Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaznaczenie obiektu.
Autor Wiadomość
Stempel10 
Początkujący

Wysłany: 26 Maj 2010, 16:43   Zaznaczenie obiektu.

Z pewnością jest to banalne pytanie, a odpowiedź dziecinna prosta. Ale coś jest nie tak.
W Corelu Photo-Paint 12, otworzyłem zdjęcie (.jpg), gdzie są zawodnicy goniący za piłką. Chcę zaznaczyć tę piłkę.
Uaktywniam polecenie Wskaźnik obiektów (po lewej stronie), najeżdżam myszką na piłkę, pojawia się prostokąt, niby zaznaczam obiekt, ale gdy kończę to i chcę wyciąć, prostokąt znika... Dlaczego?

Dlaczego, gdy chcę zaznaczyć wszystkie obiekty na zdjęciu: menu Obiekt -> polecenie Zaznacz wszystko, jest ono nieaktywne?

Rosa 
Fachowiec
mało gramotny !

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 26 Maj 2010, 20:39   

Dlaczego prostokąt znika ? ... może dlatego, że wskaźnik to nie jest narzędzie do wycinania obiektów ? <żarcik>
Przeczytaj ten wątek -> http://corel.wodip.opole....ci%B1%E6+obiekt
a podstawy obsługi programu są tu http://corel.wodip.opole.pl/

dekored 
Praktyk

Wysłany: 28 Maj 2010, 13:55   Re: Zaznaczenie obiektu.

Stempel10 napisał/a:
Z pewnością jest to banalne pytanie, a odpowiedź dziecinna prosta. Ale coś jest nie tak.
W Corelu Photo-Paint 12, otworzyłem zdjęcie (.jpg), gdzie są zawodnicy goniący za piłką. Chcę zaznaczyć tę piłkę.
Uaktywniam polecenie Wskaźnik obiektów (po lewej stronie), najeżdżam myszką na piłkę, pojawia się prostokąt, niby zaznaczam obiekt, ale gdy kończę to i chcę wyciąć, prostokąt znika... Dlaczego?

Dlaczego, gdy chcę zaznaczyć wszystkie obiekty na zdjęciu: menu Obiekt -> polecenie Zaznacz wszystko, jest ono nieaktywne?

Chcesz wyciąć poprostu wstawiony element czy tak? Jest on ana osobnej warstwie tak?
To kliknij na niego i poprostu wytnij.
A ow ogóle to o jakim kwadraciku mówisz?Tym składajacym się z małych punktów na rogu i środku zaznaczonego obiektu?

Jeżeli chcesz wyciąć cokolwiek z jpega to obrysuj sobie bo innaczej nie wytniesz, chyba, że tym twoim kwadratem :-) . Ale wtedy wejdzie ci to na resztę tła piłki.

Odpowiedz do tematu