|
cięcie laserem |
| Autor |
Wiadomość |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Maj 2010, 10:59 cięcie laserem
|
|
|
Witam...
Kieruje moje zapytanie do szanownych kolegów i koleżanek wyznających się na cięciu laserowym..:)
Problem polega na tym że projekt który jest w cdr - dajmy na to serce po wycięciu - łuki składają się z krótkich odcinków, a nie z jednej lini biegnącej po łuku? Według sprzedawcy lasera - projekt został źle przygotowany. Jednak ten sam projekt wycinany na ploterze z folii wygląda normalnie. Łuk jest łukiem, a nie prostymi odcinkami tworzącymi łuk? I o co chodzi? Może ktoś mi coś mądrego poradzi? |
|
|
|
 |
lechnik
Doradca

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Gru 2009 Posty: 143 Skąd: gliwice
|
Wysłany: 27 Maj 2010, 11:14
|
|
|
| w programie do ciecia masz opcje "wygładzania" zaokrogleń wyztarczy ją zaznaczyś i po kłopocie |
|
|
|
 |
dekored
Praktyk

|
Wysłany: 28 Maj 2010, 13:52
|
|
|
| a w corelu nie mógł zrobić? |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29 Maj 2010, 21:29
|
|
|
| michw napisał/a: | | Problem polega na tym że projekt który jest w cdr - dajmy na to serce po wycięciu - łuki składają się z krótkich odcinków, a nie z jednej lini biegnącej po łuku? |
Troszeczkę się znam na cięciu laserem bo go mam. Do jakiego pliku exportujesz plik do cięcia? Wygląda mi na dwg.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Maj 2010, 08:56
|
|
|
Witam...
Właściwie to nie dla mnie... Znajomy zaopatrzył się w laser i się uczy :)) Z tego co widziałem to wycina to bezpośrednio z CDR. Nie eksportuje do innego pliku. |
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 19:43
|
|
|
u mnie taki efekt często występuje w plikach które przygotowane zostały w Autocadzie i zaimportowane do Corela. Do cięcia przyjmujemy pliki cdr, a wielu klientów używa programów CAD bo to dla nich "naturalne środowisko". I wstawiają swoje Cadowskie rysunki do Corela. Tyle że to co w CADzie wygląd na łuk, po imporcie do Corela staje się ciągiem krótkich oddzielnych odcinków. Może twój kolega dostał coś takiego w projekcie ?
Z tego co słyszałem to niektóre programy do cięcia na ploterach poprawnie interpretują takie pliki i łuk wycinany na ploterze wygląda na łuk. A wycinany na laserze bezpośrednio z Corela składa się z odcinków. |
|
|
|
 |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2010, 23:48
|
|
|
| Plik był przygotowany w 100% w Corel i bezpośrednio z pliku CDR jest wycinany, tak że błędy z importem do CDR odpada. |
|
|
|
 |
changela
Znawca

Pomogła: 14 razy Wiek: 45 Dołączyła: 09 Lut 2010 Posty: 160 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2010, 16:16
|
|
|
| a może w krzywych jest dużo niepotrzebnych węzłów? wówczas na cienkim materialne efekt jest brzydki :) |
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2010, 21:39
|
|
|
| możesz gdzieś wystawić ten plik ? przyjrzę się temu bliżej w wolnej chwili. mam parę różnych laserów, zobaczymy co się na nich dzieje. |
|
|
|
 |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Czerwiec 2010, 01:29
|
|
|
Witam...
Dołaczam plik...
laseer.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 1150 raz(y) 141.87 KB |
|
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 14 Czerwiec 2010, 11:00
|
|
|
| mógłbyś zapisać w niższej wersji ? nie mam x4 |
|
|
|
 |
krysialorent
Początkujący

|
Wysłany: 28 Grudzień 2010, 20:39
|
|
|
| może ktoś wrzucić ten plik jeszcze raz bo go nie mogę pobrać. |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 29 Grudzień 2010, 07:15
|
|
|
;]
laseer.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 873 raz(y) 120.62 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 30 Grudzień 2010, 21:57
|
|
|
| Na laserach się nie znam, ale może trzeba usunąć wypełnienie? Niektóre programy do obsługi ploterów (mam na myśli cięcie w folii) z takimi wypełnionymi kolorem figurami robią przedziwne rzeczy, może z laserami jest podobnie? Jeśli chodzi o sam rysunek to z tego co widzę jest gładziutki jak .... niemowlaka, choć są w nim elementy, których nie widać (serce). Nie wiem też po co mostki w tekście? |
|
|
|
 |
Monia
Początkujący

