnic za pomoca selekcji wg. koloru dane obszary i kazdy z nich poprzerzucac na osobne warstwy po czym taka warstwe wypelnic na czarno, zachowujac przezroczystosc. Tak zrobic ze wszystkimi kolorami, potem przez poszerzanie selekcji dorobic zalewki, ale gdyby byla potrzeba skalowania tego potem to i tak to sie nie sprawdzi tak jak przy slabej jakosci map bitowych. Gdyby natomiast uzyc np. zamiane selekcji na sciezke to nie bedzie zbyt dokladne, chyba zeby to potem recznie podociagac. Czyli znowu reczne dlubanie.

Gilu
Początkujący

Wysłany: 10 Luty 2010, 21:41   

hmm no wlasnie rzeczywiscie reczna zabawa z krzywymi czasem moze zajac tydzien.. no nic narazie dzieki cos jeszcze pokombinuje :-)

Odpowiedz do tematu