|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Okladka a cmyk |
Autor |
Wiadomość |
Butelas
Początkujący
|
Wysłany: 20 Luty 2010, 15:47 Okladka a cmyk
|
|
|
Witam,
Obecnie posiadam wyłącznie Paint Shop Pro X2. Mam do przygotowania okładkę na książkę, jednak nigdy wcześniej tego nie robiłem. Moje pytanie jest takie: Jak w PSP można zaprojektować okładkę w CMYK. Nie chodzi tu o przekonwertowanie z RGB na CMYK po zakończonej pracy. Rzecz jasna okładka pójdzie do druku, stąd moje pytanie o CMYK.
Przy okazji chciałby zapytać: co projektując okładkę na książkę powinienem wiedzieć?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 20 Luty 2010, 16:49
|
|
|
Oj duzo trzeba wiedziec, np. to ze program do rastrow nie bardzo bedzie odpowiedni do okladki. W nim mozna robic korekte zdjecia i ewent. jakies efekty specjalne na tle do okladki jesli takie sa w proj. ale calosc najlepiej zlozyc w czyms do tego celu przeznaczonym.
Mozna uzyc z powodzeniem programu Scribus (free), w nim jest cmyk, sa rowniez kolory spotowe, profile kolorow, mozna wygenerowac kod paskowy - ISBN tez wazny na okladce. Mozna dolozyc teksty ktore beda tekstami a nie rastrowana grafika, loga np: wydawnictwa w wektorze. I na koniec mozna wygenerowac plik pdf z ustawieniami drukarskimi pdf/x-3 oraz ze spadami.
Program posiada niesamowite mozliwosci (jak na darmowe oprogr.) przy prostocie obslugi.
Zlozysz w nim okladki, plakaty, ulotki, broszury, foldery, gazetki, wizytowki, opakowania. Warunek jest jeden trzeba miec swiadomosc tego co robisz i znac program oraz jego slabsze strony.
pozdr. |
|
|
|
|
Ignacy
Początkujący
|
Wysłany: 16 Kwiecień 2010, 09:08
|
|
|
na tym forum znajdziesz też odpowiedź na swoje pytanie:
Kod: | http://canon-board.info/showthread.php?p=764186 |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|