Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygotowanie do druku
Autor Wiadomość
Don Corleone
Bywalec

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 02:32   Przygotowanie do druku

Witam jako nowy użytkownik tego forum i zwracam się z małą prośbą do użytkowników...
Muszę przygotować kilka projektów do naklejek typu 'one way vision' na szyby do pewnego sklepu. Projekty mam gotowe, w .cdr'ach [Corel ver. 12], jednak ważą one cholernie dużo...10-20MB projekty o pow. 2-3 m2. Poza tym drukarnia odrzuca .cdr'y i wolą pdf, a ten z kolei waży drugie tyle...
I tu mam prośbę do Was... o poprawienie moich projektów i zapisanie ich w odpowiednich .pdf'ach, wg wymagań danej drukarni, z wypisaniem-co robię źle (jedynie mogę się domyślać, że chodzi o kwestie dp w bitmapach, typ zapisu, konwersje, etc.) Moze wystarczy projekt w jakiejś skali, typu 1:10? Naprawde nei ogarniam i liczę na Waszą pomoc...

Drukarnia i jej wymagania:
http://allegro.pl/item104..._najtaniej.html

4 projekty tych naklejek na szybe:
http://www.sendspace.com/file/e9wts9

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 07:23   

1. Zadzwoń do drukarni i zapytaj, jaka musi byś rozdzielczość bitmap (przy druku offsetowym stosuje się 300 dpi, a przy solwentowym - nie wiem). Twoje bitmapy są zdecydowanie zbyt małej rozdzielczości (ok. 40 dpi), więc w druku wyjdą niedobrze - będzie widać piksele). Zaimportuj więz do prac bitmapy o odpowiedniej rozdzielczości.
Oczywiście wszystkie kolory (zarówno w bitmapach, jak i w pozostałych elementach) muszą być CMYK.
2. Pozamieniaj wszystkie teksty na krzywe i zrób pedeefy (z punkturami i sznytami!) i wyślij je do drukarni (z opisem i nakładem). Ponieważ będą to duże pliki, poproś drukarnię o namiary na ftp i wyślij te pedeefy na ftp (może to iść np. całą noc...).

Aha: Pliki muszą być duże z powodu bitmap. Uświadom sobie, że cmykowa bitmapa wielkości A4 o rozdzielczości 300 dpi waży ok. 32 MB. Dlatego spakuj je przed wysłaniem... :->

gleba 
Fachowiec
gleba

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 07:49   

ja drukuje 1:1 72 dpi jesli jest to zdjęcie to góra 140 dpi i wszystko jest oki

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 08:09   

Na drukarce domowej możesz tak drukować, ale jeśli masz z pliku naświetlać blachy offsetowe i robić separację barwną, to Twoja medoda nie będzie "oki"...

Don Corleone
Bywalec

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 09:04   

http://mediagraphx.pl/186/ to są te wymagania do druku - czyli rozdzielczość bitmap to 150dpi? Jak i w czym to zmienić w tych bitmapach?
O krzywych w tekstach faktycznie zapomniałem. Punktuary i sznyty? mogłbyś mnie z tym pokierować?

Kolejna sprawa, którą właśnie zobaczyłem....-drukarnia drukuje [wg ich opisu na allegro z linka] Drukujemy z roli szerokości 137 cm. Maksymalny obszar druku to 133 cm. Czyli wszystkoo do totalnej przeróbki?

edit:
odnośnie zmiany rozdzielczości, ogarnąłem to w PhotoPaint'cie, zmiana dpi przy i zwiększenie rozmiaru obrazka z wygładzeniem.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 10:03   

Cytat:
czyli rozdzielczość bitmap to 150dpi?

