Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Automatyczne wklejanie tekstu z pliku TXT
Autor Wiadomość
arkadiuszjaniak 
Początkujący

Wysłany: 1 Luty 2010, 20:23   Automatyczne wklejanie tekstu z pliku TXT

Witam serdecznie!

Mam taki problem. Potrzebuję ponumerować 1000 tabliczek od 1-1000, a do tego co 100 numerów zmienia się data produkcji. Problem jest taki, że nie mam ani siły ani ochoty wpisywać tego ręcznie. Chciałbym aby corel zaimportował mi 1000 kolejnych numerów, ale jest jeden problem! Mianowicie, muszą mi się one pojawić na osobnej stronie tego samego dokumentu. Niestety techniką jaką drukujemy na aluminium jest dosć innowacyjna i niestety specjalna drukarka ma swoje minusy, takie że każdą tabliczkę muszę układać ręcznie na "matrycy do drukowania" czy istnieje sposób abym mógł automatycznie ponumerować pola - na przykład tworząc jakąś regułę czy coś?

Byłbym bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź, ponieważ męczę się z tym od popołudnia i jakoś nic nie mogę wymyślić. Z góry dziękuję!

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Luty 2010, 21:30   

Numeracje mozna zrobic na 3 sposoby:
- uzycie makra do numerowania stron ktore to ponumeruje.
- uzycie wydruku seryjnego tam tez jest opcja numerowania (juz kiedys to opisywalem na forum)
- import z pliku zew. w ktorym bedzie to numerowanie tez z zastosowaniem print merge (ale jesli nie ma takiego pliku to to raczej odpada)

Daty mozna zrobic na osobnych warstwach typu master layer/warstwa glowna.
pozdr.

arkadiuszjaniak 
Początkujący

Wysłany: 1 Luty 2010, 21:35   

wawel napisał/a:
- uzycie wydruku seryjnego (juz kiedys to opisywalem na forum)

Niestety to się nie sprawdza, ponieważ każdą tabliczkę muszę ułożyć ręcznie na stronie i gdy kliknę wydruk seryjny to on mi nie numeruje tabliczek po kolei tylko całe strony z"1" następna z "2", potem "3" itd.
Chodzi mi raczej o jakiś bajer który każdy dodany obiekt tekstowy z danym filtrem potraktuje mi jako kolejny numer (nawet wklepany 50 razy na tę samą stronę wyświetli mi numery od 1-50). Jest na to jakiś sposób? Jak nie wiecie o co mi chodzi to podeślę screeny.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Luty 2010, 21:38   

screeny wskazane bo nie wiem dokladnie w czym rzecz

arkadiuszjaniak 
Początkujący

Wysłany: 1 Luty 2010, 21:55   

Chodzi o to, że ręcznie muszę układać obiekty do druku na "papierze". Gdy klikam drukuj korespondencję seryjną to zmienia mi całą stronę na tę samą liczbę i dodaje kolejną z drugą liczbą. Ja wiem, że tak będzie robił, ale chodzi o to, że przy tej metodzie druku nie mogę mu automatycznie kazać rozmieścić powtarzające się elementy...

Jakieś pomysły?

Edit: Zapomniałem o linku: http://eupload.pl/files/1LZT18CG/Rysunek1.pdf

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Luty 2010, 22:04   

Dopiero po tych pdefach ze screenami jest to jasniejsze.
Masz juz w corelu ulozony caly arkusz, na ktorym masz te kolejne tabliczki i gdy nalozysz te numeracje automatyczna to rzeczywiscie numerowane sa cale arkusze.
Trzeba to zrobic inaczej.
Majac jeden wzor tej tabliczki (nie zmienny) ulozyc go na jednej stronie tylko jeden na stronie i dopiero uzyc tej opcji numerowania a rozklad na arkuszu zalatwic juz modulem do impozycji wbudowanym w Corela w opcjach wydruku.
Jesli bylaby potrzeba jakiejs zmiany czy odsuniecia od brzegow w sposob nie typowy to mozna zrobic druk do pliku jako pdf i otworzyc wszystkie strony razem - cale arkusze i potem juz uzywajac opcji np. master layer ustawic to tak jak chcemy czyli wlasne linie do ciecia itp.
pozdr.

Do numerowania w obrebie strony byl tez skrypt autorstwa A. Zaka ale dzialalo to na corel 9 i nie wiem czy na 11 bedzie dzialac.

arkadiuszjaniak 
Początkujący

Wysłany: 1 Luty 2010, 22:33   

Właśnie na ten sam pomysł wpadłem :-)
Tylko problem znowu wynikł jeden. Mam 3 strony w Corelu. Na jednej mam tabliczki od 1-50 z datą 2009, na drugiej stronie od numeru 51-150 z datą 2010 a na tzreciej od 151-250 z datą 2011 itd. Problem jest taki, że pierwsza strona ma mniej liczb niż pozostałe i jak dojdzie do końca to powiela je dpoczątku, czyli łącznie zamiast 50 tabliczek dostaję 100 (2x50 tych samych :P). Wiesz może jak w opcjach tej korespondencji seryjnej to ominąć?

Dzięki wielkie za pomoc!

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Luty 2010, 22:47   

Jesli chcesz aby arkusz byl w polowie pusty to druk tego arkusza do pliku jako pdf mozna na jakas drukarke typu pdffill i otwarcie w Draw i zaznaczenie przez przeciagniecie tych zbednych i delete. Z podgladu wydruku tez mozna bodaj ustawic to tam ilosc rzedow mozna wpisac.
Lub mozna tez kasowac w programie do edycji pdf jesli takim dysponujesz.
Troche naokolo ale o tej godzinie to nic innego...nie wymysle :-)

arkadiuszjaniak 
Początkujący

Wysłany: 1 Luty 2010, 23:10   

Dzięki wielkie!
Po prostu zrobiłem sobie dwa PDFy i kwestia przeniesienia 2 tabliczek na inny arkusz. W każdym razie dzięki za pomoc! Bez Ciebie nie udałoby mnie się zmotywować aby pokombinować.

Odpowiedz do tematu