|
eksportowanie do TIF |
| Autor |
Wiadomość |
wlodar81
Początkujący

|
Wysłany: 25 Luty 2010, 15:04 eksportowanie do TIF
|
|
|
| Witam serdecznie. Mam małe pytanie. Zrobiłem ulotke w CDRx4 , plik wyeksportowałem do formatu jpg, lecz napisano mi że ma być w formacie TIF, i napisano mi że "100% kolor czarny na reklamie". Podczas eksportowania pliku do TIF zaznaczyłem " Czarny zawsze nadrukowany". Czy zaznaczając to okno uzyskam efekt 100% czaengo koloru, czy też taką operacje robi się podczas projektowania. Proszę o odpowiedź jestem początkujący w tym programie. Z góry dziękuję. |
|
|
|
 |
Joanna Suska
Praktyk jska

Pomogła: 16 razy Wiek: 48 Dołączyła: 12 Lip 2007 Posty: 92 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 25 Luty 2010, 16:16
|
|
|
| Po pierwsze musisz w projekcie miec ustawione 100%. Jesli bedziesz mial np. 80% to nie bedzie 100% czarne i sie nie nadrukuje. "Czarny zawsze nadrukowany" tzn. czarne teksty nadrukowane na tło a nie wycinane na poszczególnych separcjach barwnych. |
|
|
|
 |
wlodar81
Początkujący

|
Wysłany: 25 Luty 2010, 22:23
|
|
|
| Dziękuje za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Po weksportowaniu do TIF plik zajmuje 70MB czy to normalne żeby plik z 5MB zajmował tyle po eksporcie, czy może popłniłem jakiś błąd? |
|
|
|
 |
lechnik
Doradca

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Gru 2009 Posty: 143 Skąd: gliwice
|
Wysłany: 26 Luty 2010, 08:28
|
|
|
| wlodar81 napisał/a: | | Dziękuje za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Po weksportowaniu do TIF plik zajmuje 70MB czy to normalne żeby plik z 5MB zajmował tyle po eksporcie, czy może popłniłem jakiś błąd? |
jak najbardziej naturalne tif jest mapabitową nie kompresowaną i jego wielkośc w megabajtach nie zalezy o d tego co w nim jest tylko od formatu, (ile na ile cm), rozdzielczosci (preferowane pzrez drukarnie jest max 300 dpi ale w zupełnosci straczy 224) i ilosci bitów (czyli czy jest cz-b, GRB CMYK) - oczwyscie do drukarni musi byc CMYK |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 26 Luty 2010, 09:07
|
|
|
Jesli ulotka ktora zrobiles jest formatu A3 to te 70 MB jest prawdopodobne przy zapisie do tiff bez kompresji np. lzw.
Problem jednak widze w zaleceniu przygotowania ulotki w formacie rastrowym - tiff. To nie jest najlepsze rozwiazanie, ale skoro takie masz zalecenia od wydwnictwa czy drukarni to trudno.
Format tif w ulotkach itp = gorsza jakosc na wydruku.
Lepsze beda: pdf, eps, ps. Bo wektory beda wektorami - i krawedzie beda ostre, a na ripie mozna ustawic zalewkowanie. Formaty te zachowaja rowniez naddruk na kolorach jesli byl uzyty.
pozdr. |
|
|
|
 |
wlodar81
Początkujący

|
Wysłany: 27 Luty 2010, 13:23
|
|
|