Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Z pdf do cdr błąd
Autor Wiadomość
Atrax
Początkujący

Wysłany: 23 Luty 2010, 21:09   Z pdf do cdr błąd

Witam wszystkich. Jestem nowy w tej dziedzinie zatem nazwie się "laikiem".

Co mnie tutaj sprowadza.
Muszę przygotować tekst z doc do druku (praca dyplomowa - wydaje książkę)
Chciałem zabrać się za to w łatwy sposób mianowicie:

- Z doc do pdf poprzez pdfcreator 300dpi, cmyk, czcionki ( ten etap po otwarciu pliku pdf przechodzi bez błędu)
- Z pdf do cdr poprzez import w corel x3... wszystko byłoby dobrze jednak z wszystkich polskich znaków nie wyświetla literki "ł"...

Może wiecie czym to jest spowodowane i jak to naprawić ?

Miałbym również pytanie o podanie linków, które pomogę mi zrozumieć jak przygotować plik doc do druku z wykorzystaniem cdr.

Jeśli natomiast ktoś z Was ma lepszy pomysł jak z doc do cdr jesteś bardzo szeroko otwarty na propozycję.

Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Luty 2010, 21:39   

Nie wiem tylko po co Ci ten Corel - i format cdr. Tez nie bardzo rozumiem jesli juz chcesz tekst umiescic w Corelu to robisz to przez pdf? Corel ma filtry importu tekstu.
CorelDRAW nie jest programem do skladu ksiazek, gazet, encyklopedii, slownikow itp.
pozdr.

Atrax
Początkujący

Wysłany: 23 Luty 2010, 22:10   

Po prostu muszę do formatu cdr.

Jakie filtry? Jak importuję plik doc do cdr to mi się krzaczy... :roll:

Dlatego robię przez pdf

Mogę na zasadzie ctrl+c z doc i ctrl+v do cdr.

Czerń tekstu ma wartości 0/0/0/100 ? Bo mi to na ekranie brązowe wygląda :roll:

Zapomniałem dodać że w times new roman i arial nie ma litery ł w pozostałych jest

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Luty 2010, 22:31   

Atrax napisał/a:
Po prostu muszę do formatu cdr.

Co to znaczy musze? To nie jest rozwiazanie. Rownie dobrze mozna to wrzucic do jakiegos edytora video lub do gimpa i efekt bedzie podobny = zly.
CorelDRAW nie jest przeznaczony do skladu takich prac, nie obsluguje ani przypisow ani par kerningowych w open type i wielu innych funkcji zecerskich.
Jesli to ma byc dobrze zrobione to powinno sie to przeskladac w jakims programie do skladu InDesign, Quark, Page Maker, Kombi, Ventura.

W ostatecznosci mozna to do druku puscic z tego pdefa z pdfCreatora, ale po ingerencji w to w programie do edycji pdf.
Sa jeszcze inne rozwiazania, ale nie bede o nich pisal bo sa calkowicie amatorskie i wiecej bedzie szkody niz pozytku. I praca dyplomowa bedzie amatorsko poskladana. A chyba nie o to chodzi.

Atrax napisał/a:
Jakie filtry? Jak importuję plik doc do cdr to mi się krzaczy... :roll:

Dlatego robię przez pdf

I tez sie krzaczy ;-)

Corel ma rozne filtry importu tekstu nie tylko doc.

Atrax napisał/a:
Czerń tekstu ma wartości 0/0/0/100 ? Bo mi to na ekranie brązowe wygląda

Wartosci sprawdzisz w corelu wystarczy kliknac na ten tekst i spr. na pasku wlasciwosci.

Atrax napisał/a:
Zapomniałem dodać że w times new roman i arial nie ma litery ł w pozostałych jest

Atrax
Początkujący

Wysłany: 23 Luty 2010, 22:39   

A co jakbym zamiast pdf do tiff konwertował doc i dał do cdr ?
Czy się straci na jakości ? Chyba w tym przypadku potrzeba 600dpi?

Muszę mieć to w cdr z powodu, że tak chce drukarnia... Nie zmienię jej bo to już nie zależy ode mnie. Dlatego jestem uziemiony.

