Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"niewidzialne" czcionki
Autor Wiadomość
Mozzie 
Praktyk

Wysłany: 4 Marzec 2010, 10:22   "niewidzialne" czcionki

mam drobny problem, nie wiem czy to corel, czy moj dziwny komputer..

pracuje w drukarni, tak wiec mamy kilka komputerow spietych razem w sieci, na prawie kazdym jest corel w innej wersji. Ja jestem szczesliwa posiadaczka visty i corel x4. kiedy zapisuje cos w sieci w nizszej wersji dla innych uzytkownikow, to kiedy otwieraja zrobiony przeze mnie plik, to wyskakuje im formularz brakujacej czcionki, która trzeba zamienic na jakas inna.. problem w tym, ze zazwyczaj zamieniam wszystko na krzywe, a menedzer obiektow nie wykazuje zadnych obiektow tekstowych.. w otwieranym pliku nic sie nie zmienia, ale mniej obeznani z corelem wpadaja w panike, nie mowiac juz o drugiej pracowni, ktora dzwoni z pretensjami ze *przeciez mialo byc wszystko zamienione na krzywe!*.. inna sprawa jest taka, ze zwykly tekst Arialem otwiera sie w nizszych wersjach jako Arial - Arabski (???)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 4 Marzec 2010, 10:45   

To czy w dokumencie sa jakies czcionki mozna sprawdzic w informacjach o dokumencie. I tym powinni sie kierowac ci co to otwieraja.
Czcionki moga byc tez zostawione przez przypadek, wystarczy spacja jakis przecinek, dywiz itp.
Aby miec pewnosc czy wszystko jest zamienione na krzywe to najlepiej uzyc makra do zamiany hurtem wszystkiego na krzywe - wrzucalem kiedys tu na forum takie.
Nie zaszkodzi tez zagladnac do info o dokumencie.
Czasami zdarza sie tez tak ze dokumentem sa zapisywane domyslne style i tam tez bywa zaszyta informacja o czcionkach i potem nawet jesli jej nie ma to przy otwieraniu wyskakuje to okno z info o czcionkach.
Ktos tu na forum napisal ze w tej sytuacji pomaga wybranie przy zapisie osadz czcionki.

Co do nizszych wersji to juz zupelnie nie dziwi bo bylo inne kodowanie znakow.
I na wersji 9 na win 98 np. otworzenie tekstu z 12 z xp skutkowalo pojawieniem sie dziwnych znakow w miejscu tekstu.
To nie jest dobre rozwiazanie jesli w jednym miejscu pracy kazdy prac. na innej wersji Corela - jesli czesto wymieniaja sie dokumentami.
Co wiecej moze dojsc do przeformatowania tekstu ktorego nikt nie zauwazy i potem moze byc problem.
pozdr.

Mozzie 
Praktyk

Wysłany: 4 Marzec 2010, 13:09   

a jak w informacjach o dokumencie nic nie ma...

wawel napisał/a:
I na wersji 9 na win 98 np. otworzenie tekstu z 12 z xp skutkowalo pojawieniem sie dziwnych znakow w miejscu tekstu.
To nie jest dobre rozwiazanie jesli w jednym miejscu pracy kazdy prac. na innej wersji Corela - jesli czesto wymieniaja sie dokumentami.

akurat nie mam problemu z dziwnymi znakami, bo nic dziwnego sie nie otwiera, chodzi o to ze przy formularzu zamiany brakujacej czcionki wyskakuje mi "Arial (arabski) zamienic na Arial CE, lub Arial (Europa środkowa)".. nic sie nie zamienia na robaczki, intryguje mnie tylko gdzie to jest ustawione..

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 4 Marzec 2010, 23:38   

Mozzie napisał/a:
a jak w informacjach o dokumencie nic nie ma...

Jak wyzej. :-)
Jesli nie ma w info o dokumencie to bedzie pewnie w stylach (do spr. w opcjach tam sa rozne style domyslnie ustawione dla wypunktowania, tekstu akapitowego itp. dla 3 rodzajow czcionek lacinskiej, bliskowschodniej, azjatyckiej.)

Czcionki ktore beda uzyte przy podmianie tez w opcjach mozna ustawic - zastepowanie czcionek Panose i tam tez sa wyjatki, font domyslny
pozdr.

Odpowiedz do tematu