Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
MENU - 2
Autor Wiadomość
dlr 
Praktyk
www.mosaic.pl

Wysłany: 13 Marzec 2007, 09:48   MENU - 2

Jescze jedno menu... jak oceniacie taką kartę dań... format A2/A3. papier gazetowy
..wybrane strony
- PC/X3 -

ufryzjera_004.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 708 raz(y) 143.98 KB

ufryzjera_003.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 558 raz(y) 131.95 KB

ufryzjera_002.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 595 raz(y) 133.77 KB

ufryzjera_001.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 609 raz(y) 252.6 KB

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 14 Marzec 2007, 10:39   

To menu wygląda jak gazetka reklamowa z ogłoszeniami. Jest przeładowane i będzie nieczytelne dla końcowego odbiorcy. Rozumiem, że zostało to podyktowane przez inne względy - typu klient zamawiający wie lepiej niż ten który potem z tego będzie korzystał... lub oszczędność na ilości stron z powodu kosztów.

Pomysły użyte są standardowe i projekt jest przygotowany poprawnie technicznie. Cóż tu więcej dodać - jak najmniej klientów, którzy wymuszają robienie barachła... ;)

dlr 
Praktyk
www.mosaic.pl

Wysłany: 14 Marzec 2007, 11:45   

Takie były wymogi klienta. Menu jak gazeta. Karty generalnie tanie więc klienci zabierają je do domu jak gazete z kiosku. Klimat też miałbyć taki naiwny ...w każdym bądź razie nie współczesny.

makolek 
Bywalec

Wysłany: 6 Czerwiec 2007, 14:47   

brak spójności projektu... jak już wspomniano.. jak gazeta z ogłoszeniami reklamowymi.. każda restauracja.. ma jakis swój klimat ... swój styl.. to menu .. nie ma żadnego stylu.. a własciwie .. ma ich milion ...

dlr 
Praktyk
www.mosaic.pl

Wysłany: 12 Czerwiec 2007, 11:09   

Jak już wspomniano ...wygląda jak gazeta z ogłoszeniami reklamowymi ponieważ tak miała wyglądać. Klient podał koncepcję gazetki z ogłoszeniami... nawet drukowana jest na papierze gazetowym. Co do spójności ogłoszeń to raczej w żadnej gazetce z ogłoszeniami nie chodzi o to żeby te ogłoszenia były "spójne". To tak jakby od reklamodawców oczekiwać, żeby dostarczali podobne ogłoszenia. Co do braku klimatu knajpy i miliona koncepcji... hmm, zapraszam do knajpy :)

Mimo -raczej surowej- oceny muszę powiedzieć, że menu podoba się klientom knajpy, którzy często wypowiadają się pozytywnie na jej temat choć pewnie nie są ekspertami, pytają czy mogą zabrać je do domu lub biorą bez pytania. W poście załączona jest pierwsza edycja karty, teraz jest już czwarta. Doszły ogłoszenia innych zainteresowanych firm itp. co sprawia, że karta zarabia dużo więcej niż kosztuje jej opracowanie i druk.

makolek 
Bywalec

Wysłany: 12 Czerwiec 2007, 11:57   

skoro sam zdajesz sobie sprawe.. z tej Wieży Babel . graficznej .. ZUPEŁNIE nie rozumiem .. potrzeby umieszczania jej TUTAJ .. a skoro chciałeś się TYM pochwalić .. cóz... moim zdaniem .. całkowita porażka ..

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 12 Czerwiec 2007, 15:07   

W skali 1-10: 6.
Puncik więcej, jeżeli było drukowane sepią.

makolek 
Bywalec

Wysłany: 12 Czerwiec 2007, 17:01   

6 pkt .. gdyby sepią .. był zrobiony "stary papier" :mrgreen:

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 12 Czerwiec 2007, 19:37   

Widzę że osoba co post to krytyka - gorzej, że bez jakiegokolwiek komentarza lub sugestii nawet. Jak osoba jest taka odważna to niech doda swoją najlepszą pracę lub chociażby zmodyfikuje powyższą.