Nie 150, a 300 dpi, sprawdź w linku, który podałeś.
A rozdzielczość zmienisz najlepiej w PhotoShopie (ew. w PhotoPaincie), a po tej zmianie zaimportuj do Corela.
No a potem: Plik/publikuj jako pdf/Ustawienia i w zakładce Obiekty/Mapy bitowe ustaw Kolorowe i Szarości na 300 dpi a monochromatyczne na 1200 dpi. A w zakładce Ustawienia drukarskie dajesz Dołącz spad 5 mm, Znaczniki cięcia (sznyty) i Pasery (punktury).
To, że drukują z roli oznacza, że ułożą sobie sami prace tak, żeby im było najwygodniej (ze względu na tryb produkcji) - nie musisz sam rozkładać prac na użytki.

Don Corleone
Bywalec

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 10:50   

Wymiar okna/naklejki na nie to 185,5x122cm. Spady mają być 5mm, więc wymiary projektu mają być 0,5cm większe niż okno (aby było co odciąć)? W innej drukarni, inny projekt, robiłem 4mm większy niż miał być wydrukowany, bez sznytów i paserów. A tutaj?

Trurl - 300? W tabelce Wielki format, druk solwentowy, do B1-200dpi, powyżej B1-150dpi, czy to nie to?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 11:07   

300 dpi jest lepsze zwlaszcza jesli wymiar tej naklejki po przycieciu bedzie maly. Rozdzielczosci 25-150 dpi stosuje sie do duzych formatow ogladanych z daleka..

Co do tych celownikow do pasowania kolorow, to nie widze dla nich miejsca na solwencie jedynie linie do ciecia - jesli sam to rozmieszczasz na arkuszu, jesli drukarnia (nie wiem jak jest tutaj - dowiedz sie) to wystarczy zdefiniowac spady w pliku pdf i program do impozycji to juz zczyta z pliku.

I ost. sprawa jesli te zdjecia byly w 40 dpi a teraz maja miec 150 czy 300dpi to nie rob tego przez podbijanie sztuczne rozdzielczosci w photopaincie tylko mat. musi miec wlasciwa rozdzielczosc, i mozna zmniejszac taka rozdzielczosc, ale nie zwiekszac chyba ze spec. programami, ale to tez nie bedzie idealne.
pozdr.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 11:07   

Piszesz: "W tabelce Wielki format", a Przecież Twoje prace są mniejsze niż A4, a więc 300 dpi. Przygotuj prace takiej wielkości, w jakiej będą drukowane, broń Boże nie zmniejszaj jej.
Pracę zrób dokładnie na wymiar, a pedeef sam się powiększy tak, żeby weszły spady, sznyty i punktury.

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 11:21   

Niezły młyn narobiliście ;)
Interesuje Cię wielki format i pliki przygotowane zgodnie z wytycznymi z tabelki.
Czyli rozdzielczość 150dpi, rozmiar 1:1, paleta CMYK i format pliku TIF.
Piszą o spadach 5mm, wiec przygotuj projekt o 1cm większy w każdą stronę.
Nie przejmuj się rozmiarami maszyny, bo przecież twoje 127 czy 128 cm to mniej niż ich 133 cm więc spokojnie wydrukują.
Przygotowany projekt w cdr (krzywe, cmyk, podbicie czerni itp.) wyeksportuj do bitmapy TIF. Zachowaj oryginalny rozmiar, ustaw 150 dpi i kompresję LZW. Plik będzie miał duży rozmiar, ale nie przejmuj się. Na pewno dysponują serwerem ftp i w ten sposób dostarczysz im nawet b.duże pliki. Powodzenia.

pzdr.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 11:57   

Moze niech juz nikt w tym watku nic nie dopisuje bo dopiero bedzie mlyn ;-)
pozdr.
ps.
Nie podzielam w duzej mierze tych zdan co wyzej... mozna jedynie rozwazyc spr. rozdzielczosci to zal ost. od wielkosci tych naklejek. Pliku 50 mb nie siagalem, wiec nie wiem jak to ost. wyglada. Czy tam jest kilka malych naklejek obok siebie na duzym arkuszu czy nie.

Nie dziwie sie ludziom co sie irytuja jak czegos szukaja w internecie np. o remoncie domu, produkatach itp. i kazdy cos innego pisze, a pytajacy po tym wszystkim juz zupelnie jest zdezorientowany.

