Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
PROBLEMY Z WYSWIETLANIEM OBRAZU PRZY UŻYWANIU MASKI
Autor Wiadomość
regio
Początkujący

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 11:58   PROBLEMY Z WYSWIETLANIEM OBRAZU PRZY UŻYWANIU MASKI

Proszę o wytłumaczenie takiego zjawiska:
Przy uzywaniu maski, najczęściej narzędzia różdżka w PHOTO PAINT w momencie gdy wyświetlają się ruchome kontury zaznaczenia zaczyna migać cały obraz. Po ekranie przesuwają się czarne paski z rożnym natężeniem, obraz skacze. Taki objaw jest tylko w momencie gdy kontur maski jest w postaci ruchomej linii. Jezeli zaznaczę mały fragment nic się nie dzieje, ale jeżeli zaznacze więcej cały obraz skacze. Podobne objawy są w Corel Draw w edycji tekstu, gdy edytuję większy tekst obraz zaczyna skakać. Czy jest to problem z programem, czy ze sprzętem? Czy da się to usunąć?

Parametry sprzętu:
Intel core 2 duo 3,00 GHz, RAM 4 GB, karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 280 Windows Vista Business 64 bit, monitor samsung T220HD połączony przez DVI
Program: COREL DRAW X4 GRAPHICS SUITE

lechnik
Doradca

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 14:29   

mi to osobisci wyglada na

1. problem ze sterownikami kart graficznej - proponuje zassanie nawych sterowników i problem powinien zniknać

2. mozliwe równiez ze jest za niska czestotliwość odświezania ekranu moitora - proponuje zerknac w ustawienia i ewentualnie zmienic na max zalecana dla tego typu monitora

regio
Początkujący

Wysłany: 3 Luty 2010, 18:58   

Niestety, to już przerabiałem. Mam najświeższe sterowniki zarówno do karty jak i do monitora. Nie ma żadnych konfliktów z oprogramowaniem i poszczególnymi sterownikami. Jeżeli mowa o częstotlliwości odświeżania, fabrycznie max 60 Hz i więcej się nie da.
Dodatkowy objaw złego wyświetlania w Coreldraw: przy rysowaniu linii obraz z monitora do połowy ekranu robi się czarny. Obraz zanika w zalezności od tego jak przesuwam kursor. Jak odstawie narzędzie zakłócenia znikają. Jeżeli ktoś jest zainteresowany tym problemem mogę wysłać pliki video na maila. Proszę o pomoc, z takimi zakłóceniami nie da się pracować.

PS.
Dodam jeszcze, że ostatnio odebrałem komputer z serwisu. Testowali, sprawdzali przez tydzień nic nie wykryli.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 3 Luty 2010, 19:54   

Nie mam tego monitora ale w informacjach na jego temat wdzialem ze odswiezanie mozna ustawic na 75 Hz.

Jesli to problem z Corelem to mozna szukac pomocy tutaj.
tel do pomocy tech. 48 71 347 7279

lub pisac tu
http://corel.custhelp.com...?p_sid=Dh9T4ETj

Ale najpierw sprawdzilbym inne oprogramowanie gaficzne (rownie wymagajace), jak sobie poradzi i ewent. spr. inny monitor jesli jest taka mozliwosc.
Ten monitor to reklamuja jako monitor do ogladania tv, wiec nie wiem jak on sie bedzie sprawowal na innym polu.
pozdr.

regio
Początkujący

Wysłany: 3 Luty 2010, 20:20   

Ok, dzięki. Sprawdzę jeszcze inne programy. Mam nadzieję, że to nie monitor.

D.K. 
Doradca

Wysłany: 4 Luty 2010, 23:16   

Co prawda opieram się jak mogę i na szczęście udaje się zastąpić tak zacne narzędzie jak corel-paitn photoshopem, ale mogę doradzić. Przydziel corelowi więcej ramu, domyślnie paint ma 60%, daj więcej. Nie znam parametrów twojej maszyny, jaką ilością ramu dysponujesz, jaką masz kartę, na początek spróbuj tego: Narzędzia/opcje/pamięć.

regio
Początkujący

Wysłany: 11 Luty 2010, 09:41   

Dzięki za odpowiedź. Jednak w dalszym ciągu bez zmian, ilość przydzielonej pamięci w żaden sposób nie wpływa na błędy wyświetlania.
PS. Parametry maszyny wyszczególniłem na początku tego tematu

regio
Początkujący

Wysłany: 16 Kwiecień 2010, 07:32   

Dla wszystkich, którzy mają podobny problem który opisałem.
Problem leży w sterownikach karty. Po wyłączeniu sterowników, problem ustał. Jak jednak zainstalować sterowniki i pracować bez problemów w corelu? Niechcący natknąłem się na dodatkowe oprogramowanie do wspomagania grafiki NVIDIA GeForce GTX 280 i podobnych modeli o nazwie CUDA, (o którym miałem prawo nie wiedzieć). Po zainstalowaniu tego cuda wszystko działa jak należy, żadnych problemów z wyświetlaniem grafiki. Program można pobrać bezpośrednio ze strony nvidia, aktualna wersja na dzień dzisiejszy: http://developer.nvidia.c..._downloads.html
Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty.

Odpowiedz do tematu