Osoba podejmie wyzwanie czy też kolejny żałosny komentarz spłodzi?

makolek 
Bywalec

Wysłany: 12 Czerwiec 2007, 22:08   

podejmie .. czemu nie .. choć pewnie musiała by zapytać klientów czy wyrażą zgode na publikacje .. :roll:

voytass 
Bywalec

Wysłany: 14 Czerwiec 2007, 02:17   

publikacje pewnie tak, modyfikacje czy uzycie w innym celu odpada, więc jpg, imageshack.us i podejmij rękawicę ;)

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 14 Czerwiec 2007, 05:23   

Właściwie to nie wiem dlaczego aż tak wiele tej krytyki - design ma swój styl i muszę przyznać, że mnie się podoba. Jeśli tworzy się komercyjne projekty czasami trzeba schować do rękawa artystyczną duszę i zadowolić "szaraczków" bo to oni zapłacą za projekt. Wykonanie jest spójne i trzyma się w jednym stylu. Od 1-10 będzie gdzieś koło 7 dla mnie. Powodzenia

makolek 
Bywalec

Wysłany: 14 Czerwiec 2007, 08:19   

owszem Jagna masz racje .. wypuściłem spod swej ręki tyle knotów... ze jak ktos mi się spyta.. to za żadne skarby nie przyznam się że to ja.. ale ...
(znów ale) .. ale ja tych "knotów" tu nie wstawie... to że menu było czasochłonne.. to nie jest powód by się nim chwalić ..
a co do podejmowania rękawicy ...
po 18 latach pracy w branży.. .. nie starczyło by pojemności serwera by wrzucić tu częśc choćby .. ale postaram się co jakiś czas.. coś tam pokazać.. choć od 2 lat robię jedynie lokalne samorządowe gazety .. i artyzmu w nich tyle co w papciach mojej babci .. to czasem mam jakieś zleconko .. gdzie można się ciut wykazać ;)

makolek 
Bywalec

Wysłany: 14 Czerwiec 2007, 08:31   

choćby to:

ceri.jpg
kilka przykładowych stron z "ofertówki" firmy .. druk kreda 250 mat .. foliowana matowo okładka druk na kartonie granat srebrem + tłoczone logo
Pobierz Plik ściągnięto 605 raz(y) 137.93 KB

dlr 
Praktyk
www.mosaic.pl

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 07:05   

makolek napisał/a:
owszem Jagna masz racje .. wypuściłem spod swej ręki tyle knotów... ze jak ktos mi się spyta.. to za żadne skarby nie przyznam się że to ja.. ale ...
(znów ale) .. ale ja tych "knotów" tu nie wstawie... to że menu było czasochłonne.. to nie jest powód by się nim chwalić ..
a co do podejmowania rękawicy ...
po 18 latach pracy w branży.. .. nie starczyło by pojemności serwera by wrzucić tu częśc choćby .. ale postaram się co jakiś czas.. coś tam pokazać.. choć od 2 lat robię jedynie lokalne samorządowe gazety .. i artyzmu w nich tyle co w papciach mojej babci .. to czasem mam jakieś zleconko .. gdzie można się ciut wykazać ;)

Wyluzuj chłopaku! Kto się chwali... jak mam coś ciekawego to wrzucam. Dla jednych będą to "knoty" dla innych będzie ok. Jesteś chyba najbardziej narzekającym użytkownikiem i nie mam na myśli tylko recenzji moich projektów. Przytaczasz jakieś tanie teksty o herbacie i jej mieszaniu... jak nie koparką to widelcem. :lol: Do momentu kiedy ^Cysorz nie dał ci po łapkach wszystko było źle, każdy źle radził ... tylko Ty wiedziałeś wszystko najlepiej i w każdym poście chciałeś to nam pokazać. Nie twierdzę, że twoje uwagi są złe ale najczęściej podsuwasz je w taki sposób, że wiele osób możesz zniechęcić do podejmowania jakiegokolwiek tematu na forum.

Co do Twojego projektu... nie będę złośliwie pisał, że mi się nie podoba bo jest ok.
Uważam, że jest poprawny technicznie, czysty etc. Logo też niczego sobie (jeśli też jest Twoje). Choć pisanie wszystkiego ARIAL'em ..dla mnie porażka (u mnie byłaby to np. HELVETICA). Nie uważam też żeby było to mistrzostwo świata. Ot, taki sobie projekt do zrobienia w 1-2 godziny.

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 07:43   

jeśli mam być szczery... to to co przedstawił makolek wygląda jak zwykły knot... niestety

taki skład z lat 90 ubiegłego wieku, gdzie zdjęcia wkładało się w prostokącikach pośrodku wielkiej strony, ponieważ pierwsze naświetlarki nie radziły sobie z dokładnością pomiędzy siatkami (liniowy przesuw filmu) dokładano jeszcze milimetrową czarną ramkę w okoła żeby przykryć wystające kolory...

widać rozwój - nie ma ramek :-P ... ale to chyba czasy się zmieniły.