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 13:03   

Pisałem o przygotowaniu projektu do druku arkuszy 185,5x122cm na folii samoprzylepnej OWV. W zasadzie wszystko to co pojawiło się w tym wątku poza postem gleby wprowadzało straszny bałagan.

pzdr.

Don Corleone
Bywalec

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 13:40   

Hmmm, to może jeszcze raz pokolei... bo faktycznie zamotka:
Dostałem zdjęcia tych ciuchów o parametrach 72dpi, 2272x1704px, 24bity, RGB.
Format tych naklejek:

Jeśli nie sztucznie tj poprzez wymuszenie, to jak powiększyć rozdzielczość tych zdjęć by pasowało do tych wymiarów zdecydowanie większych niż A4)?

Podbicie czerni-apla K ma mieć 100, a pozostałe? W różnych drukarniach spotykałem się z 100/100/100 lub 30/30/30...?

1cm-wyeksportować do TIF? a nie do pdfa?

FTP mają, wiec rozmiarem się już nie przejmuję, ani tym jak oni to rolkują - z tego co czytam, to w tej kwestii wszyscy są zgodni-to ich problem.

A jeszcze kwestia tego projekty nr 2-zrobiłem go w jednej całości, a ma być podzielony na 2 części-będzie można to przeciąć później bez problemu, nie zabraknie tam pół centymetra czy coś w tym stylu? Czy dla pewności robić to w dwóch częściach (troche pracy z równym ucinaniem tych ciuchów w danym miejscu).

Jeśli pytania zadaję zbyt banalne, to proszę o wyrozumiałość i jakąś pomoc na priv.
Dzięki za zainteresowanie.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 17:07   

Don Corleone napisał/a:
Hmmm, to może jeszcze raz pokolei... bo faktycznie zamotka:
Dostałem zdjęcia tych ciuchów o parametrach 72dpi, 2272x1704px, 24bity, RGB.

Zdjecia maja byc w CMYK-u, 150 dpi 1 do 1 (ustawione juz w proj.) i takie zdjecia powinienes miec aby poprawnie przygotowac projekt.
Don Corleone napisał/a:

Jeśli nie sztucznie tj poprzez wymuszenie, to jak powiększyć rozdzielczość tych zdjęć by pasowało do tych wymiarów zdecydowanie większych niż A4)?

Jak wyzej, nie ustawisz tego bo to zawsze bedzie podbijane przez zwiekszanie pikseli.
Don Corleone napisał/a:

Podbicie czerni-apla K ma mieć 100, a pozostałe? W różnych drukarniach spotykałem się z 100/100/100 lub 30/30/30...?

W proj. nie widzialem czarnej apli wiec nie zajmuj sobie tym glowy.
Don Corleone napisał/a:

1cm-wyeksportować do TIF? a nie do pdfa?

Ja jestem zwolennikiem nie rastrowanych plikow - jesli w proj. sa teksty, logo, grafika wektorowa, badz jest polaczenie rastra z wektorem. Ale to pytanie nie do mnie. ;-)

Don Corleone napisał/a:

A jeszcze kwestia tego projekty nr 2-zrobiłem go w jednej całości, a ma być podzielony na 2 części-będzie można to przeciąć później bez problemu, nie zabraknie tam pół centymetra czy coś w tym stylu? Czy dla pewności robić to w dwóch częściach (troche pracy z równym ucinaniem tych ciuchów w danym miejscu).

