|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Dlaczego taka kiepska kompresja jpg? |
| Autor |
Wiadomość |
ezbig
Początkujący

|
Wysłany: 14 Luty 2010, 14:32 Dlaczego taka kiepska kompresja jpg?
|
|
|
| Dawno nie używałem photopainta do tworzenia grafiki internetowej - dziś jestem zmuszony, bo nowy photoshop nie chce mi się zainstalować, a starego już odinstalowałem. Myślę sobie, mam photopainta i nim zrobię poprawki. Trochę się zdziwiłem bo obrazki jpg, które w photoshop-ie przy jakości (90%) miały po 1-20 kB mają teraz po 170-185 kB. Nawet przy kompresji 100% zysku jest kilka kilobajtów, ale plik ma nie mniej niż 170 kB. Co jest? Jakiś błąd corela? Nie aktualizowałem pakietu od instalacji. |
|
|
|
 |
lechnik
Doradca

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Gru 2009 Posty: 143 Skąd: gliwice
|
Wysłany: 15 Luty 2010, 08:22
|
|
|
| Jak wiadomo kompresja w jpg zalezy od tego co w danym obrazie jest im wiecej kolorów i szczegółuw tym kompresja mniejsza - wstaw plik to sie zobaczy w czym jest oproblem |
|
|
|
 |
ezbig
Początkujący

|
Wysłany: 19 Luty 2010, 12:07
|
|
|
Problem jest po stronie photopaint-a. Grafika o której pisałem to są elementy szablonu strony - małe obrazki - w większości gradienty. Czyli np. pasek 1x300 px, który w jpg bez kompresji nie powinien zająć więcej niż 2 kb. Po wyjściu z photoshop-a ma 700 bajtów, a z photopaint-a 145 kB. Podobnie jest z resztą elementów - kompresja jest na 10% (w/g photopaint-a), obrazki zajmują od 145 do 170 kB, a powinny od 0,7 - 13 kB.
W zasadzie to poradziłem sobie (zrobiłem to w photoshop-ie), ale zastanawia mnie co się dzieje z moim photopaint-em. Dodam, że przy eksporcie projektów do jpg z coreldraw jest ok.
Mam pakiet X4. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|