|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Problem z otwieraniem pliku corel |
| Autor |
Wiadomość |
jjezier
Początkujący

|
Wysłany: 23 Luty 2010, 10:04 Problem z otwieraniem pliku corel
|
|
|
Witam
Mam Corela X3 Graphics Suite Special Edition PL i Tworze album ze zdjęciami dla uczelni państwowej i mam problem. Album ma 140 stron na każdej stronie są bitmapy itd. Całość waży ok 1,5 gb
Po dostosowywaniu bitmap do wymogów drukarni (CMYK i 300 dpi) plik który ma już 500 mb objętości spokojnie się zapisuje ale już niestety nie otwiera:((( Pasek procesu zatrzymuje się na jakichś 60% i tak za każdym razem
Paranoja otwiera plik 1,5 gb w RGB a plik 500 mb w Cmyku nie:((( Szlak mnie trafia!!!
W innych postach czytałem że pomaga wyłączenie kompresji przy zapisywaniu.
Ktoś już jakoś zdiagnozował ten problem
Będe wdzięczny za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Jacek |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 23 Luty 2010, 10:18
|
|
|
Problemu nie diagnozowalem, (nigdy nie porywalem sie na robienie czegos takiego w Corelu w jednym dokumencie) ale mam jedna uwage techniczna i mysle ze pomocna ...gdyby uzyc funkcji importowania zew. (dolacz mape bitowa zewnetrznie) to plik bylby maly, bo zawieralby tylko podglady zdjec, i odnosniki do zdjec w pelnej rozdzielczosci. Co nie obciazloby tak dokumentu, jego otwieranie, zapisywanie tez trwaloby krotko.
Przy pracy na takich wielostronicowych dokumentach to jest standard (taki sposob pracy), rowniez robienie czegos takiego 140 str. plus zdjecia w CorelDRAW to nie jest najlepszy pomysl, jesli juz w Corelu to do tego jest Corel Ventura. Nie wspominajac juz o wyspecjalizowanych progr. innych firm Adobe, Quark, Kombi.
Alternatywne rozwiazanie to rozbicie tego projektu na kilka rozdzialow, tak aby to nie bylo w jednym strumieniu, uzywanie map bitowych zew. i dopiero na koncu przy przygotowaniu do druku polaczenie tego w pliku pdf, mozna tez w Draw ustawic aby z kilku plikow utworzyl jeden wielostronicowy pdf. Mozna tez polaczyc zew. oprogramowaniem. |
|
|
|
 |
jjezier
Początkujący

|
Wysłany: 23 Luty 2010, 11:29
|
|
|
Corel Ventura wygląda fajnie tylko odpada, bo nie można jej nigdnie kupić a szkoda bo ciekawy program z opisu.
Corel draw był jedynym programem który mógł sprostać oczekiwaniom. To nie jest zwykła książeczka, tylko ładna publikacja z różnymi ozdobnikami i efektami, ktore mógł zrobić tylko corel. Mogłem wyeksportować elementy i zapisać w wordzie ale to odpoada, gdyż word też się chrzanił.
Importowanie zewnętrzne ciekawy pomysł muszę przetestować. Podzieliłem plik na rozdziały i wyłączyłem kompresje. Na razie działa, ale nie wiem kiedy się może to zepsuć.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to będe wdzięczny |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 23 Luty 2010, 11:42
|
|
|
No nie wiem, w sklepach internetowych widzialem w ofercie Venture.
Wracajac jeszcze do laczy i importu zew. mozna odwiedzic tez te strone i siagnac to darmowe macro do zarzadzania linkami - poszerza to mozliwosci.
Krasbit Layouter i to jest wlasnie do X3
http://www.krasbit.com/pl/produkty/layouter/help.
Mysle ze nie tylko Corel podola takim wymaganiom (ozdobniki, itp) ale kazdy z w/w programow. Nawet jesli czegos nie ma w takim progr. to robi sie to w czyms innym, a w calosc sklada w tych progr.
A CorelDRAW wlasnie moze sprawic pewne problemy przy druku takich ozdobnikow wlasnej produkcji, jesli sie tego nie przygotuje umiejetnie.
A pomysl zeby robic to w Wordzie z ozdobnikami to juz zupelnie nietrafiony.
Zadne studio dtp nie powinno czegos takiego przyjac, chyba ze na odpowiedzialnosc klienta, lub do przeskladania. W Wordzie nie masz obslugi kolorow cmyk, profili kolorow, spadow itd, itp.
pozdr.
I zycze aby to przedsiewziecie zakonczylo sie sukcesem Bo to duza spr.
EDIT:
a tu chyba bedzie wersja trial Ventury
http://www.corel.com/6763...Ventura10TV.exe |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|