Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nietypowe pytanie dla znawców CD
Autor Wiadomość
drogmol
Początkujący

Wysłany: 15 Luty 2010, 09:17   Nietypowe pytanie dla znawców CD

Witam,

Mam dla wszystkich wtajemniczonych pytanie.
Czy istnieje takie coś jak nakładki na corel draw, które tworzą wg wpisanych wytycznych rysunek?
Chodzi mi tutaj o np. takie coś jak znak drogowy. Są one projektowane wg ścisłych zaleceń ministerstwa. Chciałbym "program" (albo jak to nazwać?) w którym wpiszę sobie np. nazwy miejscowości, zaznaczę jaką czcionkę potrzebuje a program "narysuje" mi znak w/g zaleceń ministerstwa.

Czy jest w ogóle takie coś jak pisanie "programów" pod corel'a ? jeśli tak to jak to miało by się nazywać? Jeśli tak to czy znacie jakieś firmy które posiadają możliwość wykonania takiego "programu".

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Luty 2010, 09:42   

Nakladki to moze nie, ale moze makrem mozna by to zrobic.
Widzialem taki skrypt ktory rysowal krzywa w oparciu o dane wprowadzone do okna dialogowego.
Ale czy to sie sprawdzi w tym wypadku to nie wiem, musialbys cos takiego przetestowac i zapytac kogos kto to robi zawodowo (makra, skrypty) np: tu na tej stronie:
http://www.krasbit.com/pl/home

drogmol
Początkujący

Wysłany: 15 Luty 2010, 11:25   

wszedłem na stronę napisałem maila do twórcy, ciekawe co odpisze.
Nie zna może ktoś jeszcze jakiś firm które piszą skrypty?
Albo jakiś stron gdzie można się nauczyć jak taki skrypt napisać?

Chyba że ktoś może wie jak zapytać wujka G o firma która by takie skrypty pisała. Wpisuje i wpisuje ale nic nie potrafie znaleźć

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Luty 2010, 12:49   

Pare watkow nizej jest mowa o ksiazce Automatyzacja, CorelDRAW Skrypty autorstwa A. Zaka, tam jest troche informacji na ten temat, choc do wersji 9, ale mozna poszukac kontaktu z autorem jesli Ci zalezy. Wiem ze mial kiedys swoja strone w internecie.

http://www.corel-skrypty.webpark.pl/ to ta strona.

Wrzucam tez link do forum (anglojezyczne) o skryptach do corela i tam mozna zapytac jest tam tez pare osob ktore tez sa autorami kilku popularnych skryptow, makr.

http://forum.oberonplace.com/

Na tej stronie tez jest troche makr, czesc darmowych czesc do kupienia, mozna tam poszukac, lub zobaczyc na forum czy ktos nie pomoze.

http://www.macromonster.com/

pozdr.

drogmol
Początkujący

Wysłany: 17 Luty 2010, 10:55   

A znacie może jakieś firmy które by mogły wykonać taki skrypt?
Albo jakieś słowo jak taką firmę można by znaleźć ?

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 20 Luty 2010, 19:59   

Do prac przy projektach organizacji ruchu korzystam z Corela Designera. Dysponuję makrami, które automatyzują pracę. Jeżeli masz ciekawe pomysły dotyczące tego typu makr to chętnie porozmawiam.

Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 21 Luty 2010, 01:10   

Ja również korzystam z Corela do wykonywania projektów organizacji ruchu lecz używam X4 oznakowanie pionowe tworzę na podstawie wcześniej utworzonych znaków wklejając znaki z teczki. Gorzej jest z oznakowaniem poziomym X4 jest bardzo ubogi jeśli chodzi o linie które można wykorzystać. Corela Designera ma tu lepiej rozbudowane narzędzie. Jeśli istnieją jakieś makra upraszczające pracę to chętnie bym się z nimi zapoznał. Moi znajomi uważają że w Corelu projektowanie to ciężka i żmudna praca lecz w obecnej chwili chyba szybciej wykonuje projekty o. r. w Corelu niż korzystając z Autocada. Projektuje również zjazdy i np. parkingi tu z kolei brakuje dobrego narzędzia do wymiarowania. Do Wojtka jak działają te makra i czy można je stosować w X4 czy są gdzieś osiągalne.
P.S.
Wiosna to ciężki i pracowity czas.
pozdrawiam

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 21 Luty 2010, 10:46   

Designer faktycznie dysponuje rozbudowanym zakresem linii wystarczającym do tego rodzaju projektów. Jak sama nazwa wskazuje jest przeznaczony do dokumentacji technicznej. Wszystkie projekty placów, zjazdów, czy przekroje poprzeczne wykonuje się tak jak w AutoCadzie. Ma możliwość liczenia powierzchni, objętości, czy tworzenia linii o danej długości i kącie. Napisane przez nas makra dotyczą: wstawiania określonego znaku w danym miejscu (tarczy i symbolu znaku), podania nazwy i pikietaża znaku, zamiany linii zwykłej na daną np. P-3a, podania opisu linii i jej długości czy powierzchni, podliczenia ilości znaków istniejących, projektowanych czy do usunięcia oraz poziomych.

drogmol
Początkujący

Wysłany: 24 Luty 2010, 12:20   

Ja nie zajmuję się projektowaniem org ruchu tylko już tablic do wykonania na daną org ruchu. Głównie chodzi mi tutaj o zautomatyzowanie procesu projektowania tablic typu "E" (zielonych) w/g instrukcji z rozporządzenia ministra infrastruktury.

Jeśli chodzi o jakieś ciekawe pomysły to niestety nie mam żadnego ponieważ nie posiadam (jeszcze :)) wiedzy jak dokładnie działają takie makra.
Posiadam póki co program do projektowania tychże tablic pod Autocad'a ale wolałbym coś pod corel'a

Czy moglibyście podzielić się tymi makrami do projektowania org ruchu?
Albo napisać gdzie mógłbym je zdobyć?

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 25 Luty 2010, 11:50   

Makra są do kupienia w zaprzyjaźnionej firmie informatycznej PRO-LOG w Nysie. W załączniku przykład zastosowania makr.

przykład.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 281 raz(y) 174.32 KB

przykład.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 269 raz(y) 174.32 KB

Odpowiedz do tematu