|
sitorduk / drukarka / raster |
| Autor |
Wiadomość |
Chronic
Początkujący

|
Wysłany: 17 Luty 2010, 22:21 sitorduk / drukarka / raster
|
|
|
Witam serdecznie,
od niedawna zajmuje sie sitodrukiem. jakis czas temu bylem w delegacji za granica tamtejszy grafik uczyl mnie a obecnie odszedl z pracy i nie mam mozliwosci skontaktowania sie z nim.
teraz do rzeczy...
jezeli chodzi o raster (mam na mysli to ze np. czern jest pelnym kolorem a to co ma byc jasniejsze jest "wykropkowane" coraz bardziej i bardziej), Tamten grafik, poza przygotowywaniem klisz do sitodruku CMYK(tez raster), ktore robil w photopaint, robil tez zwykly raster, ale NIE ROBIL GO ZADNYM PROGRAMEM. a mianowicie posiadal cos na podobe "sterownika" do drukarki, dzieki ktoremu ustawial tylko druk jako 300 Dpi i drukowal (jego druga drukarka nawet takowego sterownika nie potrzebowala, zmienial tylko w preferencjach). a raster wygladal wspaniale o wiele lepszy niz taki robiony programem.
i teraz pytania. czy to jest sterownik? gdzie moge czegos takiego szukac dla jakiejkolwiek drukarki, pod jaka nazwa? Spotkal sie ktos z takim sposobem na drukowanie rastra. (mowil ze to moze byc kazda drukarka ktora drukuje w min. 600dpi.) |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18 Luty 2010, 19:59
|
|
|
Witam Chronic, z zawodu jestem drukarzem na grafice znam się z zamiłowania ładnych parę lat , ale pierwsze słyszę o takich manewrach o jakich piszesz aż mnie ciekawość zżera jak lub czym on to robił . Może jest jakieś proste rozwiązanie.Najbardziej nie rozumiem tego tzn czy Pan grafik przygotował najpierw plik w PP a potem przepuszczał przez tajemniczy sterownik ?Rastra pod sito nie robi sie programem tylko na kliszy naświetlarką to znaczy program musi obrobić plik
Gubię się
pozdrawiam |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 18 Luty 2010, 20:35
|
|
|
Tymniemniej mozna to rastrowanie w programie zrobic, np. w photopaint filtrem czy w ps podobnie, ale tak juz na powaznie to np: w programie Kombi ktory ma wbudowane rastrowanie wlasne i tam mozna wybierac typ rastra np: liniowy, punktowy, kwadratowy, stochastyczny dla konkretnych kolorow rozbarwianych. Mozna takze kat, zmieniac lpi (liniature), i to moze byc rozwiazanie rowniez dla drukarki jesli miala by sterownik na ktorym mozna by tez tak jak w Kombi zmienic liniature na np: jaks niska to byc moze tez takie rastrowanie by z drukarki wyszlo.
pozdr. |
|
|
|
 |
lechnik
Doradca

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Gru 2009 Posty: 143 Skąd: gliwice
|
Wysłany: 18 Luty 2010, 22:05
|
|
|
hmm - a mi to przypomina zamieszchłe czasy gdy naswietlarka było na 2 koncu polski albo i dalej - czyli druku na kalce u stawieniach drukarki ustawiało sie 600 - 300 - lub mniej dpi i ładn rasterek wychodził - a potem biedny siciarz/drukarz mieszał ładnie farbke (klnac na komputerowca - czemu nie apla) i drukował
najlepiej daj przykład (pliczek) z którego uf grafik robił te czary mary - bedzie łatwiej pomoc |
|
|
|
 |
Chronic
Początkujący

|
Wysłany: 18 Luty 2010, 22:59
|
|
|
lechnik byc moze myslimy o tym samym tylko ze nie bylo problemu z naswietlaniem itd. lacznie z drukiem (drukujemy na balonach)
i poszukujac odpowiedzi w necie jak zrobic ladny raster nie natknalem sie na takie rozwiazanie. koles poprostuwrzucal zdjecie. albo takis obrazek w skali szarosci klikal drukuj w okienku gdzie wybiera sie drukarki wybral cos i poprostu wydrukowal. tlumaczyl ze to sterownik i ze takie cos potrafi kazda drukarka byleby miala pow 600dpi. i ten sterownik zmniejsza druk do 300 dpi w wychodzi idealny rownomierny raster. pokazywal tez to na swojej drugiej drukarce laserowej. wiem ze to byla HP ale numeru ani nie zapamietalem ani nie spisalem, ale ona nie potrzebowale tego "sterownika". wchodzil w ustawienia drukarki zmienial z 600 dpi na 300dpi i znow poprostu drukowal klisze.
bo jezeli chodzi o druk w cmyk to rozdziela kanaly w photopaint potem konwertuje do black/white 1 bit kazdy kanal (ustawia kont i rodzaj rastra) i drukuje. ale mi po glowie sie krzata ten zwykly jednokolorowy raster.
zdjec nie posiadam. wydrukowal mi jaka jest roznica miedzy tym robionych w photopaicie a takim robionym tym sterownikiem. tylko problem w tym ze nie mam skanera. sproboje cos wykombinowac. ktos mi to zeskanuje a potem wrzuce |
|
|
|
 |
Chronic
Początkujący

|
|
|
|
 |
|