Tu nie wiem, ale zawsze mozna to rozsunac i zrobic naddatek.
pozdr.
ps.
Tyle ja zobaczymy co bedzie dalej ;-) ... powtorka mlyna ;-)

Don Corleone
Bywalec

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 17:21   

Może być młyn, kocioł czy cokolwiek innego, byleby jutro z rana mieli to na serwerze gotowe do druku ;-)
Jeśli mam te 35-72dpi, a chcę mieć te wymagane 150, to podbijając piksele mocno zepsuję projekt? Tzn będzie on technicznie rzecz biorąc niepoprawny, ale czy będzie na tyle 'znośny' by móc zawisnąć na tym zakichanym oknie?
I jeszcze kwestia tego drugiego projektu-jak to rozsądnie pociąć?

edit:

A jak się pozbuć tego? w cdr tego nie widzę tylko w TIFIe i pdfie, jaka opcja odpowiada za zapis projektu samego arkusza, bez tego co 'wystaje'? i skąd ten obrys się wziął...?

Kwestia wymiarów...:
mam mieć projekt 185,5x122cm, więc w cdr dodaję po 1cm na każdy wymiar, tj 186,5x122cm. Przy zapisie do pdf'a ustawiam 0,5cm spady, plus znaczniki i pasery?
dobrze rozumuję?
a zapisując do TIF'a jak to wygląda z tymi wymiarami?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 17:46   

W zalaczeniu plik jak mozna rozwiazac ten dzielony proj.
czerwona przerywana linia oznacza obszar netto, oczywiscie w proj. nie zostawiasz tej czerwonej lini.
pozdr.

ubrania.gif
Pobierz Plik ściągnięto 436 raz(y) 29.88 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 18:01   

Co do reszty...
1. Problem polega na tym ze w tym projekcie te zdjecia po ustawieniu 1 do 1 nie maja nawet 72 dpi tylko 20-40 czyli b. malo.

2. To co wystaje to fragmenty przezrozystej bitmapy - (krawedzie), ktora jest prostokatna lub kwadratowa, a po obroceniu wystaje poza obszar proj. to aby to przyciac mozna wbic wezely w krawedz i nacisnac F 10 i posciagac do srodka projektu.

3. O paserach juz pisalem wyzej.
Rozmiary w tifie, cdr, czy pdf musza byc takie same.
Jesli robisz proj. to w pliku cdr ustawiasz rozmiar netto, i poza kartke na pulpit wyciagasz spady (tlo) o te 0,5 czy ile tam jest w zaleceniach od konkretnej firmy i potem przy publikuj do pdf wpisujesz te wartosc spadu.
pozdr.

Don Corleone
Bywalec

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 18:16   

1. zdjęcia faktycznie kiepskie, ale czy dadzą radę na tej szybie?jest sens to drukować?

2.

Zza obszaru projektu te węzły pozabierałem, ale na tle projektu wciąż są te krawędzie (widoczne tylko w TIFie w Photoshopie, w cdr czy pdf ich nie widać), będą na wydruku? Jeśli tak, to jak się ich pozbyć?

3. 'wyciągasz spady' tzn? Czy ten sposób co napisałem wyżej, jest prawidłowy?dodając po 1cm projektując, a zabierając po 0,5cm spadu przy zapisie?

4. ten drugi projekt-jak co do milimetra przeciąć te ciuchy wg Twojego pomysłu, by się w tym nie motać? Narzedzie Maska? Kadrowanie? w Corel PhotoPaint? ręcznie w Photoshopie?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 18:28   

Don Corleone napisał/a:
1. zdjęcia faktycznie kiepskie, ale czy dadzą radę na tej szybie?jest sens to drukować?

Dla mnie to jest malo te 20- 40 dpi.

Don Corleone napisał/a:

2.
[url=http://img231.images....th.jpg]Obrazek[/URL]
Zza obszaru projektu te węzły pozabierałem, ale na tle projektu wciąż są te krawędzie (widoczne tylko w TIFie w Photoshopie, w cdr czy pdf ich nie widać), będą na wydruku? Jeśli tak, to jak się ich pozbyć?

To tez mozna sciagnac na wezlach te widoczne krawedzie chowajac je, ale mozna gumka w photopaint/photoshop jesli tlo jest przezroczyste lub pedzlem w kolorze tla.

