Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
dziury w pdf-ie
Autor Wiadomość
magicMZM 
Początkujący

Wysłany: 1 Marzec 2010, 18:47   dziury w pdf-ie

1.Po zapisaniu pliku cdr z x3 do pdf pojawiły się w nim dziury. Tzn. dolna warstwa -mapa nie jest w całości widoczna /jest w niej widoczny biały kwadrat/.Mniej wiecej to widać na załączniku.Niektóre rzeczy które powinny być w miejscu gdzie ten kwadrat poznikały, głównie niewielkie przezroczystości, których żadnym szrafem nie mogę zastąpić, musi być to przezr.Próbowałam zapisywać do pdf z 11, ale był podobny efekt. przezroczyste lasy , łaki zmieniałam na bitmapy i efekt pozostał.Da sie w tej syt coś jeszcze zrobić?
2.Jak zrobić szraf, którego tłem będzie bitmapa, bez użycia przezroczystości.Tak żeby był powiedzmy czarny kontur, a tło -brak, żeby było widać mapę na dolnej warstwie.Da sie jakoś automatycznie . czy pozostaje rysowanie elemenciku i kopiuj wklej?

badziew.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 253 raz(y) 23.35 KB

badziew.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 230 raz(y) 23.35 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Marzec 2010, 20:07   

1. Nie ma plikow zrodlowych cdr to o odpowiedz trudno. Nie wiadomo ktory obiekt/obiekty i o jakich parametrach odpowiada za to co sie tam stalo z tym plikiem.
Moge tylko napisac (uzupelniajac poprzednia wypowiedz z tego 2-giego watku) ze rozwiazanie z Inkscape i ze Scribusem na testowanej mapie - powyzej. 5 000 obiektow z zadana przezroczystoscia sie sprawdzilo. Pdf jest ok. CMYK i z przezroczystoscia.

2. Przy takiej mapie prac. w Corelu mozna to porozdzielac na warstwy i czesc te z przezroczystosciami zrastrowac ale tak aby nie bylo tam maski tylko calosc jako prostokat/kwadrat, a na tym powyzej dac to co mozna czyli np teksty, znaczki itp.

Co do szrafu, to na forum bylo to juz opisywane kiedys - wszystko tez zalezy jak taki szraf wyglada i jak jest zrobiony. Ale poniewaz w pytaniu konkretow brak, to odpowiedz jest ogolna.
pozdr.

magicMZM 
Początkujący

Wysłany: 1 Marzec 2010, 20:20   

1.ok , pobrałam srcribusa 1.3.4 i jutro będe tym sposobem próbować. Na razie udało mi się wygenerować ten pdf z brakami, po tym jak zrezygnowałam z nakładających się na siebie przezroczystości, przynajmniej w cześci.więc jakiś mały postęp jest.
2.chodzi o najprostszy szraf powiedzmy kreski co 0,5 mm pod kątem 60stopni.
dzięki i pozdr

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Marzec 2010, 22:39   

Czy to sie sprawdzi w Twoim wypadku (svg z corela -> inkscape zapis do svg 2 gi raz-scribus i zapisz jako pdf - tam wersja jak do druku (zamieni na cmyka) i pdf 1.4- to nie wiem, bo taka mapa zawiera tak wiele elementow ze nigdy nie wiadomo jak sie to przy takich operacjach skonczy.

Co do obejscia problemow z produkcja plikow pdf z Corel X3 to mozna zainstalowac np. progr. pdfCreator i na niego drukowac z Corela - pdfCreator utworzy plik pdf.

Szraf mozna utworzyc definiujac kilka rownoleglych kresek jako desen i potem tego uzyc, mozna tez zrobic w kilka sekund kilkadziesiat rownoleglych kresek (ctrl R- powtorz po przesunieciu duplikatu o te 0,5 mm) wielkosci calego arkusza po czym je obrocic o zadany kat, zapisac do osobnego dokumentu i potem importujac wrzucac te linie do kadru - obejmujacego jakis konkretny obszar.
pozdr.

magicMZM 
Początkujący

Wysłany: 2 Marzec 2010, 17:42   

Dzięki. Z użyciem scribusa tez nie dało rady , bo wyświetlał się jakiś komunikat że program nie obsługuje czegoś tam /unikode?/ czy coś takiego.Więc przezroczyste lasy i łąki scaliłam,i to co się dało pouproszczałam i z tym sobie PDFcreator poradził bezbłędnie i w miarę szybko/ jakieś 10 min/.Tego samego bullzip już nie był w stanie zrobić,choć zawsze go używałam.Dało radę też przez zwykłe publkowanie pdf, z tym że tam trochę warstwy przemieszało i zmieniło kolor tu i ówdzie.Pozdro

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Marzec 2010, 19:52   

Byc moze to co z czym mial problem Scribus byloby do obejscia rowniez, ale skoro pdfCreator sobie radzi to nie ma juz sensu dociekac i szukac rozwiazania do obejscia tego co tam zglasza Scribus.
Bo i tak ta droga svg - inkscape - scribus jest dluga.
Troche szkoda bo przezroczystosci ze Scribusa sa w wektorze.
U mnie sie to sprawdzilo na testowanym pliku, co prawda tez Scribus cos tam zglaszal przy otwieraniu, ale po kliknieciu ok i zapisaniu do jego wew. formatu sla* otworzyl plik bez bledow.
pozdr.

Odpowiedz do tematu