Dobra pobyłem sobie uszczypliwy, a teraz na poważnie - taki skład można zrobić w wordzie, albo inaczej - takie składy robią w power poincie do prezentacji...

i to by było na tyle...

makolek 
Bywalec

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 08:21   

i takież było zamierzenie klienta.. a co do ariala.. ścisłe jego wytyczne ;)
a poza tym .. moim zdaniem.. forum takie.. powinno służyć .. do wymiany doświadczeń.. do "chwalenia" się .. projektami .. jest choćby artserwis czy inne witryny .. podziwiam "telefonik".. nie za kunszt.. bo jak sadze większość z nas sobi z tym bez problemu poradzi.. jednak za samozaparcie i cierpliwość.. jestem jednak zdania by nie wyważac otwartych drzwi.. :roll:

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 09:11   

nie rozumiem tylko, po jaki gwint wkładać prace o których sami wiemy że są złe...

klient czasami spaprze pracę - a to przeładuje tekstem, a to każe umiescić multum maciupkich zdjątek - ma do tego prawo - jest klientem, płaci i wymaga tego co chce.

Tylko po co takie knoty wkładać na forum?
Co to ma wspólnego z dobrymi projektami? Pokazywać jak nie robić? Raczej ludzie powinni uczyć się jak robić... do czego dążyć, niż oglądać knoty i myśleć sobie - uuuu ja lepiej umiem :-P lepiej nie mówić ;-P

wkładajcie panowie prace, które stymulują, a nie prace które po prostu zaśmiecają...

jako odbiorca wolę oglądać prace, których wykonanie wymaga kunsztu... a tego nie brak zdaje się ludziom, siedzącym wiele lat w przygotowalni... forum zdaje się jest po to żby się rozwijać, a nie cofać wstecz w latach...
może się mylę... ale tak właśnie uważam
howgh

dlr 
Praktyk
www.mosaic.pl

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 09:38   

Do MAKOLEK
Cysorz napisał/a:
Widzę że osoba co post to krytyka - gorzej, że bez jakiegokolwiek komentarza lub sugestii nawet. Jak osoba jest taka odważna to niech doda swoją najlepszą pracę lub chociażby zmodyfikuje powyższą.
Osoba podejmie wyzwanie czy też kolejny żałosny komentarz spłodzi?

MAKOLEK, miałeś wystawić najlepszą pracę ...teraz piszesz, że nie jest dobra :-/

Olimp42 
Początkujący

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 10:57   

Do MAKOLEK wiesz nie lubie jak ktoś krytykuje kogoś a sam nie ma zielonego pojęcia jeżeli chcesz żebyśmy nabrali respektu do ciebie to pochwal się czymś konkretny bo to co pokazałeś to chyba jakaś kpina piszesz " podziwiam "telefonik".. nie za kunszt.. bo jak sadze większość z nas sobi z tym bez problemu poradzi.. " ok rozumiem że teraz nas czymś zaskoczysz co wymaga kunsztu

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 14:10   

może jestem trochę starej daty, ale jeśli chodzi o wstawianie bloku tekstowego to wolę, żeby był wyjustowany a nie tak do lewej;) Projekt jest rzeczywiście czysty i wyraźny, powiedziałabym prawie poprawny. Stateczny bez wielkich uniesień....
Powodzenia w dalszym projektowaniu

makolek 
Bywalec

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 21:08   

Olimp42
hmm ot moim zdaniemm robienie telefoniku po to by TYLKO go zrobić ? .. a jaki cel tej pracy ?... skoro oceniamy ARTYZM.. to pokażcie prace ludzi rysujących na talbecie choćby .. jeśli oceniamy warsztat.. cóż.. oceniałem wysoko.. tyle tylko że jeśli potrzebowałbym w jakimś celu taki telefonik.. poprostu wykonałby fotografię.. nie rozumiem zupełnie celowości robienia tego w wektorze ...

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 21:49   

Proponuję zakończyć wątek i niedopisywanie się po raz kolejny - chyba że ktoś może wnieść coś wartościowego co do tematu głównego.

Dyskusja zeszła (także moja wina) na inne tory, więc proponuję podzielić temat (moda proszę o interwencję, bo to on ma taką możliwość a jest taka opcja) i możemy sobie dalej dywagować do woli.

makolek - myślę, że stać Cię na więcej, więc tą wstawkę litościwie przemilczę i poczekam na następną...

Odpowiedz do tematu