Don Corleone napisał/a:

3. 'wyciągasz spady' tzn? Czy ten sposób co napisałem wyżej, jest prawidłowy?dodając po 1cm projektując, a zabierając po 0,5cm spadu przy zapisie?

Dodajesz ale poza obszarem strony, jesli to ma trafic do pedefa, jesli ma to byc tifem to nie ma znaczenia czy to bedzie poza strona po 0,5 cm przy kazdej krawedzi, czy w obszarze strony - tylko strona bedzie wieksza o te spady.

Don Corleone napisał/a:

4. ten drugi projekt-jak co do milimetra przeciąć te ciuchy wg Twojego pomysłu, by się w tym nie motać? Narzedzie Maska? Kadrowanie? w Corel PhotoPaint? ręcznie w Photoshopie?

W Corelu mozna to przyciac, wyciagasz prowadnice z linijki, i ustawiasz wg rozmiarow, mape bitowa, kopiujesz (+ z numerycznej klawiatury) i przycinasz obie mapy bitowe. Jedna z dolu a druga z gory. W corelu 12 nie ma jeszcze tego narzedzia do kadrowania, ale sa inne sposoby, np. sciagasz na 2 zaznaczonych wezlach z wcisnietym ctrl i dajesz przytnij (dost. pod lewym kl. myszy)
pozdr.

Don Corleone
Bywalec

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 19:21   

Czy jak wrzucę tu pdfa o wielkości 230mb, to mógłbyś go sprawdzić? ew cdr 145mb?
sprawdziłbyś kwestię tych spadów?
edit:
wrzuciłem pdf cdr i tif, bez bitmap, chodzi mi tylko o poprawną wielkość obrazu po wydruku, która powinna wynosić 185,5x256cm.
Tifa'a zapisało mi tak okrojonego, co jest dodatkowo nie tak?

pliki: http://www.sendspace.com/file/t3sibp

2. jest różnica w importowaniu, kopiowaniu bitmapy z Photoshopa, poprzez [ctrl c] [ctrl v], czy narzędzie 'importuj', czy edytowanie go w PhotoPaincie, Photoshopieczy importowanie z pliku psd?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 19:44   

W zalaczniku plik cdr a4 ze spadami zobacz sobie jak to jest ustawione.
Tego duzego pliku nie bede sciagal,

Co do pt 2 to nie rozumiem co masz na mysli, nie rozumiem sensu tak sformułowanego zdania.

pozdr.

spady.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 405 raz(y) 16.84 KB

Don Corleone
Bywalec

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 19:51   

Możesz śmiało ściągnąć, to 360kb. pliki bez bitmap, samo tło.

ad2. Mam te bitmapy w 20-40dpi i muszę je ręcznie zmienić na 150dpi, zrobię to w PhotoPaincie edytując te bitmapy, ale pytam czy jest róźnica jakbym to robił od nowa edytując pliki psd w Photoshopie i importując je narzędziem 'importuj' w Corelu. Czy efekt jest ten sam, jeśli chodzi o jakość?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 20:50   

Jest zle, sam widzisz ze linia ciecia nie odcina spadu tylko jest odsunieta od formatu netto.
Tlo zrob z prostokata i ten prostokat wyciagnij poza obszar kartki o te 0,5 cm. z kazdej strony, no i te "dodatki" za spadem po co to tam dawac?

Zamienic na 150 dpi - jak juz musisz mozesz w Draw, zaznaczasz mape bitowa i dajesz zamien na mape bitowa, ustawiasz w okienku 150 dpi... a czy to zrobisz w programie x czy y to nie ma znaczenia, przy takich "profesjonalnych" ;-) rozwiazaniach.
pozdr.

Don Corleone
Bywalec

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 21:02   

Chyba już załapałem, zaraz to poprawiam. O jakich dodatkach piszesz?
propo profesjonalnych rozwiązań-cóż, siła wiższa...;-)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 21:14   

Don Corleone napisał/a:
O jakich dodatkach piszesz?

O wszystkim co nie jest lina ciecia a jest poza kartka.

Odpowiedz do tematu