Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"Publikuj jako PDF" nie działa
Autor Wiadomość
Simon 
Początkujący

Wysłany: 9 Maj 2010, 18:42   "Publikuj jako PDF" nie działa

Witam. Mam Corela X3 i następujący problem. Przestała działać opcja Plik > Publikuj jako PDF... Niby jest aktywna, ale po jej wybraniu nic się nie dzieje. Jest mi ona niezbędna do pracy. Nie pomogła ani opcja naprawy instalacji z płyty, ani odinstalowanie i ponowne zainstalowanie Corela. Proszę o pomoc.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 9 Maj 2010, 18:49   

Spróbuj podczas startu programu wcisnąć klawisz F8 w celu powrotu do ustawień fabrycznych .Jeśli zmieniłeś ustawienia to reinstalacja nic nie pomoże ponieważ program zapisuje Twoje preferencje i przenosi je do reinstalowanego programu .

dekored 
Praktyk

Wysłany: 10 Maj 2010, 08:07   Re: "Publikuj jako PDF" nie działa

Simon napisał/a:
Witam. Mam Corela X3 i następujący problem. Przestała działać opcja Plik > Publikuj jako PDF... Niby jest aktywna, ale po jej wybraniu nic się nie dzieje. Jest mi ona niezbędna do pracy. Nie pomogła ani opcja naprawy instalacji z płyty, ani odinstalowanie i ponowne zainstalowanie Corela. Proszę o pomoc.

Co oznacza wg Ciebie nie działa? Mówisz, że jest niby aktywna, ale nie działa. Czyli nie tworzy pdfa czy co? Zawiesza się program?

lechnik
Doradca

Wysłany: 10 Maj 2010, 13:48   

podejrzewam ze brak zainstalowanego SP3 do windy - korek jednak go potrzebuje do poprawnego działania

Simon 
Początkujący

Wysłany: 10 Maj 2010, 15:54   

Opcja jest aktywna w sensie dostępna, niewyszarzona, jednak po jej kliknięciu powinno otworzyć się okno z wyborem szczegółowych parametrów tworzenia PDF, a nie dzieje się nic. Zero reakcji. Program się nie zawiesza, po prostu menu Plik się zamyka i Corel działa nadal jak gdybym nic nie klikał.
Na tym komputerze jest Windows XP ze wszystkimi dostępnymi aktualizacjami. Opcja cały czas działała poprawnie i nagle, bez wyraźnej przyczyny, przestała.
Sprawdzę jutro ten sposób z F8, mam nadzieję, że pomoże.

dekored 
Praktyk

Wysłany: 11 Maj 2010, 06:11   

Powinno pomóc, bo ustawi korka w wersji startowej.

Simon 
Początkujący

Wysłany: 11 Maj 2010, 15:34   

No i niestety nie pomogło. Przywróciłem domyślny obszar roboczy, ale nic z tego. I co teraz? :(

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Maj 2010, 15:44   

Zostaje tel. do pomocy tech. Corela lub odwiedziny tego forum http://coreldraw.com/forums/ gdzie znajdziesz prac. firmy.
a tymczasem zainstaluj sobie ktorys z tych darmowych programow.
- PDFill tools
- pdf Creator
- Qprinter
i drukuj bezposrednio z Corela na te progr. Dostaniesz plik pdf.
pozdr.

dekored 
Praktyk

Wysłany: 12 Maj 2010, 07:53   

polecam osobiście pdf Creator

Simon 
Początkujący

Wysłany: 12 Maj 2010, 20:15   

Użycie zewnętrznych programów nie chodzi w grę, bo te PDFy są wysyłane do dalszej obróbki i muszą mieć ustawienia, które tylko Corel oferuje i które zawsze były stosowane.
Znalazłem jeden wątek na angielskim forum, gdzie ktoś miał identyczny problem jak ja, niestety bez odpowiedzi. Trudno, trzeba sobie będzie jakoś poradzić.

lechnik
Doradca

Wysłany: 13 Maj 2010, 07:01   

uzycj CCleaner http://www.piriform.com/ccleaner (lub inny program do "sprzatanie" błedów w rejestrze) by posprzatac w rejestrze - bo z tego co piszesz problem nie lezy po stronie corela a windowsa - a to powinno pomóc rozwiazac twój problem

Simon 
Początkujący

Wysłany: 16 Maj 2010, 13:34   

Oczyszczenie rejestru CCleanerem nie pomogło.

lechnik
Doradca

Wysłany: 16 Maj 2010, 14:54   

to jak nie pomaga reinstalcaj corka, czyszczenie rejestru to jedyne co przychodi mi go głowy jest postawienie na nowo systemy na czstej partycji i ponowna instalcja corka - wtedy juz nic nie powinno mieszać - wiem ze to radykalne posuniecie ale życie wymaga ofiar - nie dowiemy sie co było przyczyną

Simon 
Początkujący

Wysłany: 16 Maj 2010, 15:11   

Heh, żeby z powodu Corela robić sobie pół dnia roboty? Dzięki za taką poradę. Spróbuję jeszcze zainstalować SP1 i SP2 do Corela, może to coś da.

Mariola 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x6
Wysłany: 3 Grudzień 2018, 17:20   

Witam, Proszę o pomoc. Corel X6, Funkcja "Publikuj jako pdf jest nieaktywna ( niepodświetlona ). Nagle się to wyłączyło, nie wiem co zrobiłam, bo cały czas działało.
Spróbowałam przywrócić ustawienia fabryczne tz. podczas uruchamiania programu wcisnęłam f8, ale to nic nie dało.
Bardzo proszę o pomoc. :poklon

restauro 

Wysłany: 3 Grudzień 2018, 18:04   

Najpierw musisz wcisnąć F8 i dopiero trzymając wciśnięty klawisz uruchomić program CorelDraw.
Czy to nie jest czasem wersja próbna ?

Opcja uaktywnia się dopiero w trakcie zapisu pliku ,jeśli nie ma pliku do zapisu jest nieaktywna .

Mariola 
Początkujący

Wysłany: 3 Grudzień 2018, 18:50   

Dziękuję za szybką odpowiedź. Wersja nie jest próbna. Ale faktycznie z tym f8 robiłam na odwrót. Rano spróbóję wg tego co zalecasz, czuje ze będzie ok.Dzięki.

restauro 

Wysłany: 3 Grudzień 2018, 19:45   

Wciśnięty klawisz , musisz trzymać po uruchomieniu programu CorelDraw do czasu pojawienia się komunikatu .

Cysorz 

Wysłany: 3 Grudzień 2018, 23:08   

Sprawdź też, czy warstwa na której leżą rzeczy przeznaczone do druku ma w Menedżerze obiektów zaznaczoną opcję "Drukuj".

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 4 Grudzień 2018, 09:48   

Simon, jeśli nie pomogą sposoby proponowane przez moich Poprzedników, to pozostaje Ci jedno: drukować pracę do pliku na drajwerze Adobe PDF, albo Microsoft Print to PDF, albo PDF-xChange 4.0 for AABBYY (zapewne wyszła już nowa wersja tego drajwera). Albo zrobić tak, jak to się robiło dwadzieścia lat temu: drukować do pliku na drajwerze postscriptowym (kolorowym) i otrzymany plik *.ps przedestylować Adobe Distillerem, uzyskując w ten sposób plik *.pdf.

:-)

Mariola 
Początkujący

Wysłany: 4 Grudzień 2018, 10:02   

Wszystko działa, wystarczyło przywrócić ustawienia w prawidłowy sposób. Mega forum. Serdeczne dzięki. :ok :ok :ok

Odpowiedz do tematu