Co najlepiej radzisz abym zrobił... Obiecałem to zrobić i słowa zamierzam danego dotrzymać... jednak nie spodziewałem się tylu problemów.

Co jeszcze np. w załączonym pliku muszę zrobić.
Stworzyłem stronę testową... Prosto z worda zrobiłem do crd. Czego mi brak jeszcze ? Spady zostaną uwzględnione.

1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 376 raz(y) 17.81 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Luty 2010, 22:52   

Nie wiem co to za pomysly drukarni (juz drugi raz tu na grupie sie to trafia ze drukarnia chce pliku z duza iloscia tekstu w cdr)

Format cdr nie jest zadnym standardem przy przyjmowaniu plikow do druku, najczesciej dostaje drukarnia zamkniety pdf, czy ps - PostScript.
I nie znajduje uzasadnienia dla tego.

To troche jest tak jakby ktos chcial pominac przy przygotowywaniu tego caly etap skladu.

Podaje jeszcze 2 rozwiazania napewno lepsze niz to rastrowanie do 600 dpi. ale dalekie od idealu.

1. Druk z edytora tekstowego lub z pdefa na drukarke PostScript, i zapis do pliku jako ps. Po czym import tego tekstu w krzywych do Corela.

2. Otworzenie tego pedefa w programie foxit Editor (nie reader) Zamiana tekstow na krzywe i import pedefa do Corela. Gdyby byl problem z importem mozna to przepuscic jeszcze przez pdf-creator.

Dzieki temu dostaniesz wszystko w krzywych, bez zmian polozenia elementow (tekstow i zgubionych liter)
pozdr.

ps
Tego zalacznika cdr nie otworze bo jest zapisany w wyzszej wersji programu - X3.

Atrax
Początkujący

Wysłany: 23 Luty 2010, 23:11   

wawel napisał/a:
2. Otworzenie tego pedefa w programie foxit Editor (nie reader) Zamiana tekstow na krzywe i import pedefa do Corela. Gdyby byl problem z importem mozna to przepuscic jeszcze przez pdf-creator.

Wersja X3 zmienia tekst na krzywe po imporcie pliku... Tylko gubi mi w czcionkach typu opentype takich jak Times, Arial literkę Ł i ł nie pojmuję dlaczego.

Spróbuję może 1 metoda będzie ciekawa...

2.cdr to plik poprawiony ten co jest w poście wyżej. Zasada kopiuj wklej z doc do cdr
Rysunek1 to plik doc > pdf > cdr

Czego mi brak w 1 jak i 2 załączniku ?

Rysunek1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 348 raz(y) 70.3 KB

2.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 348 raz(y) 17.9 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Luty 2010, 07:25   

Atrax napisał/a:

Wersja X3 zmienia tekst na krzywe po imporcie pliku... Tylko gubi mi w czcionkach typu opentype takich jak Times, Arial literkę Ł i ł nie pojmuję dlaczego.

O to wlasnie chodzi w x3 dodali te funkcje krzywienia fontow, ale tu juz na forum pisal ktos ze nie sprawdza sie to w 100%.

Zamienianie tego na krzywe tez ma wady bo plik sie rozrasta, natomiast jesli drukarnia dostanie z tekstami to tez musi posiadac aby to porawnie otworzyc wszystkie czcionki uzyte w pracy.
Nie mowiac juz ze jesli beda miec inna wersje Corela to tez cos im sie moze przesunac, przeformatowac.

Co do zalacznikow to formatowanie w obu plikach jest inne czyli juz jest problem, a zalacznik ten z kopiuj - wklej to obiekt ole czyli - blad.

Ja bym sie jeszcze upewnil czy drukarnia nie przyjmie tego w czyms innnym niz cdr.
Moze oni tylko rzucili cdr, bo ulotke, wizytowke czy plakat mozna przyjac jako cdr - jako plik otwarty. Ale ksiazke....
Najlepsze wyjscie to przeskladanie tego w czyms innym, bo to wszystko powinno byc zrobione w/g zasad lamania tekstu - jest troche tych zasad - okreslonych przez polskie normy. Do tego dochodzi brak obslugi funkcji zecerskich w takim edytorze tekstu, nie przypadkiem powstaly programy do dtp, mimo obecnosci Worda.

