|
Zarządzanie kolorami |
| Autor |
Wiadomość |
anty.no.mia
Początkujący

|
Wysłany: 1 Marzec 2010, 13:12 Zarządzanie kolorami
|
|
|
Witam,
Czytałam trochę na tym forum o zarządzaniu kolorami, ale nie znalazłam odpowiedzi dla siebie. Chodzi o rozróżnienie jednej opcji i pomoc w wybraniu tej właściwej. Rozumiem na czym polega zarządzanie kolorami, ale tej jednej opcji trochę nie rozumiem.
Dla przykładu printscreeny:
nr1:
nr2:
Pytanie w związku z tym - przy której opcji mam pracować, tak, by kolory, które widzę na ekranie były przynajmniej porównywalne do wyniku w druku (prawdopodobnie offset). Jak widzicie na ekranie jest ogromna różnica w kolorach. Dziękuję za pomoc.
Aha, eksportuję do pdf-a i dodaję profil icc (drukarki wyciągów barwnych). Czy prawidłowo?
Pozdrawiam,
anty.no.mia |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 1 Marzec 2010, 13:25 Re: Zarządzanie kolorami
|
|
|
| anty.no.mia napisał/a: |
Czytałam trochę na tym forum o zarządzaniu kolorami, ale nie znalazłam odpowiedzi dla siebie. |
A bylo juz tu troche watkow na ten temat, linki do screenow rowniez.
Pytanie w związku z tym - przy której opcji mam pracować, tak, by kolory, które widzę na ekranie były przynajmniej porównywalne do wyniku w druku (prawdopodobnie offset). Jak widzicie na ekranie jest ogromna różnica w kolorach. Dziękuję za pomoc. |
Na zadnym z w/w. To czy offset czy nie, a takze rodzaj podloza tez ma tu znaczenie przy wskazanym profilu kol.
Aha, eksportuję do pdf-a i dodaję profil icc (drukarki wyciągów barwnych). Czy prawidłowo?
|
To juz zalezy od firmy ktora przyjmuje pliki, ale o tym tez bylo i to nie tak dawno.
pozdr. |
|
|
|
 |
anty.no.mia
Początkujący

|
Wysłany: 1 Marzec 2010, 13:32
|
|
|
| Ok, powiem inaczej - projekt przekazuję do klienta, który jeszcze nie ma wybranej nawet drukarni. Tu nie ma dyskusji na temat materiału, na którym będzie drukowany projekt. Chodzi mi o bardziej ogólną informację, która opcja jest bardziej prawidłowa (ta ze strzałeczką do ekrany czy bez). |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 1 Marzec 2010, 13:58
|
|
|
Tu wrzucam linka do tego tematu opisane na stronie Corela z obrazkami.
http://www.corel.com/serv...d=1047023612913
Zaden z w/w nie jest dobry, wiec nie bedzie jeden lepszy od drugiego.
Jesli nie wiadomo co sie z tym bedzie dalej dzialo, to lepiej zostawic zdjecia w rgb (jesli sa) i na samym koncu przeksztalcic je do cmyk i wpiac odpowiedni profil.
W zarzadzaniu kol. ustawia sie profil drukarki, ale tej z prawej, i nie ten ogolny dla druku offsetowego tylko konkretny. Tak jak i podglad na monitor z tej drukarki. Tam gdzie monitor to tez profil konkretnego monitora.
pozdr. |
|
|
|
 |
anty.no.mia
Początkujący

|
Wysłany: 1 Marzec 2010, 14:40
|
|
|
Zdjęć nie ma, wszystko wektorowo w Corelu jest robione. Ale mimo wszystko dziękuję za pomoc, trochę mi się rozjaśniło w głowie.
Mam tylko nadzieję, że nie wyjdzie w druku jak screen numer 2. |
|
|
|
 |
abels
Początkujący

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2010, 15:38
|
|
|
ja mam podobny problem postawiałem sobie profile pytałem w drukarni i powiedzieli mi zebym zrobił sobie próbny wydruk na laserówce w oparciu o profil Euroscale Coated v2
Gdy zapisuje w PDF (bez profila ICC) kolory sa takie jak w corelu ale gdy zapisuje w JPG na ekranie w Acdsee widze totalne dziwolągi ale z kolei gdy jpg ten otworze w corelu albo photoshopie kolory wracaja do normy.
Wobec tego efekt których kolorów uzyskam na wydruku offset (przynajmniej najbardziej zbliżony)
profil.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 354 raz(y) 40.15 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2010, 15:49
|
|
|
Juz bylo o tym, wiec nie bede powtarzal uzasadnienia....kolory dobrze pokazuje ps, ewent. corel, a wydruk probny np. cromalin da Ci pelny obraz jak to bedzie w druku.
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|