Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mapy bitowe dołączone zewnętrznie
Autor Wiadomość
D.K. 
Doradca

Wysłany: 5 Marzec 2010, 22:24   Mapy bitowe dołączone zewnętrznie

Mam ok. 200 fotek do wrzucenia w jeden dokument, nie chcę zrobić z niego wielkiej kobyły, dlatego foty chcę linkować. Wiem jak sprawnie i przyjemnie działa ta funkcja w sofcie Adobe, nie wiem jednak co zrobi corel, może ktoś z Was próbował?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 5 Marzec 2010, 22:57   

Zartownis ;-)
Uzywalem tej funkcji, ale na kilkunastu mapach bitowych A5 i poszlo bez problemu.
W starszych Corelach byl problem z mapami bitowymi ktore posiadaly maski przezroczystosci bo te czasem minimalnie deformowal.
Na stronie www.krasbit.com sa tez makra ktore poprawiaja funkcjonalnosc i eliminuja pewne bledy (a jakie znajdziesz na tej stronie, dot. to tylko okreslonych sytuacji ktore nie zawsze beda wystepowac w proj.) Nie sprawdzalem ich na cd 12 sa do x3, x4.

Pliki po opublikowaniu do pdf z cd 12 zachowywaly i zadana rozdzielczosc w oknie publikuj do pdf i kolory.
pozdr.

D.K. 
Doradca

Wysłany: 5 Marzec 2010, 23:54   

Nie żartuję, niestety. Mam szablon na którym pracuje kilka osób i wszyscy osadzają fotki ok. 3 mb (tiff, cmyk, 300 dpi) w projekcie, po pewnym czasie robi się źle. Jakiś magik tak wymyślił i nikt do tej pory tego nie zmienił :( . Niestety makra są jak piszesz do X3,4. Zostają mi próby.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 6 Marzec 2010, 07:49   

Moze mozna by oddtworzyc/przeniesc ten szablon do innego programu? Nie znam dokladnie tej sytuacji/proj. ale moze.
Tak jak wyzej napisalem na proj. gdzie bylo kilkanascie takich map bitowych A5 cos tez bylo wielkosci A4 rowniez tiff, cmyk, 300 dpi nie zauwazylem zadnych problemow. wiec szansa jest ze to sie moze udac.
Z tego co tam na tej stronie pisza, to problemem sa sciezki dostepu do pliku - bezwzgledne. Czyli przy przenoszeniu na inny komputer - to problem.
pozdr.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 7 Marzec 2010, 15:30   

Mechanizm linkowania bitmap w Corelu jest skopany od niepamiętnych czasów, począwszy od bodajże Corel 4, aż do ostatniego Corela CS4. Jeśli więc chcesz zlinkować kilkaset bitmap, zrób projekt np, w programie Adobe InDesign albo Idobe Illustrator. Żeby się nie narobić, całą pracę bez bitmap wyeksportuj z Corela jako np. *.eps, i tego epeesa zassaj do jednego z ww. programów i w nim zlinkuj wszystkie bitmapy...

Odpowiedz do tematu