Zalacz jeszcze tak z 2 strony z tej pracy w pdf, przygladne sie temu plikowi blizej.

Znalazlem cos co sie moze sprawdzic przy tych wszystkich problemach dot. skladu o ktorych bylo wyzej.
1. wklejenie do corela strony z worda jako obiekt ole, tak jak to zrobiles wczesniej (mimo wszystko)
2. publikowanie z corela do pdf
3. import pdf do corela tego pliku (to jest wowczas wygenerowany plik przez corela wiec powinnien odczytac to w miare poprawnie.
U mnie widzi wszystkie znaki i czcionka jest czcionka edytowalna.
pozdr.

Atrax
Początkujący

Wysłany: 24 Luty 2010, 10:20   

Byłem osobiście w drukarni. Rozmawiałem z nim i chciał plik cdr. :roll:

Gdzie w Foxit PDF Editor jest zamiana na krzywe ?
Bo faktycznie x3 nie radzi sobie perfekcyjnie z zamianą pdf do cdr

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Luty 2010, 10:23   

File -> Convert Text to Path dla calego dokumentu, a miejscowo na pasku u gory po prawej.

Atrax
Początkujący

Wysłany: 24 Luty 2010, 10:29   

W czasie importu pliku do corela wyskakuje błąd "Plik jest uszkodzony"

http://www.sendspace.pl/f...9959dd33fcf918d plik pdf po przerobieniu na krzywe.

Mój błąd przepuszczone przez pdfcreator już działa. Zaraz zrobię więcej stron do pokazówki. Tylko ciągle się zastanawiam czemu gdy mam użytą czcionkę times to mi brakuje ł

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Luty 2010, 10:38   

Zycze powodzenia przy tych wszystkich operacjach, i zainteresowania sie zasadmi skladu bo juz na pierwszy rzut oka widac bledy....
Poszukaj sobie w google - zasady dobrego skladu np. według Janusza Nowackiego.
pozdr.

Atrax
Początkujący

Wysłany: 24 Luty 2010, 10:58   

Ja wiem, że składnia jest źle :) bo to wszystko jest z a4 do b5 przemienione :) To jest aktualnie najmniejszy problem.

Zatem zrobiłem tak:
- plik test jest prosto z doc
- plik test2 jest prosto z foxit pdf rider z pliku test
- plik test3 jest z pdf creator z pliku test 2
- plik testost jest plikiem cdr

Nie patrzeć się na składnie. Bo to jest skopiowane z żywca do próby.

Nie rozumie czemu gdy plik test3 zamieniam już do cdr to 1 strona jest ok natomiast 2-3-4 są znacznie pomniejszone. (To już sobie potrafię poprawić)

Czego mi jeszcze brakuje oprócz poprawionej składni i ustawienia odpowiedniej pozycji ?

http://www.sendspace.pl/f...4db3f15f41ba79d

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Luty 2010, 11:10   

One nie sa pomniejszone tzn elementy na nich tylko np. strona 1 ma rozmiar 176 na 250 a str. 2 209 na 297. Dlatego te marginesy sa rozne, ale wielkosc liter jest taka sama.

Atrax
Początkujący

Wysłany: 24 Luty 2010, 11:15   

A tak jak nie patrzeć na brak numeracji, obróbki tekstu itp. Jedynie o przygotowanie do druku to coś jeszcze trzeba wykonać. Oczywiście spady itp rzeczy uwzględnię.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Luty 2010, 11:16   

Atrax napisał/a:

Czego mi jeszcze brakuje oprócz poprawionej składni i ustawienia odpowiedniej pozycji ?

Niczego nie brakuje, nie wiem czy tam beda jakies zdjecia czy rysunki, bo to tez trzeba odpowiednio przygotowac.

Teksty powinny byc jako czarne, gdyby nie byly na wszystkich stronach, i ta czern albo z cmyka - tylko k =100 lub ze skali szarosci = 0.