|
Wysłany: 30 Grudzień 2010, 22:11
|
|
|
| W widoku szkieletowym jest serce, które laser może pociąć i dlatego być może to właściwe serce jest w częściach. |
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 30 Grudzień 2010, 23:44
|
|
|
Plik jest OK, prawidłowo przygotowany na laser. Powinien się wyciąć bez problemu.
Białe serce (niewidoczne w normalnym widoku) do skasowania, wszystkie czarne obiekty trzeba by zamienić na białe lub "puste" i nadać kontur włosowy - powinno się gładko i bezproblemowo wyciąć.
Jeżeli zamienia łuki na odcinki, to wg mnie wina drivera, ustawień programu sterującego laserem, lub samego lasera. Na pewno nie wina projektu.
Możesz spróbować jeszcze innego podejścia: zamiast ciąć przegrawerować karton na wylot.
(mostki w literach są po to aby środki liter nie wypadły po wycięciu w kartonie. Trzeba by je dorysować jeszcze do wszystkich środków "kwiatków" i białych przestrzeni między kwiatkami. Inaczej wszystko się rozsypie po wycięciu. ) |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 1 Styczeń 2011, 21:44
|
|
|
Plik jest OK, potwierdzam.
Czy Twój program do wycinania może otwierać/importować pliki "*.ai"? Jak by nie było, to standard :D
PS
Czasami nadanie konturu szkodzi (głównie przy ploterach tnących) - zwłaszcza przy starszych wersjach (np. CutBoy) gdzie program outlaine traktuje jako dodatkowy obiekt... |
|
|
|
 |
babok
Początkujący

|
Wysłany: 30 Wrzesień 2011, 21:58
|
|
|
| mam pytanie przygotowałem projekt do grawerowania i ciecia w formacie CDR i nie moge go otworzyć w programie od ploteram ,mam program PH cad.A jak przygotuje w corelu i eksportuje do formatu Ai to nie kazda grafika sie graweruje dlaczego tak sie dzieje??zaznaczam jakims kolorem i robie na grawerowanie to i tak sie nie graweruje,może ktoś zna program PH cad i wie dlaczego tak sie dzieje |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 1 Październik 2011, 05:56
|
|
|
Cześć Malutki, nigdy nie spotkałem się z tym żeby kontur przeszkadzał w cięciu czegokolwiek na jakimkolwiek ploterze. Przecież każdy ploter tnie po konturze
Za to widziałem wiele przypadków kiedy wypełnienie kolorem przeszkadzało w wycinaniu.
Spotkałem się też z przypadkami (cięcie folii) kiedy zdublowany kontur - na rysunku trudno to zauważyć - powodował głupienie programu do wycinania. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 1 Październik 2011, 10:23
|
|
|
| chezare - wiem to z własnego doświadczenia. Mam w pracy takiego 20-letniego już chyba CAMM-1 :) i on (czy też równie stary CutBoy) nie lubią czasami obiektów, które mają zadane równocześnie i wypełnienie i kontur... |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 1 Październik 2011, 10:57
|
|
|
| Cięcie podwójne po tej samej linii wynika z interpretowania konturu i wypełnienia jako dwóch obiektów. Dlatego przed cięciem trzeba zostawić albo sam kontur albo samo wypełnienie. |
|
|
|
 |
rafakow
Praktyk

|
Wysłany: 3 Październik 2011, 07:46
|
|
|
Przy okazji tematu dot. cięcia laserem - czy możecie mi podać sposób na przygotowanie napisów do wycięcia. Chodzi konkretnie o litery posiadające "wnętrze" (jak np. O B a )
Teraz robię to w ten sposób, że zamieniam na krzywe i dodaję krzywą łączącą "wnętrze" litery z jej obrysem, tak by po wycięciu zewnętrznych obrysów nie wypadło "wnętrze". Mam też ze trzy czcionki już przygotowane pod laser. Może jest jakiś sposób na ułatwienie sobie takiego działania? |
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 3 Październik 2011, 20:24
|
|
|
Nie bardzo wiem po co ci ta krzywa ? może masz w tym jakiś specjalny cel, ale w normalnym wycinaniu jest to całkiem zbędne.
Jeżeli chcesz jakoś zapanować nad wypadaniem to można to zrobić ręcznie lub automatycznie.
Ręcznie:
Przy cięciu najpierw wycinasz najbardziej wewnętrzne części (czyli środki a, b, o) a potem zewnętrzne. Najpierw wypadnie to co zbędne, z potem wytnie się to co potrzebne.
Kolejność elementów można ustawić sobie samodzielnie (shift +PgUp, shift+PgDn), leżące "najniżej" są wycinane najpierw. Więc klikasz na środek o, dajesz shitf+PgDN i już jest niżej niż reszta o. Oczywiście najpierw zamieniasz na krzywe i rozdzielasz (Ctrl+Q, Ctrl+k)
Automatycznie:
W większości chyba laserów można w driverze włączyć opcje automatycznego sortowania, tak że maszyna sama najpierw wycina wewnętrzne części i można w ogóle o tym nie myśleć.
Jeżeli materiał przy wycinaniu leży na "plastrze miodu", to kolejność cięcia nie ma w praktyce większego znaczenia, bo elementy po wycięciu i tak się nie przemieszczają. |
| Ostatnio zmieniony przez boro 3 Październik 2011, 20:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 3 Październik 2011, 20:26
|
|
|
| Tu raczej chodziło o wycinanie tekstu np. w tabliczce z plexi, tak aby elementem docelowym była tabliczka, a nie same litery. Wtedy środki z liter wypadną bez 'mostków' łączących. |
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 3 Październik 2011, 20:31
|
|
|
| w takim wypadku to niestety pozostaje ręczna dłubanina. Miejsce wstawienia takiego łącznika jest inne w każdej literze i w każdej czcionce. Nie ma reguł które pozwoliły by to jakoś zautomatyzować tak aby było szybko i estetycznie. |
|
|
|
 |
|
|