Dobrze tez jest zobaczyc jak powinna byc zbudowana wlasciwa ksiazka, no i te wspomniane zasady wlasciwego lamania tekstu.

Gdyby byla potrzeba jeszcze cos tam zmienic np. format to drukarnia to zrobi. Bo skoro zazyczyli sobie pliku otwartego to juz ich glowa aby wszystko bylo ok.

Atrax
Początkujący

Wysłany: 24 Luty 2010, 11:32   

Wszystko już prawie wiem i naprawdę bardzo dziękuję.

Jedyna rzecz, którą nie potrafię jeszcze zrobić to zdjęcia. Oczywiście mają 300dpi i postać CMYK jednak wyświetla mi że są to kolory niedrukowalne jeśli są wgrane prosto z pdf.

Widzę, że prosto do corela wgrany jpg z standardami druku nie zostaje podświetlony jako niedrukowalny. Więc jest ok.

Jak poprzez pdf się nie da zdjęcia razem z tekstem to poradzę sobie oddzielnie.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Luty 2010, 11:46   

Zalacz plik z tym zdjeciem - cdr

Oczywiscie tez na tych stronach z tekstem marginesy musza byc takie same, numery stron w tych samych miejscach, i wszystkie bloki tekstu powinny zaczynac sie na tej samej wysokosci, w skladzie musi byc tzw czworka tytulowa o okreslonej budowie, isbn, info o prawach autorskich itd.

Rozdzialy powinny zaczynac sie tez nizej o tym mowia normy.

Czy oprawa klejona czy szyta?
Jaki papier (gramatura, offsetowy czy powlekany), i technika druku offset czy cyfra?

Jaki maksymalny stopien nafarbienia dla zdjec.

Atrax
Początkujący

Wysłany: 24 Luty 2010, 11:51   

Oprawka będzie klejona. Co do papieru nie wiadomo jeszcze na 100% ale raczej offsetowy. Więcej nic nie mówił.
http://www.sendspace.pl/f...66567b0d41e3bb6

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Luty 2010, 12:03   

To zdjecie w tym pliku jest w rgb, czyli 3 kolory wiec trzeba je przekonwertowac do cmyka w oparciu o profil dost. z drukarni pod konkretny papier z inf. o przyroscie punktu.

Rowniez wazne jest to gdzie sa te kolorowe zdjecia na stronach, bo jak sie je wrzuca w dowolnych miejscach to moze to podniesc koszt druku, jesli to offset.
Najtaniej jest je zebrac razem, do kolorowej wklejki, mozna tez wplesc na konkretnych stronach, ale na tych ktore beda na jednym arkuszu, ale to juz drukarnia musi to z Toba dokladnie omowic. Wtedy dostaniesz cale arkusze albo czarne albo takie z kolorami, nie bedzie wowczas takiej mniej ekonomicznej sytuacji ze na calym arkuszu gdzie jest 8, 16, 32 stron masz np. tylko jedno zdjecie w kolorze.

Natomiast jesli to druk cyfrowy (przy niskich nakladach) to nie ma to jakiegos wiekszego znaczenia.

pozdr.

Atrax
Początkujący

Wysłany: 24 Luty 2010, 12:16   

Zdjęcie w doc mam w cmyk na 100% potem w pdfcreator mam cmyk, następnie foxit mam zmienione na cmyk i znów pdf creator na cmyk to gdzie robię zły etap.

Tu są wszystkie pliki przechodzone etapami z zdjęciem od doc do cdr

http://www.sendspace.pl/f...1fbdc6efc048765

Przez przypadek w rar jest plik cdr do x3 poniżej do 12

http://www.sendspace.pl/f...86d630104a7a35d

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Luty 2010, 14:00   

W pedefach sa w rgb, Robic tego w ten sposob nie ma sensu, aby wrzucac zdjecie cmyk do worda itd. Word nie obsuguje takich rzeczy z ktorymi sie tu zmagasz, to dot. rowniez koloru.
Trzeba zmienic na CMYK albo w Corelu, albo w photo-paint, photoshop i zaimportowac do CorelDRAW.
pozdr.

Odpowiedz do tematu